Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 Hrvatska nije nadišla, već je utrla put visokoj razini srbijanskih provokacija

Nije prvi put da srbijanski ministar Aleksandar Vulin, izuzetno neuspješan poput aktualnih hrvatskih, dijeli lekcije Hrvatima i Hrvatskoj. Ovaj put učinio je to u nazočnosti ministra kulture Berislava Šipuša. Evo ga u originalu: „Hvala predstavnicima hrvatske države što su danas ovdje jer vjerujem da sa mnom dijele stid što ne znam što da kažem svojoj romskoj braći kada na stadionima gledamo kukaste krstove. Što da kažem jevrejskoj braći kada gledam kako gore zastave Izraela? Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca?". Bilo je to u Jadovnom godine 2015.

Uoči velikosrpske agresije u hrvatskom Jagodnjaku „poslanik" beogradske skupštine Milan Paroški dao je izjavu o slobodnom ubijanju Hrvata u Hrvatskoj „kao kera kod tarabe". Vulinova izjava spada u kružni tijek velikosrpskih mitova. Od Paroškoga do Vulina u Hrvatskoj se izgleda ništa bitno nije promijenilo. Nitko da podsjeti, recimo Vulina, da je 1928. u beogradskoj skupštini pucano u hrvatske predstavnike, a nikad u Hrvatskom saboru u srpske.

Nesposoban ministar i sposoban velikosrpski populist

Vulin se pojavio u srbijanskoj politici devedesetih godina prošloga stoljeća. Njemu je već tada bilo jasno velikosrpsko polazište o tome da treba spašavati Jugoslaviju kao VulinVulin se pojavio u srbijanskoj politici devedesetih godina prošloga stoljeća. Njemu je već tada bilo jasno velikosrpsko polazište o tome da treba spašavati Jugoslaviju kao krinku za Veliku Srbiju, pa se jugokomunističkim lijanama popeo do tajnika Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju, koji je i u Hrvatskoj imao svoje pobornike i danas Vulin i Slobavrlo živahne. Njegov aktualni šef vlade, Vučić, u to je doba bio Šešeljev vikar, a Šešelj Miloševićev.krinku za Veliku Srbiju, pa se jugokomunističkim lijanama popeo do tajnika Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju, koji je i u Hrvatskoj imao svoje pobornike i danas Vulin i Slobavrlo živahne. Njegov aktualni šef vlade, Vučić, u to je doba bio Šešeljev vikar, a Šešelj Miloševićev.

Vulin je bio osnivačem Partije demokratske ljevice koja se stopila sa Socijalističkom partijom Srbije. Danas kao predsjednik Pokreta socijalista u Vučićevoj vladi glumi eksperta za nametanje kolektivne krivnje Hrvatima i Hrvatskoj, blaženom Stepincu i Crkvi u Hrvata. Njegov resor pri vladi sudeći prema rezultatima predstavlja šaku jada, međutim, on to nadomješta velikosrpskom populističkom propagandom.

Ministar Vulin u svojoj je političkoj karijeri bio vikarom Saveza komunista, vikarom Jugoslavije u doba pokušaja njezine pretvorbe u Veliku Srbiju, vikarom stajališta socijalista"na ovim prostorima", da bi danas bio vikarom službene Srbije u Hrvatskoj. Za službenu Srbiju, da ne bi bilo nikakvoga dvoumljenja, blaženi mučenik Alojzije Viktor Stepinac, kardinal Katoličke crkve, bio je i ostao i još će dugo, dugo, dugo ostati „ustaša", a Republika Hrvatska – NDH, te su slijedom toga Hrvati – ustaše ili Srbi katoličke „vere". I to je, nažalost, u Srbiji tako. Da bi tako i ostalo brinu se i domaći nam promicatelji kukastih križeva. Ukazanje na Poljudu došlo je u pravom trenutku kao kec na desetku beogradskoj protuhrvatskoj i protukatoličkoj propagandi i Vulinovom propagandističkom izletu u Hrvatsku.

