Ljubomir ŠkrinjarLjubomir Škrinjar

Hrvatska svjetla i tame

Pregled reportaža

Reportaže u kronološkom redu

Reportaža sa 70. godišnjice poslijeratnoga komunističkog zločina u Maceljskoj šumi

1 INA Macelj LEPA BUKVA

Odmorište "Lepa Bukva"na autocesti Zagreb - Macelj, dva kilometra od naplatne postaje Trakoščan. Ovdje mase Hrvata popiju kavu ili sok a da nisu svjesni kako gotovo sjede pokraj jama u kojima su komunisti zatukli i u tajnosti pokopali oko 13.000 razoružanih hrvatskih vojnika i civila, krajem svibnja i početkom lipnja 1945.

2 INA Macelj LEPA BUKVA 2

Put do gubilišta Lepa Bukva


Put do gubilišta. Nema table s natpisom, nema putokaza, a nema ni spomenika žrtvama stvarnog zločina. Nema ništa izuzev sjećanja. A kerberi, svi odreda časna srca, i dalje će propovijedati da je u Hrvatskoj "Berlinski zid" pao! Ideja pomirbe izrodila se ponovno u prijevaru hrvatskog naroda.

3 Macelj suma Tito

Put do gubilišta urešen je šumskim cvijećem

4 Macelj suma Tito

"Danas smo putovali na izlet u Trakošćan. Sve raste, buja zelenilo, šume, polja, livade, a ja u zadnje vrijeme, kad vidim šumu stalno mislim na naše mladiće koji su poginuli ni krivi ni dužni od predaka ovih koji nas danas drže za vrat i prijete da će nas ugušiti. Ako budemo u budućnosti govorili o tim događajima možda se nešto promijeni. Ako ne, prolazeći kraj šuma Hrvatskog zagorja ne ću nikad moći vidjeti te silne ljepote, nego samo smrti hrvatskih ljudi."(Karolina Mueller, komentar na portalu HKV-a)

5 Macelj suma Tito

5a Macelj suma Tito

6 Macelj Lepa Bukva Tito

Opširnije o poslijeratnoj hrvatskoj drami u Maceljskoj šumi može se pročitati na portalu HKV u prikazu monografije Damira Borovčaka "U spomen žrtvama MACELJ 1945."

7 Macelj Lepa Bukva Tito

Godine 1991. pri Saboru Republike Hrvatske je utemeljena saborska Komisija za istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Ova komisija je 1992. otvorila u maceljskoj šumi 23 jame iz kojih je ekshumirano 1.163 žrtava zločina. Iz nepoznatih razloga državna je komisija krajem 1992. naglo prekinula istraživanja preostalih 130 jama, koja se kasnije nikada nisu nastavila. U to je vrijeme gradonačelnik Krapine bio Ivica Fizir - isljednik OZN-e u Krapini 1945.

8 Macelj Lepa Bukva Tito

Prema stručnoj procjeni u Macelju i okolnim šumama ubijeno je oko 13 tisuća Hrvata.

9 Macelj Lepa Bukva Tito

Prema izjavi partizanskog svjedoka, pripadnika OZN-e: "Hrvatske časnike koji su po dvojica bili vezani, ubijali su njihovi pratioci šumarskim sjekiricama udarcima po sljepoočnicama, tako da su odmah mrtvi padali u jamu."

10 Macelj Lepa Bukva Tito

11 Macelj LEPA BUKVA Tito

Spomen križ u Lepoj Bukvi, pet (5) minuta hoda od odmorišta "Lepa Bukva".

12 Macelj zvoncika Tito

«Voljela bih da sam cvjetak plavi, pa da me drug Tito ubere i u vazu stavi»

"Ima jedan bizaran detalj kojeg se prisjećam iz učeničkih dana, a koji bez komentara pojašnjava infantilni kult titoizma koji je potican kod mladih naraštaja. Sve je sažeto u pjesmi jedne učenice, koja je nadahnuto napisala stihove za nekakav školski natječaj na temu ljubavi prema «drugu Titu». Djevojčica je napisala vjerojatno jedan od najapsurdnijih i najgrotesknijih ideoloških haikua o ljubavi, nesebičnoj, manipuliranoj dječjoj ljubavi prema nepoznatom, zamišljenom, idealiziranom objektu: «Voljela bih da sam cvjetak plavi, pa da me drug Tito ubere i u vazu stavi.» Dvorana se prolomila najprije od uzdaha ganutosti, a onda je pljesak zatitrao škripeće parkete..." (Zoran Vukman: Mala studija o komunizmu)

13 Macelj panorama Tito

Maceljsko spomen-svetište hrvatskim žrtvama križnog puta.


Zahvaljujući zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebno fra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta 1945. i osuđenika na smrt, započela je u proljeće 6. svibnja 2005. godine izgradnja spomen-grobnice i spomen-crkve Muke Isusove na spomen žrtvama Križnog puta.

14 Macelj krizni put Tito

15 Macelj crkva Muke Isusove

16 Macelj najveca grobnica Hrvatska

Najveća grobnica u Hrvatskoj

22. listopada 2005. - svečani ukop 1163 poslijeratnih hrvatskih žrtava komunizma iz 23 maceljske jame. Nad spomen-grobnicom je veliki spomen-križ.

