Hravti BiHVeć od samoga Daytona pozicija hrvatskog naroda je bila nejednaka s namjerom da krvavi rat bude zaustavljen, a pregovori pojednostavljeni računajući na buduću konstruktivnu suradnju Bošnjaka i Hrvata što se nije događalo ponajprije zbog neprincipijelne, nedemokratske i poražavajuće uloge predstavnika međunarodnog establishmenta koji su umjesto potpore pravednim i pomirujućim rješenjima unosili razdor i nemir. (A. Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

TvigiDanas se navršilo dvadeset i tri godine od izvođenja vojne operacije kodnog naziva "Tvigi-94“. Kada govorimo o sukobu HVO-a s ABiH, za ovu vojnu operaciju slobodno možemo reći da je za Ramu, ali i Herceg Bosnu bila ono što je operacija "Oluja“ bila za Hrvatsku. (Ante Beljo, rportal.eu)

Add a comment Add a comment        
 

 

P9150345Iako je svojim zemljopisnim položajem, klimom i mogućnošću pristupa, vrlo atraktivna, zbog niza razloga, planina Raduša široj javnosti, još uvijek je poznatija po događajima iz 1972. godine i akciji "Fenix 72". Raduša predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne gdje visoke srednjobosanske planine prelaze u krašku i jako razlomljenu morfološku strukturu. Također, Raduša predstavlja svojevrsno središte među planinama. (A. Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

BiokovoZašto je Biokovo tako spektakularno i zašto je i ove godine već odnijelo nekoliko života trebala bi otkriti dijelom i ova reportaža. Članovi HPD „Rama" organizirali su uspon na planinu Biokovo, odnosno njen najviši vrh – Svetog Juru. Svaki posjet bilo kojem kraju donese i nova poznanstva, tako je bilo i ovaj put, kada smo upoznali djelatnicu Parka prirode Biokovo, koja će nam u sljedećem posjetu biti vodič kroz Park. Također, dogovoren je i posjet Makarana Rami, u kojem će HPD „Rama" biti domaćin.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

P5280814Zbog svog zemljopisnog položaja i rijeke koja je tekla njegovim većim dijelom, područje Rame bilo je naseljeno od davnina. Iza njenih stanovnika u prošlosti, ostali su tragovi kultura i civilizacija. Postoje mnoga nalazišta, čijem istraživanju nije posvećena pozornost ni blizu onoliko koliko bi trebalo. Prema nekim privatnim analizama pronađenih predmeta na pojedinim nalazištima, njihova starost prelazi preko 4000 godina. Jedino organizirano istraživanje prije stotinjak godina vršio je u ono vrijeme poznati hrvatski arheolog Ćiro Truhelka na lokalitetu Gradina. (A. Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

Rama8. svibnja prije devetnaest godina formirana je brigada „Rama". Brigada koja je značila ostanak i opstanak Rame i ramskih Hrvata. Uz obranu Rame, brigada je branila Herceg-Bosnu ali i susjednu Hrvatsku. U sastavu brigade bile se četiri pješačke bojne, tri postrojbe za posebne namjene kao i nekoliko postrojbi za potporu. Uz ove postrojbe, u sastavu brigade bila je tenkovska satnija, topništvo, protuzračna obrana, logistika i dr. Prostor Rame koji je branila brigada „Rama", značio je opstanak susjednog Uskoplja, ali i Središnje Bosne. Do listopada 1992. godine Brigada je držala crte obrane prema JNA i četnicima na sjeverozapadnom dijelu općine u duljini od 35 kilometara. Napadom tzv. ABiH na ramske Hrvate duljina obrambene crte utrostručena je i iznosila je 105 km. O teretu i žestini rata koje je brigada podnijela najbolje svjedoče činjenice: Dva poginula zapovjednika, 87 poginulih vojnika, a preko 250 ranjenih.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

Tvigi 94U povodu obilježavanja 17. obljetnice vojne operacije „Tvigi '94.", i u spomen na poginule pripadnike brigade „Rama" u toj operaciji Damira Halužana, Josipa Kudića i Dragana Barešića, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, 24. siječnja 2011. su kod spomenika svim ramskim braniteljima u Prozoru položili vijenac i zapalili svijeće.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

UzdolS tugom u srcima i suzama u očima, preživjeli stanovnici hrvatskog sela Uzdol, rodbina i prijatelji danas su se prisjetili svojih najmilijih koji su u stravičnom pohodu pripadnika prozorskog bataljuna iz sastava tzv. ABiH prije 17. godina izgubili svoje živote. Danas toliko godina nakon zločina koji je potresao domaću, ali i svjetsku javnost na površinu je isplivala bolna, i teško prihvatljiva istina. Naime, iako su snimke pokolja u Uzdolu obišle svijet, preživjeli koji su toliko godina živjeti u nadi da će pravda danas stoje pred činjenicom da nitko od odgovornih za krvavi pohod nije odgovarao pred domaćim sudovima. Sve priče o tome kako BiH mora biti država zakona i jednaka za sve ne funkcioniraju u ovom slučaju, što rodbini preživjelih svakako predstavlja dodatno opterećenje. No, to ih nije pokolebalo da i ove godine, kao i niz godina do sada, pomole se za duše pobijenih, polože vijence i zapale svijeće za svoje mještane, rodbinu i prijatelje.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

