Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 ZAVNOH Oreškoviću nije našao nijednu zamjerku!

Mandatar Orešković je u Hrvatskom saboru pripremio šok za Partiju. Predstavljajući program i rad Tim's teama nije Partiji dao nijedan argument za ustašiziranje, samoupravljanje, ili udruženi rad. Kompletna rasprava Partije i njezinih organizacija udruženoga rada stoga je bila promašena. Orešković je nacrtao svoj program onako kako se to crta u slobodnom svijetu, ne navodeći u njemu broj svojih cipela i slične podatke. Partija je očekivala dvotomni Plan 21 u kojemu bi brojila krivo napisane zareze. U najmanju ruku „strategiju“ biblijskog opsega sa svim elementima zakona o udruženom radu, nesvrstanom vanjskom politikom i ostalim elementima koji se izučavaju na kumrovečki obojenim katedrama. Ali, Tim je bio kratak. Kakav šok, drugovi, pa on nam nije dao strjeljiva za napad...

Program suprotiv partijskim ekspozeima

SDP se, stoga, nije mogao dogovoriti je li nova vlada ustaška, proustaška, masonska, kriminalna, špijunska ili RastEkonomski rast i porast standarda hrvatskoga naroda ne odgovara glavnoj struji Partije. Ekonomski rast na koji se koncentrirala Oreškovićeva vlada izmiče tlo pod nogama zapadnobalkanskom niveliranju „prostora bivše Jugoslavije“. Porast životnoga standarda ne odgovara Partiji, jer s osiromašenim narodom lakše je manipulirati.crnodesničarska. Zato je u ime Kluba zastupnika Nenad Stazić lupetao poput Zorana Milanovića s jedinom razlikom što on, za razliku od partijskoga mu šefa, zna redoslijed riječi u rečenici. A lupetao je jer je prihvatio još jednu pogubnu taktiku svojega šefa kad je najavio stvaranje pakla u Hrvatskoj budući da je izgubio izbore. Treba mu reći da su pakao bili Milanovićev stil vladanja i rezultati njegove vlade.

Oreškovićeva vlada u Saboru je, naime, predstavila svoj program koji je po kriterijima Partije nezadovoljavajući. A nezadovoljavajući je zbog toga što je program vlade fokusiran na gospodarsko-financijski sektor, a nije fokusiran na ideološka polazišta Partije. Oreškovića partijsko polazište uopće ne zanima, nijednom riječju nije spomenuo antifašizam, Tita, kongrese Partije, Centralne komitete, radničko samoupravljanje, udruženi rad i tako dalje. Njegov radikalan otklon od ideoloških rovova, koji ne dopuštaju Hrvatskoj normalan razvitak ali ju guraju u krizu kao normalno stanje, za partijaše jugokomunističkoga kova jednostavno je neizdrživ.

Ekonomski rast i porast standarda hrvatskoga naroda ne odgovara glavnoj struji Partije. Ekonomski rast na koji se koncentrirala Oreškovićeva vlada izmiče tlo pod nogama zapadnobalkanskom niveliranju „prostora bivše Jugoslavije“. Porast životnoga standarda ne odgovara Partiji, jer s osiromašenim narodom lakše je manipulirati.

Neiskorištene prigode

Zato je Partija odlučila u petu brzinu, paklenu, ubaciti proizvodnju etiketiranja vlade prije negoli joj je izglasovano VladaO novoj hrvatskoj vladi moći će se nešto reći kad vidimo njezine poteze i namjere. Iz programa se u ovom trenutku vidi da je fokusirana na rješavanje krize u kojoj smo zaglibili. Zaglibismo unatoč dvije činjenice koje su snažno išle na ruku prethodnoj vladi da izvuče državu iz gliba, ali ih ona nije znala ili željela iskoristiti. To su oslobađajuća presuda u Haagu po optužnici za zajednički zločinački pothvat i ulazak u EU.povjerenje. To je put koji dugoročno Partiju vraća na njezine izvore. Ne ću reći u šumu, već na postavke i politike neprežaljene KPJot. Zato se Ingrid Antičević-Marinović pita danas u Saboru – „kakva su naša idejna sidrišta“. Nisu joj, naime, jasna iz Oreškovićeva predstavljanja programa. A kako će joj i biti jasna, kad u njemu nema idejnih sidrišta, posebice onih na kojima je Partija, uz svesrdnu pomoć Sanadera i njemu sličnih, rashrvatila Hrvatsku i u nebesa dizala raznovrsne manjine.

