O skandaloznim Josipovićevim izjavama – Hitrec, Lukšić, Pešorda, Stojić, Richter i Kovačević

Tijekom nedavnog posjeta Izraelu predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović – koji bi po logici svoje funkcije u inozemstvu trebao štititi dignitet i interese Republike Hrvatske – pred izraelskim je političkim, diplomatskim i intelektualnim vrhom, među ostalim, izjavio i to kako se je unutar korpusa hrvatskog naroda josipovic izrael„pojavio i bio prihvaćen, kako potporom tako i bezobzirnim nehajem, jedan od najužasnijih zločinačkih nacističko kolaboracionističkih režima u Europi".

Josipović, međutim, nije stao na toj izjavi, nego je i dalje dodao:

„Otrovna je guja puštena da izgmiže iz srca naše nacije u pokušaju da se istrijebe Srbi, Židovi i drugi samo zbog toga što oni jesu ili što zastupaju. Trebamo se zagledati u svoje srce i pomiriti se s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti i političkoj kulturi. Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba. Uvijek se trebamo sjećati i, živjeti zajedno sa žrtvama, u sjećanju. To je naša odgovornost. Jer, naša djeca trebaju znati što je dobro, a što zlo, što je pravo, a što krivo".

Potonjom izjavom Josipović je de facto hrvatski narod – koji nikada nije vodio osvajačke ratove i u čijim redovima nije moguće pronaći niti jedan državno-politički dokument koji bi išao za istrebljivanjem drugih naroda (čime se mnogi drugi narodi Europe ne mogu pohvaliti) - okvalificirao kao genocidan narod, što će u budućnosti za Hrvatsku lako moguće imati nepopravljive političke, diplomatske, psihološke i financijske implikacije. Ovakvim postupcima Josipović se je bez ikakve ograde svrstao uz jugoslavensko-velikosrpske mitove i laži, zbog kojih je hrvatski narod tijekom 45. godina jugokomunističke tiranije bio izvrgnut progonima, a što je svoje krvavo finale imalo u Domovinskome ratu. Također, on je time dao legitimitet onima koji konstantno Hrvatsku prozivaju za fašizam i kršenje ljudskih prava, iako je svakom razumnom čovjeku vrlo dobro poznato da u Hrvatskoj ne postoji spomena vrijedna fašistička politička snaga, za razliku od brojnih zemalja Europske unije - koje su često se kaže svijetli uzor - gdje postoje registrirane neofašističke stranke i udruge.

Skandalozne izjave predsjednika Josipovića za Portal komentiraju Hrvoje Hitrec, prof. dr. Branimir Lukšić, dr. Damir Pešorda, fra Miljenko Stojić, dr. Darko Richter i Mate Kovačević.

Sramotan i skandalozan čin

PorukaJosipović iz Kneseta daje znak svim starim protivnicima hrvatske slobode da je opet došlo njihovo vrijeme, da se ne moraju zabrinjavati zbog možebitne istrage komunističkih zločina, nego štoviše prijeći u ofenzivu.Književnik Hrvoje Hitrec u razgovoru za Portal kazao je kako je govor Ive Josipovića u izraelskom Knesetu sramotan je skandalozan čin. Hitrec„Umjesto da nastupi kao predsjednik jedne moderne europske zemlje, današnje demokratske Hrvatske u kojoj su svima zajamčene slobode i građanska prava, države koja ne vuče za sobom prtljagu ni jednoga totalitarnog sustava u svojoj prošlosti, Josipović je u parlamentu zemlje u kojoj je na snazi neproglašeni aparthejd – de facto proglasio hrvatski narod zločinačkim. Učinio je to tvrdnjom da je ustaški režim bio široko prihvaćen u hrvatskom narodu, te da su rasne ideje ustaškoga pokreta i nadalje u 'našim srcima'. Na taj je način krivotvorio i povijest i sadašnjost, osnažujući staru potvoru o hipoteci cijeloga hrvatskog naroda koja je za sve vrijeme komunističke diktature bila mač nad glavom svake hrvatske primisli o slobodi i samostalnoj hrvatskoj državi. Izazvao je opravdani gnjev hrvatske javnosti, ali i jednodušan zaključak da je izraelski govor bio prije svega izrečen u domaće svrhe, Sve je povezanoJosipovićev govor i njegove insinuacije nisu bez sveze s nedavnom prošlosti, odnosno oslobađanjem hrvatskog teritorija okupiranog u srpskoj agresiji, koje je oslobađanje u Haagu proglašeno 'zajedničkim zločinačkim pothvatom'kao privitak razvidnoj politici nove državne vlasti (čiji je Josipović ideološki dio) da u nacionalnoj državi hrvatskoga naroda Hrvati budu razvlašteni taoci povijesnih krivotvorina i suvremenih težnja onih protagonista međunarodne politike koji se nikada nisu pomirili s nastankom nezavisne Republike Hrvatske".