LjubušaNakon uspinjanja na najviši vrh u ramskoj općini, Veliki Vran (2074 m), prema ranijem dogovoru, ekipa se ponovno okupila, ovaj put u nešto „jačem" sastavu. Uz ekipu koja se uspela na Veliki Vran (Ivan, Marko i Jerko Pavličević, Mato Filipović, Ante Šimunović i članovi uredništva www.rama-prozor.info), ovaj put nam se pridružila ekipa iz susjednog Tomislavgrada (Antonija, Petar i Zdenko Baković) te naši: Šimo Beljo i Miro Pavličević, profesor zemljopisa u Srednjoj školi u Prozoru. Ovaj put cilj je bio Crnovrh (1797 m) najviši vrh planine Ljubuše, planine koja spaja tri općine, Tomislavgrad, Ramu i Kupres.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

VranRama je kraj koji je specifičan po mnogočemu pa tako i po zemljopisnom položaju. Brojne planine koje okružuju Ramsku dolinu još uvijek nisu prepoznate i iskorištene u turističkom smislu. Ono što Rama ima mnogi mogu samo sanjati. Krenuvši od Vrana, Magličke planine, Ljubuše, Raduše, Makljena, Klečke stijene, kanjona Volujak, ali i brojnih drugih terena. Želeći uraditi konkretne korake na pokretanju ozbiljnijeg planinarenja, izrade i markiranja planinarskih staza, okupila se mala, ali vrijedna ekipa (Marko, Ivan i Jerko Pavličević, Mato Filipović, Ante Šimunović i članovi uredništva portala rama-prozor.info) čije je prvo odredište bila Vran planina.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

FenixU organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice iz Zagreba je 19. lipnja na planini Raduši obilježena 38. obljetnica od dolaska Feniks (Bugojanske) skupine na prostor Rame. Obilježavanje 38. obljetnice započelo je u petak, 18. lipnja prikazivanjem kraćeg dokumentarnog filma o Hudoj jami i rudniku Sv. Barbara u Sloveniji i predstavljanjem knjige „Prikrita grobišta" koja je iz tiska izišla prije mjesec dana. Predsjednik HKDD-a, don Anto Jelić i vlč. mr. Željko Marić su predstavili knjigu i nazočne upoznali sa sadržajem i tematikom kojom se knjiga bavi. U subotu, 19. lipnja na Raduši, lokalitetu Grebovi kod spomen-obilježja održana je središnja komemoracija za skupinu Feniks na kojoj se, unatoč lošem vremenu i jakoj kiši okupilo šezdedesetak prijatelja, rodbine i suradnika Fenixa.(A.Beljo,Rama)

Add a comment Add a comment        
 

 

RamaU organizaciji Matice hrvatske Rama-Prozor, u petak je u dvorani Hidroelektrane „Rama" predstavljen Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata kao i njegov rad. Na samom početku predstavljanja riječi dobrodošlice uputio je brigadir Ilija Petrović koji je kroz govor ukratko predstavio brigadu HVO-a „Rama", njezin nastanak, ustrojavanje i ratni put. Nakon govora brigadira Petrovića, nazočnima se obratio ravnatelj Centra dr. dc. Ante Nazor koji je u kraćim crtama predstavio razloge nastanka ovoga Centra kao i njegov rad s naglaskom na izdavaštvo. Dr. Nazor predstavio je više knjiga koje su tiskane u izdanju Centra kao i njihov sadržaj. (A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

RamaPristigla nam je zanimljiva reportaža o zajedničkom susretu predstavnika hrvatskih internetskih medija. To je svakako odličan primjer kako razmjena međusobnih iskustava i saznanja može pripomoći kvaliteti informiranja, a i poboljšati njihovu međusobnu suradnju. No, ova priča nije se dogodila u Hrvatskoj, kako je netko možda u prvi mah pomislio. Riječ je o hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini, u kojoj su Hrvati izloženi gotovo potpunoj medijskoj blokadi, nemajući pravo ni na TV kanal. Stoga im spas pruža upravo Internet. A druženje bosanskohercegovačkih portala na hrvatskom jeziku mogao bi biti dobar primjer kako bi i neki mediji u Hrvatskoj mogli zajedno surađivati.(mmb)

Add a comment Add a comment        
 

 