Partija, očito je iz istupa Milanovićeve struje u Saboru, ne razumije da je Hrvatska u dubljoj krizi negoli je bila prije četiri godine. I baš zato se dogodilo što se dogodilo: Imamo vladu koja se odriče „idejnih sidrišta“ kako bi se mogla baviti objektivnim problemima. A oni nadilaze politiku dosjetke Zorana Milanovića, praznog hoda Vesne Pusić, kotačića Gordana Marasa, kola sreće Branka Grčića ili drvenih puškica Ante Kotromanovića.

O novoj hrvatskoj vladi moći će se nešto reći kad vidimo njezine poteze i namjere. Iz programa se u ovom trenutku vidi da je fokusirana na rješavanje krize u kojoj smo zaglibili. Zaglibismo unatoč dvije činjenice koje su snažno išle na ruku prethodnoj vladi da izvuče državu iz gliba, ali ih ona nije znala ili željela iskoristiti. To su oslobađajuća presuda u Haagu po optužnici za zajednički zločinački pothvat i ulazak u EU.

Rasprava o neizrečenom

Partija je danas u Saboru išla dotle da je Oreškoviću pokušala nametnuti kompleks ne samo ustaštva, već i nebrige za manjine. U pravu je Ivan Tepeš kad je rekao da Orešković vodi računa o manjinama, jer je za ministra kulture u Tim's team odabrao pripadnika muslimanske nacionalne manjine. To što taj ministar drži da antifašizam nije u temelju Republike Hrvatske, to je točno. U temelju je ZAVNOH. I treba ga izbaciti iz Ustava, jer je jedini temelj moderne hrvatske države Domovinski rat protiv srpskoga fašizma.

Kad se Partija dogovori o tome kakva je ovo vlada (ustaška, proustaška, neoustaška...), od nje treba očekivati poziv na odlazak u šumu, čamcem preko Kupe ili na neki drugi način, kako bi se tamo očuvao „antifašizam“, pojam iza kojega Partija podrazumijeva cijelu paletu protuhrvatskoga rada i kvazidemokratskoga parazitizma. Tamo će se, dakako – pod mudrim vodstvom Partije, dogoditi obnova ZAVNOH-a, koji je sastavni dio AVNOJ-a.

Pokušaj uvlačenja Tihomira Oreškovića u mrežu partijskih idejnih sidrišta nije prinos izlasku Hrvatske iz krize. Nije ni nova, resetirana, frizura Nansi Tireli ispod koje je u pitanje dovela provedbu Ustava ministara Oreškovićeve vlade, imputirajući im da ne će poštovati Ustav. Vidovnjakinja koalicije Hrvatska pada, oprostite, raste, zapitala se „što u stvari vi... uistinu želite napraviti“. Nije stigla pročitati novine. Portali su u međuvremenu objavili ono što je prečula u Saboru.

Problemi su Partije ono što mandatar Orešković nije spomenuo, a ne ono što je u svojem govoru od 25 minuta spomenuo! Pa, drugarice i drugovi, njegov govor nije „eskpoze“ sekretara Partije! Javio se napokon i general Glasnović s pitanjem je li pao Berlinski zid. Ima pravo, slušajući raspravu u Saboru, i sam sam dobio dojam da sam na zasjedanju ZAVNOH-a.

Kritika Milanoviću izrečena Oreškoviću

Zavnohovski dojam pojačao je Silvano. Hrelja. Zbog svjetonazorskih razlika ne će moći glasovati za ovu vladu. Inače bi glasovao. Ministarsku prisegu je usporedio s vozačkim ispitom!? I dao riječ Stipi Petrini. Bolje da nije... I on je galamio o nečemu što Orešković nije rekao. Partija je u Saboru uglavnom govorila ono što se u protekle četiri godine nije usudila reći Malom Velikom Vođi i Planu 21.

Grbin replicira, nije bitno kome, ali jednom svome – žali se na to da od mandatara nije dobio nijedan odgovor. Nije čuo ni riječ o proračunu za 2016. Hrelja mu odgovara – dragi moj kolega, ja očekujem da će g. Orešković pojasniti pitanja koja dolaze od strane zastupnika (Partije, nap. a.). Zaboravio je penzionerski aktivist Silvano reći da Proračun nije danas na dnevnom redu.

