Jasenovačke teme

Krajem lipnja, Vuk Drašković, predsjednik Srpskog pokreta obnove, dao je intervju sarajevskim novinama Dani povodom obljetnice genocida u Vuk DraskovicSrebrenici, a dio intervjua prenijela je Slobodna Dalmacija, na svom portalu. Uz sve što je rekao jedan dio intervjua zaslužuje daljnje razmatranje s obzirom na kontekst u kojemu je to iznio.

Negiranje i relativiziranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici rekao je da ''guraju Srbiju i srpski narod u civilizacijski i moralni sunovrat.'' Dalje ističe: ''Iz vlastitog iskustva znamo koliko boli kad bilo tko niječe te velike zločine nacističkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Baš zato se srebrenički genocid nikada ne smije osporavati, zato ga i ne osporava veliki dio Srba." I, na kraju, što je najvažnije zaključuje intervju: "Pitate tko danas u Srbiji govori o genocidu. Siguran sam da je ta šutnja, prije svega, proizvod neznanja. Jer, ako bi se otvorili tajni dosjei službi sigurnosti koje su bile organizatori svih zločina, uključujući i srebrenički, ako bi se građanima pokazala ta strašna knjiga IstraživanjaStjecanjem neovisnosti Republike Hrvatske konačno se moglo slobodno govoriti, a što je najvažnije, i istraživati jasenovački logor. Zahvaljujući povjesničarima koji su se upustili u istraživanje istina o Jasenovcu je znatno drugačija od negdašnje. Saznanja do kojih su došli bila su u arhivskoj građi praktički prekrivenoj prašinom. Uz istraživanje Jasenovca paralelno je teklo i otkrivanje jama (Kočevski Rog, Tezno, Huda Jama, Jazovka) te stotine masovnih grobnica pobijenih Hrvata. Relativno brzo se doznalo ono što se nije smjelo znati. smrti, ako bi im se prikazali filmski materijali, njihov bi se stav drastično promijenio... Hoću da kažem da je osnovni problem to što se ne zna puna istina."

Iz ovog citiranog dijela lako se isčitava što je Vuk Drašković iznio, a to je da većina Srba misli da se genocid u Srebrenici nije dogodio, ali zato svi Srbi misle da se dogodio u Jasenovcu. I u skladu s već poznatom tradicijom 'nebeskog naroda' i dalje se nastavlja već poznato: istinu prikazati kao laž, a laž kao istinu. (Dobrica Ćosić: Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. ... Laž je u samom biću Srbina. ...U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina...). Nekako je nezamislivo da se Vuk Drašković zalaže za istinu, a da mu nisu poznate ove Ćosićeve misli.

Ohrabreni ruskim vetom u UN da se ne izglasa rezolucija o genocidu u Srebrenici neki srpski političari otvoreno negiraju da se uopće dogodio. A poslije napada na Vučića na obilježavanju 20-e obljetnice genocida u Srebrenici u vokabularu srpskih političara i medija i dalje ne postoji riječ genocid nego, eto, neki zločin. No, ono najvažnije što je Vuk Drašković naglasio je riječ istina. Upravo to, Vuče! Istina i samo istina, ma koja god bila. I, usput, Vuče, dosjee svakako otvoriti ne samo za Srebrenicu nego i za Jasenovac. Istina o Srebrenici se zna ali istina o Jasenovcu se također zna samo se ne želi čuti a kamoli priznati. Punih 45 godina, u bivšoj tvorevini, dominirala je samo jedna 'istina' o Jasenovcu koja se nije smjela propitivati. Svakodnevno smo slušali o 700.000 pobijenih Srba, Jasenovcu kao najvećem srpskom podzemnom gradu, Jasenovcu kao balkanskom Auschwitzu, genocidnosti Hrvata itd.

Stjecanjem neovisnosti Republike Hrvatske konačno se moglo slobodno govoriti, a što je najvažnije, i istraživati jasenovački logor. Zahvaljujući povjesničarima koji su se upustili u istraživanje istina o Jasenovcu je znatno drugačija od negdašnje. Saznanja do kojih su došli bila su u arhivskoj građi praktički prekrivenoj prašinom. Uz istraživanje Jasenovca paralelno je teklo i otkrivanje jama (Kočevski Rog, Tezno, Huda Jama, Jazovka) te stotine masovnih grobnica pobijenih Hrvata. Relativno brzo se doznalo ono što se nije smjelo znati. Sada znamo zašto i kako je nastala laž o Jasenovcu, a da je logor i dalje postojao od 1945. do 1951., što je predmet još daljnjeg istraživanja, za mnoge je iznenađenje. Ova otkrića, već objavljena i publicirana, izazivaju oštre kritike i poricanja uz poznato prozivanje na revizionizam.