Naravoučenje Domovinskoga rata: Vulin u Hrvatskoj jest hrvatski problem

Ali, država si ne smije dopustiti da itko o njoj i njezinim velikanima, kakav je bio i jest kardinal Stepinac, govori s protukatoličke, protuhrvatske i protudržavne pozicije. Ako bi se pak dogodilo da čak i mutikaša Vulin u i o Hrvatskoj neometan ponavlja lekcije velikosrpske propagande, onda bi bio u pravu Milanović sa svojom tezom o IzjavaPriglupe izjave o Vulinovom ispadu u Hrvatskoj koje ovih dana dolaze iz vladajućih redova nema potrebe komentirati. Vulin je, budimo iskreni, samo rekao što Srbija, jugovići, četnici i socijalisti „na ovim prostorima" misle. Milanović Vulina nije ni komentirao, što se zdravorazumski ne može drukčije protumačiti osim kao bakarićevsko slaganje s ideološkim kamaradom iz susjedne socijalističke republike s kojom nas povezuje bratstvo i jedinstvo.Hrvatskoj kao slučajnoj državi.

Priglupe izjave o Vulinovom ispadu u Hrvatskoj koje ovih dana dolaze iz vladajućih redova nema potrebe komentirati. Vulin je, budimo iskreni, samo rekao što Srbija, jugovići, četnici i socijalisti „na ovim prostorima" misle. Milanović Vulina nije ni komentirao, što se zdravorazumski ne može drukčije protumačiti osim kao bakarićevsko slaganje s ideološkim kamaradom iz susjedne socijalističke republike s kojom nas povezuje bratstvo i jedinstvo.

Predsjednica Grabar-Kitarović Vulinu je posvetila tri rečenice: „Temeljni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane. Isto vrijedi i kad dođete u drugu zemlju, ali ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora odlučiti kuda ide". Izvješteni smo da je upozorila kako se „s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU".

Nije na predsjednici države da govori o kućnom odgoju ministra druge države. U Vulinovoj je izjavi sadržan odgoj cijele jedne nacije s pripadajućom stoljeće i pol starom imperijalističkom politikom, a ne jedne izolirane osobe bez kućnoga odgoja. Vulin je, ako i jest seljačina poput Garašanina, Vuka Stefanovića Karadžića ili Milana Paroškog, ministar srbijanske vlade, države koja je izvršila agresiju na Hrvatsku i koja uporno od 1918. provodi protuhrvatsku politiku. Kad je u Hrvatskoj, Vulin je hrvatski problem! To je naravoučenje Domovinskoga rata, a on je „u temelju hrvatske države". Je li?

Hrvatska nije nadišla srbijanske provokacije

Da Srbija ima problema s Vulinom, smijenila bi ga, ali Srbija s njime nema nikakav problem. Čak ni Srbi u Hrvatskoj nemaju problema s Vulinovim stajalištima, on je za njih glas iz „otadžbine". S njegovom izjavom u Jadovnom problem ima Hrvatska. I samo ona. Imao bi sa Srbijom problem i Bruxelles da Hrvatska, punopravna članica EU, zna artikulirati i problematizirati svoje probleme sa Srbijom. Kako ne zna, ni EU nema problem s velikosrpskom neometanom propagandom na hrvatskom tlu.

Ništa mi, naime, nismo nadišli! Ponajmanje razinu srbijanskih provokacija, koje u zbroju i bez otpora čine mirnodopsku agresiju širokih razmjera. Hrvatska je svojim politikama od 2000. do danas stvorila pretpostavke za Vulinovu visoku razinu provokacija. Srbijanske provokacije se i bez Vulina u posljednjih petnaest godina događaju u Hrvatskoj iz dana u dan uz pomoć i hrvatskih vlada. U različitim sektorima. Vidljive su na krivotvorenim popisima žrtava Jasenovca, u obnovi spomenika u Srbu, u kazalištu, filmu, književnosti, estradi, športu, uređivačkim politikama vodećih medija, odnosu prema hrvatskim braniteljima, u financiranju protuhrvatskih knjiga kao što je „Jezik i nacionalizam", u Pupovčevim žutim trakama u Saboru i njegovom žutom listu Novosti modernoj protezi Srbobrana...