Hitrec je doda kako „Josipović iz Kneseta daje znak svim starim protivnicima hrvatske slobode da je opet došlo njihovo vrijeme, da se ne moraju zabrinjavati zbog možebitne istrage komunističkih zločina, nego štoviše prijeći u ofenzivu, što oni i čine zahtjevom da Hrvatski sabor ne bude pokroviteljem sjećanja na najveću tragediju u povijesti hrvatskoga naroda, te pokušajima da se relativizira Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava u poraću, koji već u samome naslovu ionako ima eufemizam kojim se izbjegava reći da se radi o žrtvama komunističkoga terora".

„I na kraju" – zaključio je Hitrec – „Josipovićev govor i njegove insinuacije nisu bez sveze s nedavnom prošlosti, odnosno oslobađanjem hrvatskog teritorija okupiranog u srpskoj agresiji, koje je oslobađanje u Haagu proglašeno 'zajedničkim zločinačkim pothvatom'. Jer što bi Hrvati i u Domovinskom ratu bili nego ordinarni zločinci, kao što su uvijek bili – to je podtekst govora u Knesetu. Govora koji je, nadam se, zapečatio političku sudbinu Ive Josipovića".

„Otrovna guja" u današnjoj Hrvatskoj

„Pojam bezočnosti označava, među ostalim, i širenje neistine o pojedincu, skupini ili cijelom narodu, bez ikakva srama i crvenjenja. Onaj tko širi takvu bezočnost uvijek ima osjećaj vlastite superiornosti u odnosu na one koje on kleveće. Bezočnost je nedostatak onih karakternih odlika koje su stari Rimljani nazivali pietas i gravitas, kreposti koje osobito morajuLukšićresiti čovjeka koji predstavlja svoj narod. Ocrniti svoj narod kao genocidan, kao onaj čija je 'otrovna guja' pokušala istrijebiti pripadnike drugih naroda samo zbog toga što oni to jesu, nije samo teška uvreda hrvatskome narodu koji je kroz stoljeća pokazivao poslovično gostoprimstvo prema pripadnicima drugih naroda, nego je to povreda Ustava od strane Predsjednika Republike, UvredaOcrniti svoj narod kao genocidan, kao onaj čija je 'otrovna guja' pokušala istrijebiti pripadnike drugih naroda samo zbog toga što oni to jesu, nije samo teška uvreda hrvatskome narodu koji je kroz stoljeća pokazivao poslovično gostoprimstvo prema pripadnicima drugih naroda, nego je to povreda Ustava od strane Predsjednika Republike.što je razlog za pokretanje postupka za utvrđivanje njegove odgovornosti. Pogotovo ako bi se moglo zaključiti, da bezočno bacanje ljage genocidnosti na cijeli hrvatski narod ima za cilj podržavanje razdora unutar hrvatskog naroda i otežavanje njegove međusobne pomirbe" – kazao je za Portal prof. dr. Branimir Lukšić.