Boljševičke metode

Prozivanje na revizionizam je poznata boljševička metoda koje se koristila u nedostatku argumenata i neprihvaćanju novih otkrića. Međutim, kad se sagledaju sva saznanja u vezi s Jasenovcem, ne može se izbjeći jedno pitanje koje se neumoljivo nameće: Zašto su se kosti u masovnim grobnicama i jamama u kojima su pokopani Hrvati jako lagano pronašle, a u Jasenovcu ne? Stvarno je čudno da se ne mogu pronaći gdje je pokopano 700.000 žrtava. Kad je ovaj broj utvrđen tada su 'antifašisti' i tadašnji 'povjesničari' to prihvatili kao apsolutnu istinu, a apsolutna istina je neupitna. Nakon što se ovih 700.000 dugo uzimalo kao točno (mnogi i dalje to tvrde), odjednom se došlo do aktualnog broja od 83.763 žrtava koje se nalaze na popisu JUSP-a Jasenovac. Kako objasniti to 'velikodušno' smanjenje broja žrtava zločinačkoj NDH kako se često naziva?

Da nešto nije u redu ni s tim popisom otkrio je prije par mjeseci dr. Stjepan Razum, predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac (DJL), i detaljno opisao u Hrvatskom Tjedniku (br. 559, 562). Ukratko, radi se o izmišljanju i manipuliranju popisom. Na dr. Razuma, Društvo (DJL) i sve povjesničare koji razotkrivaju laž o Jasenovcu, uslijedili su napadi od već poznatih 'antifašista' i 'progresivnih' novinara. Pretpostavimo da su dr. Razum i ostali u krivu i da je broj 83.673 točan, ne bi li se posmrtni ostatci lagano otkrili? Lopata i, eventualno, kramp bili bi više nego dostatni. No ipak treba prihvatiti broj od 700.000 jer će se lakše posmrtni ostatci pronaći. (Usput, Emir Kusturica i Milorad Dodik nedavno su najavili snimanje filma o Jasenovcu u kojem će pokazati da je CiljOd samog nastanka laži o Jasenovcu pa do danas cilj je uvijek bio isti: Hrvatima izmisliti krivnju koja će služiti kao batina da ih se ušuti. I danas smo svjedoci agresivnom nametanju neke 'fašizacije' hrvatskog društva, iscrtanih kukastih križeva, ustaškim zmijama, plašenju otvaranju logora, negiranje prava nacionalnih manjina, etnocetrizmu, pokrštavanju Srba, revizionizmu povijesti itd. I opet se moramo braniti. Pitanje je do kada.baš stradalo toliko Srba). Da je stvarno pokopano toliko žrtava na relativno maloj površini, iskapanja ne bi bila potrebna. Poslije svake malo jače kiše kosti bi izbile na površinu.

Broj do kojeg su istražitelji došli je oko 400 žrtava, a temelji se na rezultatima iskapanja koje je izvodila državna komisija za utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu (1963., 1982). Pronađeni posmrtni ostatci nisu bili iz ratnog nego poratnog doba. U oba slučaja nije pronađeno ono što se očekivalo pa se to pripisalo pogrešnoj metodi istraživanja.

I nakon svih otkrića mi i dalje slušamo, nesmanjenom žestinom, laž o Jasenovcu i Jadovnom. U tom, kao i uvijek, prednjače hrvatski 'antifašisti', političari i neki 'istoričari'. Čak je pozvan i četnički-orijentirani srpski ministar, Aleksandar Vulin, u Jadovno kao pojačanje u održavanju laži. Uz zgražanje hrvatske javnosti a uz podršku prisutnih lakeja Hrvatske Vlade, otvoreno provocira i zaziva nove sukobe. U jednoj izjavi, danoj kasnije na drugom mjestu, on opravdava srpske zločine 90-ih pozivajući se na Jasenovac kao uzrok. Ove izjave su ne samo zastrašujuće nego i zlosutne. Od samog nastanka laži o Jasenovcu pa do danas cilj je uvijek bio isti: Hrvatima izmisliti krivnju koja će služiti kao batina da ih se ušuti. I danas smo svjedoci agresivnom nametanju neke 'fašizacije' hrvatskog društva, iscrtanih kukastih križeva, ustaškim zmijama, plašenju otvaranju logora, negiranje prava nacionalnih manjina, etnocetrizmu, pokrštavanju Srba, revizionizmu povijesti itd. I opet se moramo braniti. Pitanje je do kada.