17 Macelj crkva Muke Isusove

Unutrašnjost spomen-crkve Muke Isusove

18 Macelj crkva muzej Tito

Spomen-soba maceljskih žrtava otvorena je 2. lipnja 2013. godine.

19 Macelj muzej Tito

20 Macelj muzej Manolic Tito

21 Macelj muzej Tito

Žice s kojima su vezali zarobljene i orobljene hrvatske vojnike, svećenike, civile, žene i djecu.

22 Macelj muzej Tito

Na maceljskom grobištu, uz posmrtne ostatke maceljskih žrtava pronađeni su i njihovi osobni predmeti koje su uspjeli očuvati. Tim predmetima gubi se trag nakon 1992. godine.

23 Macelj muzej Tito

"Uz pomoć dobrih ljudi predmeti su ipak pronađeni 2005. godine, i to u jednoj vreći u podrumskoj prostoriji Hrvatskog sabora u kojoj su se nalazile stvari za otpis.

No odjednom su ti predmeti nekima postali vrlo važni pa su tvrdili da su vlasništvo Hrvatskog sabora... Naposljetku je dogovoreno da se odaberu najvažniji predmeti koji će se pripremiti i konzervirati kako bi se mogli izložiti u spomen-sobi u Maclju."

24 Macelj muzej Tito

25 Macelj misa Tito

U nedjelju 7. lipnja 2015. godine, u prigodi jubilarne sedamdesete obljetnice stradanja maceljskih žrtava, misno slavlje u spomen žrtvama predvodio je predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a pridružili su se zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić i križevački vladika Nikola Kekić.

26 Macelj krizni put Tito

Temperatura zraka u hladu: 29-30 C.

27 Macelj krizni put Tito

28 Macelj krizni put Tito

29 Macelj krizni put Tito

30 Macelj krizni put Tito

31 Macelj krizni put Tito

32 Macelj misa procesija

Došli su hodočasnici iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Australije.

33 Macelj procesija

33a Macelj misa domobrani Tito

34 Macelj Hebrang

Vijenac predsjednice Republike Hrvatske

35 Macelj Hebrang

Vijenac predsjednice Republike Hrvatske položio je izaslanik, prof. dr. Andrija Hebrang.

36 Macelj Hebrang

Vijence pred spomen-grobnicom u spomen maceljskih žrtava, ali drugih žrtava križnoga puta, stradalih u ratu i poraću kao i tijekom Domovinskoga rata položile su i brojne udruge.

37 Udruga Macelj 1945

Udruga Macelj 1945.

38 Macelj vijenci Trogir

Udruga hrvatskih branitelja iz Trogira

39 Macelj vijenci domobrani

Udruga hrvatski domobran

40 Macelj vijenci domobrani Tito

41 Macelj vijenci Tito

42 Macelj vijenci udruge

43 Macelj PBV

44 Macelj misa Tito

45 Macelj misa Borovcak

46 Macelj misa Tito DSC 3930CR 8x

47 Macelj misa Tito

48 Macelj misa Tito DSC 4164 8x

49 Macelj misa Tito

50 Macelj misa Tito

51 Macelj zbor Tito

52 Macelj misa Tito

53 Macelj biskupi

S lijeva na desno: vlč. Tomica Šestak, dekan Krapinskog dekanata, zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić, gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, vladika križevački mons. Nikola Kekić i fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor.

54 Macelj biskup Bogovic

Misno slavlje predvodio je predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a pridružili su se zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić i križevački vladika Nikola Kekić (Biskup Mile Bogović: Za reviziju prakse i povijesti koja šuti o stradalima).

55 Macelj crkva Tito

56 Macelj biskupi

57 bl. A. Stepinac relikvijar

Relikvijar s moćima bl. Alojzija Stepinca

58 Macelj Hebrang

Hodočasnicima su se na kraju svete mise obratili prigodnim govorom prof. dr. Andrija Hebrang i prim. dr. Stjepan Bačić. (govor A. Hebranga možete proćitati ovdje: Izaslanik Predsjednice A. Hebrang: Laž o komunističkim žrtvama uzrok podjela).

59 Macelj Stjepan Bacic

Prim. dr. Stjepan Bačić, predsjednik Udruge Macelj 1945., darovao je biskupima monografiju "U spomen žrtvama MACELJ 1945." (njegov govor objavit ćemo sutra).

60 Macelj svetiste Tito

70. godišnjica poslijeratnog komunističkog zločina u Maceljskoj šumi obilježena je svekolikom šutnjom javnih medija u Hrvatskoj ili je tek naznačena s dvije-tri šture rečenice. Da nitko ne može reći kako u Hrvatskoj nema demokracije. Obzirom na takvo stanje smijemo zaključiti da su i mediji i većina uglednih komitet-intelektualaca suglasni s onim što je u svibnju i lipnju 1945. rekao maršala Jugoslavenske armije, Josip Broz Tito, a zabilježio ondašnji Vjesnik:

"Jugoslavenske armije koje u okolici obavljaju važne zadaće na konačnom obračunu s hrvatskim smradom. (...) U novoj komunističkoj državi svjetlost dana gledat će samo toliko dugo, koliko traje put do najbliže jame."

Ljubomir Škrinjar

VEZANO

Monografija Damira Borovčaka "U spomen žrtvama MACELJ 1945."

Čet, 18-07-2024, 01:24:49

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.