Zasjedanje Zavnoha u Hrvatskom saboru, međutim, ide dalje. Jedan je primijetio nekoordiniranost nove vlade. Replika partijskim kolegama zloupotrebljava se za osobno obraćanje Oreškoviću. Franko Vidović je puno toga primijetio čega nema u Oreškovićevu govoru, kaže da će biti gore, pa je bolje da ostane ovako. Ja se slažem s g. Vidovićevm, kaže Petrina.

Kad će ideološka podbadanja prestati

Evo i Kluba HNS-a. Stanovita, mislim da se preziva Đurić. Misli onda da u ciljevima vlade malo je toga sporno. Jer baš su to i očekivali s obzirom na životopis mandatara. Onda dolazi uhljebnički refleks hns-a: čak su htjeli poduprijeti vladu. Ali, postoji problem. Većina ministara nije sudjelovala u izradi smjernica, a tu je problem i ministarskih legitimiteta. Bit će da smo na izborima birali ministre!? Uglavnom, ništa, HNS kaže – „Bili smo LustracijaUsporiti rast javnoga duga. Smanjiti deficit proračuna. Smanjiti nezaposlenost. Fiskalna konsolidacija. Promijeniti strukturu rashodovne strane proračuna. Reforma javne uprave. I tako dalje, objašnjava Šuker o čemu se u programu vlade radi. Uzalud je zavnohu objašnjavati što je Orešković želio reći. Šuker tvrdi da će sva ideološka podbadanja prestati kad gospodarski rast dosegne 3 i više posto. Prevario se. Treba donijeti i zakon o lustraciji...uvjerenja“. Odoh si skuhati kavu, jer zastupnicu nije za slušati – ali, onda čujem da su „strani mediji“ ovu vladu već zavnohovski krstili „proustaškom“. Zavnoh ostaje zavnohom i kad govore „liberalni demokrati“ Hrvatskoj nepotrebne stranke.

Popio kavu. Slušam dalje Ivana Šukera iz HDZ-a. Žali se na pokušaje diskreditacije i linča pojedinaca. I plakanja zbog toga što je Most otišao s Domoljubnom. Zastupnik Šuker, čuvar interesa naše dijaspore, skrenuo je pozornost na izvješće Instituta za javne financije o radu Milanovićeve vlade. Ono je loše. Rast javnoga duga, deficiti... Gdje je Hrvatska danas, pita se, a onda sipa podatke od kojih se zavnoh smrznuo ko stari windowsi. 100 milijarda kuna je porastao javni dug u protekle četiri godine. Izgubljeno je 80.000 radnih mjesta i otišlo je oko 100.000 mladih ljudi. Gospodarstvo je izgubilo preko 100 milijarda kuna zbog politike prošle vlade.

Usporiti rast javnoga duga. Smanjiti deficit proračuna. Smanjiti nezaposlenost. Fiskalna konsolidacija. Promijeniti strukturu rashodovne strane proračuna. Reforma javne uprave. I tako dalje, objašnjava Šuker o čemu se u programu vlade radi. Uzalud je zavnohu objašnjavati što je Orešković želio reći. Šuker tvrdi da će sva ideološka podbadanja prestati kad gospodarski rast dosegne 3 i više posto. Prevario se. Treba donijeti i zakon o lustraciji...

Predstavljanje vlade nije aktualni sat

Željko Jovanović vidi da Partija gubi u srazu zavnoha i Hrvatskoga sabora. Ublažava ton. Apelira za donošenje „strategije sporta“. Smatra da je to konstruktivno. Šuker ga uvjerljivo poklopio konkretnim primjerom iz područja košarke. Jedan je esdepeovac napokon skužio i rekao – mi ovdje razgovaramo sami sa sobom. Tako je! Sami sa sobom. Ta, nije ovo aktualni sat ideološkog prepucavanja.

Javili su se predstavnici Mađara i vječni Furio Radin za kojega nisam siguran predstavlja li Talijane ili praznu slamu „idejnih sidrišta“. Javio se i Milivoj Špika. Tak-tak. Može on i bolje, ta ipak od umirovljenika se očekuje da koristi svoje životno iskustvo. Sjetio se i više od 1.200.000 umirovljenika s glavom u kontejneru. Simpatiju mi je izvukao kad je rekao da penzići devedesetih godina nisu čeprkali po kontejnerima. A onda topnička vatra: Poručio je budućim ministrima da će ih pozicija, „ne SDP“, skinuti ako ne budu radili dobro. Podsjetio ih je da oni odgovaraju Saboru, a ne Sabor ministrima. Hrebak iz HSLS-a drži da građani očekuju od vlade da Hrvatsku izvuče iz krize. Apelira na to da se Orešković drži svojega programa i da ne nasjedne spinovima i podjelama.