Vulin nije izolirani slučaj, on je posljedica i potpora uhodanoj politici koja je posljednjih petnaest godina nadišla hrvatsku politiku tuđmanovskoga smjera. On je ohrabrenje Josipoviću da i dalje traži i prokazuje ustaške zmije. On je ohrabrenje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da i dalje „ekumenski" stopira kako god zna i umije Stepinčev lik i djelo, kako ne bi došlo do njegova proglašenja svecem. Premijer Vučić je odavno, s Vulinom i bez njega, odlučio kuda ide i ne odstupa od načela Memoranduma 2.

I na kraju, Srbija će ući u EU s ljudima kao što je Vulin, htjeli mi to ili ne htjeli. Pri ulasku u EU ne mjeri se razina „kućnog odgoja"! Jer da se mjeri, onda Hrvatska sa Veleizdaja?I na kraju, Srbija će ući u EU s ljudima kao što je Vulin, htjeli mi to ili ne htjeli. Pri ulasku u EU ne mjeri se razina „kućnog odgoja"! Jer da se mjeri, onda Hrvatska sa Sanaderom, Mesićem, Kosorovom, Josipovićem i Milanovićem nikad ne bi ušla u EU. Ta i Hrvatska je u EU ušla s dvije nesposobne vlade, aktualnom i onom prethodnom. Argument „EU" u odnosima Hrvatske i Srbije ima težinu samo u tome što je Hrvatska unaprijed rekla da je ulazak Srbije u EU za Hrvatsku „strateški interes", koji nema alternativu, što je na granici veleizdaje.Sanaderom, Mesićem, Kosorovom, Josipovićem i Milanovićem nikad ne bi ušla u EU. Ta i Hrvatska je u EU ušla s dvije nesposobne vlade, aktualnom i onom prethodnom. Argument „EU" u odnosima Hrvatske i Srbije ima težinu samo u tome što je Hrvatska unaprijed rekla da je ulazak Srbije u EU za Hrvatsku „strateški interes", koji nema alternativu, što je na granici veleizdaje.

Kućni odgoj suverene države nalaže izgon Vulina

Na Vulinovu izjavu iz HDZ-a reagirao je Jasen Mesić: „Radi se o huškačkim izjavama koje ne poštuju zemlju u kojoj se gospodin tom prilikom nalazio, a radi se o Republici Hrvatskoj. Posebno je to čudno ako dolazi od ministra Vlade Republike Srbije, države koja ima reafirmaciju četničkog pokreta, gdje imamo opravdanje da je Draža Mihailović bio antifašist i takve stvari. Vlada je morala odmah i žestoko reagirati".

Svaka ozbiljna vlada, kojoj je stalo do dostojanstva države kojoj služi, dala bi Vulinu cipelu u tur. Tako, naime, nalaže kućni odgoj, pouka Domovinskoga rata i diplomatski protokol. Kako se to u ovom slučaju nije dogodilo, hrvatski narod i Crkva u Hrvata podjednako su žrtve srbijanske i hrvatske vlade. Vulin je u Hrvatskoj nepoželjna osoba samo to još „ova vlada u ovoj zemlji", iako je na odlasku, nije svjesna. Kućni odgoj suverene države nalaže izgon Vulina, kako je to dobro primijetila Hrvatska konzervativna stranka.

Što se pak tiče hrvatske predsjednice, ona se, znamo, dobro snalazi u međunarodnim odnosima među diplomatima s kućnim odgojem, ali čini se kako se osjetno slabije snalazi kad su u pitanju odnosi „na ovim prostorima". Njezina se izjava gotovo u potpunosti slaže sa Šipuševom (HNS!) naknadnom pameću: „Nisam na samoj komemoraciji reagirao na Vulinov govor jer Jadovno nije bilo mjesto za reakciju na takve izjave. Kategorija gosta bi sama po sebi trebala odrediti razinu uljudnosti u nečijem nastupu tako da bih rekao prije da je ministar Vulin problem srbijanske Vlade, a ne naš". Ne bi bilo dobro da se predsjednica Grabar-Kitarović pretvori u dobru kopiju politmješavine Jadranke Kosor, Ive Josipovića i Vesne Pusić. Beograd bi pozdravio upravo takav stil hrvatske predsjednice.

Nenad Piskač

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Čet, 23-03-2023, 22:43:16

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2023 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.