Oformiti stručne timove

Umjesto obrane, a u vezi s Jasenovcem –budući su hrvatski povjesničari obavili svoj dio posla –jasno i glasno reći: laž smo na osnovi činjenica dokazali, a vi sad dokažite svoju 'istinu', također na osnovi činjenica. Vérité dans un temps, erreur dans un autre, je misao koju je izrekao francuski filizof Montesquieu, a znači da se kroz povijest često događalo da u jednom vremenu što je bilo istina, u nekom drugom se pokazala kao laž. Jasenovac je jedan od primjera. Ali, cum grano salis, da ne ispadne da su povjesničari koji su razotkrili laž u pravu, DJL treba predložiti sljedeće.

Formirati stručne timove koji će predstavljati obje strane (hrvatsku i srpsku) uz stručni tim izvana kao neutralni promatrač u funkciji arbitra. Bilo bi poželjno da u srpskom timu budu i poznati hrvatski 'antifašisti' S. Mesić, I. Josipović, Z. Pusić, D. Pilsel i dr. Slavko Goldstein i Milorad Pupovac automatski postaju članovi. Otvoriti arhive o Jasenovcu koji se nalaze u Beogradu.

Istražiti temeljito područje jasenovačkog logora koristeći suvremene raspoložive metode u arheologiji, antropologiji i sudskoj medicini. Ovaj put svakako kopati, ako treba, i do dubine od 50 metara, jer su možda ustaše pokapale tako duboko.

Istraživanje dokumentirati (videozapis) uz, ako treba, izravni TV prijenos. Za Jadovno (Šaranovu jamu) učiniti isto. Troškove istraživanja snosit će strana koja ne dokaže svoje tvrdnje. U tu svrhu može se sklopiti ugovor između Vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije koje će se obvezati za snošenje troškova.

Dokaže li se, nakon istraživanja, da je pokopano 83.000 ili više žrtva onda ćemo se, uz dužno poštovanje nevino stradalim žrtvama, svi Hrvati ispričati, pokajati i tražiti oprost. Dokaže li se, pak, suprotno onda tražimo ispriku od srpske strane, srpskih državnih institucija za laž koju su inicirali i zloupotrebljavali. Spomenik, Kameni cvijet, naravno ostaje kao simbol nevino stradalim, ako se dokaže kako se tvrdi. Ako se pak ne dokaže, onda u tom slučaju, u turističke svrhe, treba uz njega postaviti spomen ploču na kojoj će biti uklesano da je spomenik podignut lažnim žrtvama.

Treba imati na umu da su 'antifašisti' protiv svakog istraživanja masovnih grobnica i jama jer ne žele da se otkrije genocid nad Hrvatima. Isto tako su protiv istraživanja u Jasenovcu da se sačuva laž o navodnom zločinu koji su Hrvati počinili. Jedan od razloga naročito protiv istraživanja jasenovačkog logora, što su 'antifašisti' definirali, je nediranja nevinih žrtava i, samim tim, iskazivanjem im pijeteta. Po toj logici uopće se ne bi smjela istraživati bilo masovne bilo pojedinačne grobnice. Posljedica te logike bila bi ukidanje arheologije, antropologije i sudske medicine kao znanstvenih disciplina.

Ne prihvati li srpska strana i naši 'antifašisti' ovaj prijedlog, onda je jasno da time potvrđuju laž o Jasenovcu. U tom slučaju DJL, uz hrvatske institucije HAZU, Matica Hrvatska, Hrvatski insititut za povijest, trebaju obavijestiti javnost istinu o Jasenovcu i Jadovnom.

Anto Periša, prof.

Uto, 28-09-2021, 19:06:34

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.