Dr. Lukšić je zatim dodao:

„Pogledajmo u tomu naše istočne susjede. U Srbiji za vrijeme nacističke okupacije i pronacističke Nedićeve vlasti osobito su bila na zlu glasu dva logora, Banjica i Sajmište. Samo između ožujka i svibnja 1942. u beogradskom logoru Sajmište bilo je ugušeno u posebnom plinskom kombiju približno 7.500 Židova, polovica od svih srpskih Židova. Ukupno je do kraja rata stradalo oko 15.000 Židova u Nedićevoj Srbiji, tj. 94% od ukupnog židovskog stanovništva u Srbiji, tako da su njemačke vlasti trijumfalno izjavile, da je „židovsko pitanje" u Srbiji riješeno, i da je Srbija prva zemlja u Europi koja je „judenfrei" (Philip J. Cohen, „Serbia's Secret War", Texas University Press 1996.). Pa ipak nitko od srpskih političara nije izjavio da je srpski narod kao takav genocidan, niti je ijedan srpski političar pokazao gorljivost u nacionalnom mazohizmu koju je pokazao Predsjednik Hrvatske u svome nedavnom govoru u Izraelu".

Prava je zmija komunističkog predznaka

Prava zmija koja i dalje živi u Hrvatskoj prema dr. Lukšiću je ona marksističko-komunističkog predznaka: „No i mimo svoje nakane Predsjednik Josipović je u svome govoru dodirnu istinu kad je rekao za Hrvatsku, da je u njoj zmija oslabljena, ali da je ona još uvijek tu. KomunizamZmija je biblijski simbol Sotone, neprijatelja Božjega, koji je u pobuni protiv Boga svojatao za sebe svemoć i sveznadarstvo.

I doista, ta je zmija i danas aktivna u Hrvatskoj u vidu marksističkog komunizma, ideologije koja je pobila u svijetu preko 150 milijuna ljudi samo zato što su bili 'klasni neprijatelji', što su se rodili na krivoj strani društvene pregrade, a koja je kod nas odgovorna za zločine na Bleiburgu, Kočevskom rogu, Križnome putu, Jazovci, stotinama drugih jama, Macelju i ostalim stratištima. Sljedbenici te zmije, za koju Josipović tvrdi da je još uvijek tu, Goni se, Sotono!Živahnost komunističke zmije u Hrvatskoj je posljedica činjenice da ni nakon pobjede nad komunizmom u Domovinskome ratu hrvatski joj narod nije odlučno rekao:' Goni se, Sotono!'kroz ideologiju marksističkog komunizma negiraju Boga, proglašavaju sebe bezbožnicima, tvrde da u marksizmu posjeduju cijelu dijalektičku istinu o čovjeku i povijesti, i da su svemoćni.

Utjecaj te zmije se osjeća na svim područjima javnog i privatnog života Hrvatske. Da bi sakrila svoje pravo lice ona danas u Hrvatskoj nastupa pod oznakom antifašizma. Živahnost te zmije u Hrvatskoj je posljedica činjenice da ni nakon pobjede nad komunizmom u Domovinskome ratu hrvatski joj narod nije odlučno rekao:' Goni se, Sotono!'. Ta zmija danas vodi podmukli rat u Hrvatskoj protiv tri organska stupa društva, obitelji, vjerske zajednice i nacionalne države. Za njezine poklonike je jednom rekao Ante Starčević:'Što tuđinac jedva poželiti usudio se, to učini izmet Hervatske proti Hervatskoj, i to bez da ga itko, bez da ga išto od izdaje odbiti mogaše' (Nekolike uspomene, 1870.).