Povreda poslovnika! Ivan Klarin. Gospodin Špika vrijeđa zastupnike. Članak 214. Dobio je opomenu. Sjeo je. Katica Zgrebec tvrdi da ne će skakati s mosta. Kojega? Pelješkoga? Nju bi više zanimalo da je Špika rekao kako će se omogućiti stabilan mirovinski sustav, o kojemu Špika nije govorio. Špika upozorava da su rasprava i opstrukcija dva različita pojma.

A gdje je stav o antifašizmu?

Mandatar Orešković i dalje mirno sjedi u sabornici. I ja za svojim stolom. Samo ja mogu, za razliku od njega, otići nakratko do kupaonice, pa i zapaliti čik.

Gordana Sobol kontra Špike. Replicira ne Špiki, već roku od 3 sata koliko je Orešković imao vremena da donese odluku koja ga je dovela na sud ZAVNOH-a. Smatra da u programu vlade treba pisati nešto što ne piše. Špika je Tzv. anitfasistisve simpatičniji: Što više pričate bolje će vas hrvatska javnost upoznati. Da je Petrov vaš kandidat, onda biste ga proglasili sv. Petrom. Dobro, prvi put sam se, istina, kiselo, nasmijao.

Zavnoh gubi tempo. Orešković se nema namjeru isprovocirati. Mirno sjedi i sluša „raspravu“. Pazite, javlja jedan partijaš – „nismo dobili niti stav mandatara o antifašizmu“. Ma, fućka se njemu za tvoj antifašizam. Špika polako zavrjeđuje litru i vodu!: Svesti rad vlade na jedan segmentić je vaše pravo... ali mnoge zanima hoće li sutra moći kupiti kruh i mlijeko. Ono što mislite da treba napraviti mogli ste dosad reći i dosadašnjem premijeru. Nastavi li Špika ovako, učlanit ću se u njegovu penzić stranku, ako članarina nije previsoka!

Patetični Salapić nešto palamudi, suza Jadrankina. Javio se zastupnik zavnoha T. Žagar kontra Špike. Prošla je vlada donijela niz poticajnih mjera, nas zanima koje su mjere mandatara za novo zapošljavanje. Radna mjesta otvaraju samo ugovori. Špika je dosljedan: mi u ovom trenutku nemamo ispred sebe ministre i premijera, već mandatara i kandidate za ministre. Kad postanu šef vlade i ministri, onda ćemo ih pitati za mjere i tako dalje... Odličan, pet, sjedni.

Antifašizam - smokvin list za komunizam

Napokon pravaši. Ivan Tepeš. Daje potporu mandataru i ministrima. Imamo stručnu vladu i mandatara. U uvodu previše uvlačenja, premalo starčevićanstva. Dobro je da je posebno istaknuo potporu dr. Hasanbegoviću. Etikete dijeli slijednica komunističke partije. Apelira na ministre da ne nasjedaju na pritiske (lijeva strana Sabora ometa Tepeša).

Replika Davora Rimca jer je rasprava Tepeša za njega bila „iritantna“. Osporava vladinu stručnost. Dokaz – sumnja da Tepeš zna nabrojiti imena svih ministra. Potom dokazuje da zna engleski na razini Ingrid Antićević-Marinović.

Jaroslav Pecnik kontra Tepeša – promovira Hrvatsko društvo pisaca i još nešto slično tomu društvu čitajući rečenicu koja nema sveze s dnevnim redom i Tepešovim izlaganjem.

Opet Klarin. Preuzima ulogu bombaša i diže tlak predsjedavajućem akademiku Reineru. Domagoj Ajduković ili Hajduković. SDP-ov pionir. U programu nije vidio ništa od iseljeništva. Pa, normalno da ga ne vidi, kad ga u programu nema. Sobol, opet. Ona se ne srami svoje prošlosti i članstva u Savezu komunista. Tepeš odgovara, da se ne treba sramiti, ali da je sdp slijednik zločinačkog režima, čemu je dokaz lex Perković. Povijest nije propaganda od od 45. do 90.

Katica Zgrebec opet o antifašizmu. Koristim stanku za limunadu i farmakoterapiju. Evo opet Ingrid, srećom ne na engleskom. Replicira s antifašizmom kao floskulom, Bleiburgom kao fašističkom derneku. Preporuča svima da budemo zreli, da osudimo zlo i podržimo dobro. Tepeš – nemojmo koristiti antifašizam kao smokvin list za komunizam. Ulovio sam i Tanju Vrbat, „Istrijanku“. Šteta što jesam, jer nemam što zapisati.