RamaStihovi Mila Hrnića u naslovu najbolji su opis događaja u Rami prije osamnaest godina, kada je formirana brigada "Rama" koja je značila opstanak Hrvata u Rami. Na granicama Rame branila se Herceg, ali i Hrvatska. O teretu koji je brigada podnijela najbolje kazuju činjenice da je poginulo preko stotinu vojnika, a ranjeno ih preko 250. Uz vojnike, poginula su i dvojica zapovjednika, a četvorica ranjena. U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u subotu, 8. svibnja obilježena je osamnaesta obljetnica formiranja brigade "Rama". Program obilježavanja je započeo sv. Misom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru za sve poginule branitelje. Nakon sv. Mise, ispred spomenika poginulim braniteljima brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Nakon polaganja vijenaca, u Kino dvorani sve okupljene, a posebno bivše pripadnike brigade Rama, prigodnim riječima pozdravio je načelnik opčine, dr. Jozo Ivančević. Nakon načelnika, nazočne je pozdravio jedan od ratnih zapovjednika brigade Rama, Marinko Zelenika, i u kratkim crtama podsjetio na ratni put brigade. (A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

RadušaDok u dolini oko jezera zima polako odlazi, a snijega ima još u tragovima na planinama je priča potpuno drugačija. Na njima je snijeg još uvijek apsolutni gospodar. Malo slobodnog vremena iskoristili smo za bijeg od svakodnevice i ponovni uspon na planinu Radušu. Budući da smo barem donekle unaprijed znali što nas čeka, nismo ni očekivali da se može doći do Idovca, najvišeg vrha Raduše (1956 m). Glavni cilj bilo je Draševo, selo i kraško polje koje se nalazi sjeverno od Ramskog jezera na visini od 1200 metara. Na Draševu je nekada živio veliki broj ljudi, posebno u periodu proljeće-kasna jesen, a jedan dio živio je kroz cijelu godinu baveći se stočarstvom i poljoprivredom. Iako je prošlo mnogo godina otkad je i zadnji stalni stanovnik napustio Draševo i otišao u dolinu, iza njih je ostalo sve što su sagradili i koristili za život. Ostao je veliki broj starih kuća koje prkose teretu godina. Nažalost, veliki broj ih je popustio pod tim teretom. Danas većina kuća stoji kao spomenik nekadašnjim stanovnicima i prohujalim vremenima kada se živjelo u skladu s prirodom.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

BlidinjeOni koji su jednom posjetili Park prirode Blidinje, ali i planine Vran i Čvrsnicu, vjerojatno će se složiti s tvrdnjom: „Ako ih jednom posjetite, vraćat ćete im se opet iznova“. Ovaj put, zbog visokog snijega, ali i izuzetno niskih temperatura nije bilo „klasično“ pješačenje nego vožnja. Svako godišnje doba ima svoje čari, a zima na Blidinju posebno. Sunčano vrijeme, ali i slobodan dan bili su idealan spoj za otići na Blidinje, ali i odazvati se na poziv fra Andrije Jozića, župnika iz Doljana. Po dolasku u Doljane, naš domaćin ljubazno nas je dočekao i po nepisanom ramskom pravilu ponudio ramskom rakijom, koja se na ne odbija na temperaturi koja nas je dočekala. Budući da se veći dio Parka prirode nalazi na teritoriju župe Doljani, fra Andrija nas, kao najbolji poznavatelj svih njezinih dijelova upoznaje s toponimima i gdje se nalaze. Nakon toga krećemo prema Blidinju, putom koji je s obzirom na uvjete i temperature koje vladaju u ovome periodu, više nego dobro očišćen.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
 

 

RadušaBožićni blagdani bili su jedinstvena prilika da se „odradi“ već dugo planirani uspon na planinu Radušu i njezin najviši vrh Idovac (1956 mnv). Oni koji organiziraju bilo koju rutu planinarenja dobro znaju koliko je teško sakupiti ekipu za to. Kao po nekom nepisanom pravilu, netko uvijek ne može… Uspon planiran još početkom jeseni, kad ova planina posjetiteljima poklanja sve ono što samo Bog može stvoriti. Ljepota krajolika i bogatstvo boja i oblika posebno dolaze do izražaja u jesenjem periodu, ali i zima ima svojih čari… Iako je samo prije tjedan dana pomisao na uspon prelazila granice „normalnog“ razmišljanja, jer je bio napadao snijeg visine od 70 – 90 cm i temperatura se spuštala ispod -20 stupnjeva. Raduša je poznata po visokim snjegovima koji u ostaju i po nekoliko mjeseci. Ali naglo zatopljenje, ovaj put , brzo je odnijelo snijeg.(A.Beljo)

Add a comment Add a comment        
Sub, 13-07-2024, 14:47:34

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.