Nastavak kontinuiteta

„Josipovićeva je izjava u Izraelu očekivana, to je, rekli bismo, nastavak kontinuiteta predsjedničke politike u Hrvata nakon 2000-te godine. Gdje god kreneš, dobro se provedi i, za svaki slučaj, ispričaj se! – geslo je naših glavešina. Dugo sam živio u zabludi da je to loše, krivo i tome slično.Damir PešordaDanas više ne mislim tako, naši vrhovnici su u pravu, vrše volju onih koji su ih birali. Da nije tako ne bi ih narod birao niti bi Mesići i Josipovići u anketama političke popularnosti uvijek bili na vrhu, a domoljubna zanovijetala na dnu. To su činjenice, premda interpretacija ima koliko hoćeš. GujaBudući famozna ''guja'' u njedrima hrvatskog čovjeka nosi neku sasvim drugu kapu od one koju Josipović u svojoj izjavi implicira, a tu guju i tu kapu on ne misli satirati, onda je jasno da je u biti njegova izjava besmislena, dana reda radi, da se odobrovolje razni Zuroffi i sličniAli kakva korist od njih?" – komentirao je Josipovićevu izjavu književnik dr. Damir Pešorda.

„U Josipovićevoj izjavi jedina novina je stanovita promjena stila. Primjetno je da se, valjda pod Mesićevim utjecajem, okrenuo pučkoj metaforici, pa mu je ''fašizam'' guja u njedrima hrvatskog čovjeka. A guji valja satrti glavu! Budući famozna ''guja'' u njedrima hrvatskog čovjeka nosi neku sasvim drugu kapu od one koju Josipović u svojoj izjavi implicira, a tu guju i tu kapu on ne misli satirati, onda je jasno da je u biti njegova izjava besmislena, dana reda radi, da se odobrovolje razni Zuroffi i slični" – dodao je Pešorda.

„Ovih dana je Sanaderov pajdaš Jerko Rošin objavio knjigu pjesama pod naslovom ''Uprknuće''. Ne znam kakve su mu pjesme, ali naslovna novotvorenica značajan je doprinos hrvatskom jeziku, a još više hrvatskoj političkoj misli. Ispričavalački pohodi naših čelnika također su oblik 'uprknuća' na međunarodnoj političkoj sceni. Ipak, da budem pošten, Josipovićev posjet Izraelu veliki je napredak u odnosu na prethodni predsjednički pohod u tu zemlju. Kamenje s tvrđave Massada ovaj put nije dirano. Eto, osvjetlali smo obraz!" – zaključio je Pešorda.

Zmija je u srcima onih koji koji ne vole Hrvatsku

Književnik fra Miljenko Stojić mišljenja je kako je Ivo Josipović, trenutni hrvatski predsjednik, napola rekao istinu. Stojić„Zmiju zaista treba iščupati, kad već voli takve riječi, ali ne iz srca hrvatskog naroda, nego iz njegova i srca svih onih koji su za njega glasovali. Hrvatski je narod davno platio kaznu za nepromišljenost na koju su ga navukli, baš kao što su htjeli i tijekom Domovinskog rata. Međutim, oni koje su navukli da budu provoditelji te 'pokore', još u svome srcu gaje želju za osvetom, još se nisu pokajali, još nisu prihvatili hrvatsku državu. Oni sanjaju o jugoslavenstvu, 'regionu' i sličnim udruženim zločinačkim pothvatima. Zmija je u njihovom srcu. Svirač s PantovčakaNe zaboravimo, dok su mnoga hrvatska djeca odrastala bez svojih roditelja, Ivo je odrastao mažen i pažen u kući koju su mu roditelji dobili od svoje vjerne komunističke partije. A ona... Zatim, dok mu je otac 1971. slamao Hrvatsko proljeće, kao što je nakon Drugog svjetskog rata u odori oficira OZNE slamao preživjele s raznih križnih putova, dotle je Ivo sviruckao, učio jezike. Kad je počeo Domovinski rat, sklonio se dok to ne prođe, a vršnjaci su mu dotle ginuli.Nastanila se tamo kad su povjerovali svojim učiteljima i očevima.