Sabina Gasovac – mora reagirati, kaže, Tepešu. Da se služi floskulom i laži. Nije "Antifašizam"Katica Zgrebec opet o antifašizmu. Koristim stanku za limunadu i farmakoterapiju. Evo opet Ingrid, srećom ne na engleskom. Replicira s antifašizmom kao floskulom, Bleiburgom kao fašističkom derneku. Preporuča svima da budemo zreli, da osudimo zlo i podržimo dobro. Tepeš – nemojmo koristiti antifašizam kao smokvin list za komunizam. Ulovio sam i Tanju Vrbat, „Istrijanku“. Šteta što jesam, jer nemam što zapisati.iselilo 100.000 mladih... I kaj buš, već pada mrak, pa je i Sabinica umorna, makar došla iz meni posebice dragoga Zadra u kojemu, dok je hdz na vlasti, kaže zastupnica, mladi ne žele živjeti. Tepeš govori o njemačkim podatcima o useljenju Hrvata u Njemačku za posljednje četiri godine, a Sabinica o svom dojmu pod dojmom zavnohovaca.

Mandatar je preživio prežvakavanje zastupnika ZAVNOH-a

Napokon, Klub Mosta, javio se Kovačić. Korektno. Kratki espresso. Bez ideoloških bodlja i sidrišta. Iako je kratko izlaganje, zavnoh masovno diže žute pločice. Jedan zavnohovac s dugačkom crvenom kravatom kaže da se spas traži u Kanadi i poslije toga se rečenicom gubi u maglama povijesnih i aktualnih bespuća i ćirilice. Ž. Jovanović ZAVNOH2apelira na Kovačića, štoviše moli, ali ne zna što, je li to kurikulum, ili javni natječaj „kako u vladi tako i u Hrvatskom saboru“.

Potom već viđena „sidrišta“ uglavnom s lijeve strane sabornice. Zavnoh nameće osjećaj krivnje Mostu. Sabinica javlja sabornici: Iskreno, ona može razumjeti što Most podržava vladu. Franko Vidović ne zna što Most zastupa. Hrvatskoj javnosti nije jasno što vi točno zagovarate? Kovačiću je jasno da točka dnevnog reda nije rasprava o Mostu, već o programu vlade, pa ne uzvrća zavnoh-u.

Još se jedan javio s lijeve strane. Traži „decidirani odgovor“ na pitanje kad će reforme vlade donijeti rezultat. Pitanje nije loše, ali je upućeno zastupniku Kovačiću, koji o tome ne može ništa reći, sve i da hoće, a ne će. Javio se i moj politljubimac Ladislav Ilčić. Misli da je ovo igrokaz, jedno prepucavanje, što nije ni prije volio vidjeti u „saborskoj hali“. Joj mene joj..., pa još i ovo: Ne uskraćuje pravo, ali u određenoj mjeri. Šteta tih dvije minute.

Potom Bulj potvrđuje da ima politički nerv. Katica Zgrebec veli da joj ne treba pozornost, već da građani nešto hoće, ne znam što, ali riječ je o reformama. Javio se T. Žagar, „vrlo kratkom replikom“, pitanje je koje su reforme i kako će biti provođene. Zadnji se javio zastupnik Batinić, nije mu jasno što znači „dostava sudske pošte“.

Poštovani čitatelji, tu je završila rasprava po izlaganjima saborskih klubova. Sabor je otišao na stanku. Slijedi višesatna pojedinačna rasprava saborskih zastupnika. Realno je očekivati da će rasprava trajati oko 7 sati, plus 3 sata za dodatne stvari, pa tek onda glasovanje o povjerenju vladi. Tješi me činjenica da Milanović u odlasku cijelo to vrijeme mora dežurati, umjesto hrkati, čekajući primopredaju.

Zaključno: Zavnoh je teško primio program vlade Tihomira Oreškovića. Tihomir Orešković preživio je prvi dio prežvakavanja ZAVNOH-a i nije se odrekao dr. Hasanbegovića i ministra Crnoje, što je Zavnoh, zasjedajući u Hrvatskom saboru, po glasnogovorniku N. Staziću izrijekom zahtijevao.

Nenad Piskač

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pon, 17-06-2024, 18:02:39

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.