Ne zaboravimo, dok su mnoga hrvatska djeca odrastala bez svojih roditelja, Ivo je odrastao mažen i pažen u kući koju su mu roditelji dobili od svoje vjerne komunističke partije. A ona... Zatim, dok mu je otac 1971. slamao Hrvatsko proljeće, kao što je nakon Drugog svjetskog rata u odori oficira OZNE slamao preživjele s raznih križnih putova, dotle je Ivo sviruckao, učio jezike. Kad je počeo Domovinski rat, sklonio se dok to ne prođe, a vršnjaci su mu dotle ginuli. I na kraju balade hrvatski ga puk bira za svoga predsjednika unatoč tome što je jasno i glasno rekao da će zacrveniti Hrvatsku kad to postane. I što bismo sada htjeli?

„Zmija umilno progovara kroz ovo vrijeme, baš kao nekada u zemaljskom raju. Ljudi, zaustavimo se dok nije kasno. Korizma nam je pokucala na vrata i zove nas na obraćenje. A bez njega nema uskrsnuća" – upozorio je zaključno fra Stojić.

Nakon rata Hrvati jedini u demografskom minusu

„Za mene nije sporna činjenica da je NDH bila marionetska tvorevina, da je odstupila povijesni i faktički državni teritorij stranoj sili, da je donijela rasne zakone i da nije bila priznata od većine zemalja tadašnjeg svijeta, Za Staljina i SSSRSvjedoci smo da komunisti i njihova djeca bez ikakvih obzira prisvajaju antifašizam kao isključivo svoju zaslugu. A, uistinu, ta 'antifašistička' borba ovdje je bila gola borba za Oktobarsku revolucijua naročito i upadljivo ne od Vatikana. I to se u svoje vrijeme opravdavalo nekakvom 'realnošću mogućega' u okviru tekućih ratnih okolnosti i stoljetnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom. Slični smo izgovor, samo sada u funkciji opravdanja privatizacijske pljačke, rasprodaje obiteljskog srebra, porezne utaje, uvozničkog tečaja kune, lihvarskih kredita, itd., itd., slušali i nakon 1990. g." – kazao je za Portal dr. Darko Richter.

Richter je dalje dodao da je „sporno je ideološki ostrašćeno tumačenje povijesnih činjenica, bilo sa koje strane. Svjedoci smo da komunisti i njihova djeca bez ikakvih obzira prisvajaju antifašizam kao isključivo svoju zaslugu. RichterA, uistinu, ta 'antifašistička' borba ovdje je bila gola borba za Oktobarsku revoluciju. U obje politički polarizirane formacije nije se tijekom rata nalazilo ukupno niti 5% hrvatskog naroda, a na prvom poslijeratnom popisu hrvatski je narod bio doslovno desetkovan u odnosu na zadnji predratni popis: nedostajalo je 294.000 Hrvata, dok su svi ostali 'narodi i narodnosti' bili na demografskoj nuli. Kada se polože politički, povijesni i sudski računi za pokolj, kojeg figurom pars pro toto nazivamo Bleiburg, bit će konačno moguće izaći pred hrvatski narod, i zatim pred sve ostale, a najprije pred židovski narod, i izreći ispriku bez ikakve bojazni da iza nje ne stoji svaki građanin ove zemlje i svaki Hrvat ma gdje na svijetu on bio".

„Što znači rečenica, ako je točno prenesena:Pomirba Da bi se bilo tko, od pojedinca, do obitelji, klanova, plemena, naroda i svjetova mogao izmiriti s onim drugim, potrebno je da s izmiri u sebi samome. A pomirba u Hrvatskoj počinje tamo gdje je nedolično prešućen zločin i njegova žrtva 'Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba.' Znači li to da stvarne pomirbe uistinu (još) nema? Pa da je i sadašnja isprika pred Knesetom samo napor, diplomatska figura, iza koje predsjednik, u ime svoje zemlje, ne može jamčiti punu istinoljubivost? Ako je predsjednik točno proniknuo to pitanje, zbog čega na unutrašnjem planu ne pokrene nužne korake, već inozemstvu daje do znanja da imamo problem? Da bi se bilo tko, od pojedinca, do obitelji, klanova, plemena, naroda i svjetova mogao izmiriti s onim drugim, potrebno je da s izmiri u sebi samome. A pomirba u Hrvatskoj počinje tamo gdje je nedolično prešućen zločin i njegova žrtva" – zaključio je Richter.

 

Dragovoljačka odanost Srbiji i nastavak kontinuirane britanske političke strategije

„Nedavni scensko-retorički nastup predsjednika Republike Hrvatske samo je nešto radikalniji nastavak kontinuirane britanske političke strategije predsjednikova savjetnika Dejana Jovića. Mate KovačevićCilj te Jovićeve politike, koju provodi poslušni Josipović, jest nastavak politike kojom se nastoji obnoviti srpsko-hrvatsko zajedništvo, koje naravno uključuje i državnopravnu svezu.

Više od niza teških optužaba hrvatskoga naroda, Josipović je možda još cjelovitije artikulirao svoju dragovoljačku odanost Srbiji, prijavivši se zapravo njezinu Tužiteljstvu, kako joj, kao predsjednik Republike Hrvatske, može biti vjerodostojan svjedok u tužbi za genocid protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde u Haagu" – kazao je za Portal novinar i publicist Mate Kovačević

Kovačević je dodao:

Zloduh Jugoslavije"Nedavni scensko-retorički nastup predsjednika Republike Hrvatske samo je nešto radikalniji nastavak kontinuirane britanske političke strategije predsjednikova savjetnika Dejana Jovića. Cilj te Jovićeve politike, koju provodi poslušni Josipović, jest nastavak politike kojom se nastoji obnoviti srpsko-hrvatsko zajedništvo, koje naravno uključuje i državnopravnu svezu.Ta Josipovićeva solunaška dragovoljnost vidljiva je manifestacija jednostrane vanjske politike, koju očito bez suglasnosti premijera Milanovića, vodi zajedno s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.Sam pak govor je na svojevrstan način i slojevit i jednoznačan. Slojevitost se očituje u odabiru mjesta puna emocija, odakle je uputio svoju poruku, kao i načinom političke manipulacije predsjedničkom dužnošću, a jednoznačnost pak proistječe iz poruke, kako je Josipoviću i njegovima zapravo neprihvatljiva i strana bilo kakva hrvatska država, ali i bilo kakav hrvatski patriotizam. Podsjećanjem pak kako je i sam sin Titova partizana, a nisu li upravo ovi bili odgovorni za masovne pokolje i genocid nad Hrvatima, otvorio je put jednostavnu silogizmu, da je kao političar, unatoč demokratskom preustroju europske politike, ostao zarobljenik očevih komunističkih metoda, inače dobro poznatih iz obračuna s političkim protivnicima".

Zastrašujuća poruka

Sin kao i otacPozivanje na jugokomunističku obiteljsku prošlost, u političkom smislu tek potvrđuje tezu kako sin samo nastavlja posao tamo gdje otac stao„Premda je uloga Josipovićeva oca u ratnom i poratnom genocidu nad Hrvatima povijesno nerasvijetljena, svjedočenje progonjenih studenata nakon pada Hrvatskog proljeća 1971., pokazuje kako je upravo njegov otac bio organizator i osmišljavatelj uhidbi, progona i zatvaranja u kazamate hrvatskih intelektualaca. Pozivanje na jugokomunističku obiteljsku prošlost, u političkom smislu tek potvrđuje tezu kako sin samo nastavlja posao tamo gdje otac stao.

Na drugoj razni poruke, Josipović je svojim govorom uputio zastrašujuću poruku javnosti da s položaja predsjednika države namjerava zabraniti istraživanje komunističkih zločina kako bi se i dalje mogao održavati kult megazločinca Josipa Broza Tita, čiji je lik, između ostaloga, i poveznica nove balkanske državne integracije. Nažalost, Josipovića su izabrali birači pa će on, sve dok mu mandat traje, još više radikalizirati neprijateljski odnos prema hrvatskoj državnosti" – zaključio je Kovačević.

Davor Dijanović

Uto, 25-06-2019, 02:31:47

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2019 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.