„Fašizacija“ Hrvatske

Aktivisti željni svijetu pokazati naše 'fašističko' srce imali su ovih dana strašno veliku sreću. FilmAko vam je, razmišljajući logično, zbog ne tako davne Miloševićeve agresije na susjedne zemlje, koja se ni po čemu nije razlikovala od one Hitlerove, odmah na pamet pala Srbija, izgubili ste. Jer ste trebali znati kako je čudesnom transformacijom Miloševićevih 'bivših' fašista (Nikolića, Vučića i Dačića) te nedavnom rehabilitacijom 'neumrlog čiča Draže' i oslobađajućom presudom za četničkog vojvodu Šešelja u Hagu, Srbija postala zemlja uzor antifašizma. Pred kojom EU i 'međunarodna zajednica' trenutno padaju na koljena.Čak tri komemoracije u Jasenovcu! Plus jedna na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Imajući u vidu uskoro još jednu, onu 'fašističku' na Bleiburgu, pa lako predvidljive 'spontane' fašističke ispade 'hrvatskih navijača' na skorom europskom prvenstvu u Francuskoj, 'antifašistička' industrija ocrnjivanja Hrvatske u 'Regionu', EU i šire mogla bi doživjeti pravi bum. Zamislite samo sve one 'naše' preplaćene 'antifašističke' aktiviste, novinare i 'ugrožene' koji će nakontoga zujati kao razjareni stršljenovi oko hrvatske predsjednice, premijera i članova domoljubne Vlade tjerajući ih da siđu s vlasti.

Čekajući te, za neke iznenađujuće i uzbudljive, a za neke dosano predvidljive događaje, prošli sam vikend odvojio malo vremena kako bi u miru na YouTube odgledao, u hrvatsko-srpskim medijima jako razvikani, njemačko-francuski dokumentarni film 'Rechts, zwo, drei-drifter Europe ab....?' ('Desno, dva, tri – pluta li Europa od... ?'). I nakon pola sata gledanja, skoro odustao. Naime, u početku su to bile prilično nezanimljive, narativno dosadne rasprave o naglom usponu krajnje desnice u Njemačkoj i Francuskoj, teškom životu Roma u Mađarskoj, pastoralne obiteljske sličice iz Poljske... I konačno, u skladu s poznatom njemačkom izrekom -'šećer dolazi na kraju' - na kraju je došao raspojasani 'balkanski fašizam'.

I sada, pitanje odmilijun dolara za sve vas koji niste vidjeli taj film- U kojoj bi se to 'balkanskoj zemlji' spomenuti fašizam mogao dogoditi?

Ako vam je, razmišljajući logično, zbog ne tako davne Miloševićeve agresije na susjedne zemlje, koja se ni po čemu nije razlikovala od one Hitlerove, odmah na pamet pala Srbija, izgubili ste. Jer ste trebali znati kako je čudesnom transformacijom Miloševićevih 'bivših' fašista (Nikolića, Vučića i Dačića) te nedavnom rehabilitacijom 'neumrlog čiča Draže' i oslobađajućom presudom za četničkog vojvodu Šešelja u Hagu, Srbija postala zemlja uzor antifašizma. Pred kojom EU i 'međunarodna zajednica' trenutno padaju na koljena.

Baš smo iznenađeni!

Isto tako ste odavno trebali znati da postoji samo jedna jedina zemlja u kojoj se 'fašizam budi' baš svaki put kada se njen narod bori za vlastitu slobodu ili na vlast dođu oni koji bi ga htijeli osloboditi smrtonosnog velikosrpskog i balkanskog zagrljaja. Ta 'balkanska zemlja' čijim se 'ponovnim buđenjem fašizma' spomenuti film na osebujan način bavi zove se - Hrvatska! Baš smo iznenađeni. Kao što smo iznenađeni da sunce izlazi na istoku. Zaista je bilo jako teško predvidjeti da će se ova najnovija fašistička panika i hajka jugobalkanskih 'antifašista' i njihovih sponzora izvana nakon izbora na vlast domoljubne predsjednice i Vlade dogoditi.

Isto kao što je bilo teško predvidjeti da će Pupovčev bilten, koji se svake godine šalje na utjecajne međunarodne adrese kako bi vani inspirirao ocrnjivanje Hrvatskefašizmom i izazivao njen bojkot, rezultirati jednim ovakvim filmom.

U kojem je opet 'sasvim slučajno' upravo pred početak turističke sezone, Hrvatska, za koju je u uvodu rečeno da predstavlja 'turistički raj za mnoge Europljane', prikazana kao 'močvara najcrnjeg fašizma u Europi'. A potencijalne turiste od puta u takvu 'fašizmom okuženu 'Hrvatsku pokušavaju odvratiti jedna mlada, 'ugrožena' turistička voditeljica, uz asistenciju jedne stare, već odavno'ugrožene' spisateljice, famozne Slavenke Drakulić, i 'stručnjaka za Balkan' famoznog novinara BBC-a, Alana Littla (londonskog Miroslava Lazanskog). Koji turiste od puta u Hrvatsku nastoje odbiti tvrdnjom kako su sve "Dokazi"Najapsurdnije u svemu tome je ipak što je kao nepobitan dokaz fašizacije Hrvatske prikazana Milanovićeva prošlogodišnja parada regularne Hrvatske vojske u Zagrebu! Uz snimke proslave Oluje u Kninu i Čavoglavama i naslovnice Pupovčevih srpskih Novosti, na kojoj omiljeni hrvatski ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, nosi crnu kapu na glavi!te silne ljepote koje ih mame, samo vanjska fasada. Predstava, iza koje se krije mračno groblje povampirenog hrvatskog fašizma. I dok kamera sablasno šeta među ruševinama 'srpskih' sela i gradova išaranih slovom U i svastikom, dobijate dojam kako takvom Hrvatskom upravo bauljaju povampirene Pavelićeve ustaše, zakrvavljenih ruku i očiju, koljući sve živo na što naiđu. S posebnom strašću, 'lojalne i miroljubive' Srbe, poput znamenitog 'antifašista' Milorada Pupovca kojeg prikolju i po nekoliko puta na dan.

Najapsurdnije u svemu tome je ipak što je kao nepobitan dokaz fašizacije Hrvatske prikazana Milanovićeva prošlogodišnja parada regularne Hrvatske vojske u Zagrebu! Uz snimke proslave Oluje u Kninu i Čavoglavama i naslovnice Pupovčevih srpskih Novosti, na kojoj omiljeni hrvatski ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, nosi crnu kapu na glavi!

Eto vam sad dragi Europljani, pa vi putujte i ulažite u takvu Hrvatsku, sad kada ste vidjeli tako 'zastrašujuće' primjere 'buđenja fašizma'.Taj užas da Hrvati imaju svoju vlastitu (i te kakvu) 'fašističku' vojsku. A ne više slavnu JNA, koja ih je još nedavno onako požrtvovno spašavala od'antifašističke' velikosrpske agresije. Sada, kada smo vam pokazali da slave svoje,'fašističke' pobjede iz Domoviskog rata na kojima se hrvatska predsjednica ljubi s razdraganom masom 'fašista'. A ne više jugokomunističke na Sutjesci i Neretvi nakon kojih im je 'najveći sin njihovog naroda' donio 'antifašističke' blagodati Bleiburga, Vukovara i Škabrnje. Da se sada okupljaju i slave u mjestima svojih pobjeda (Kninu i Čavoglavama) gdje pjevaju svoje domoljubne pjesme. A ne više na mjestima svoje sramote i poraza (Jasenovcu i Kumrovcu) gdje Titovi pioniri od 80+ godina, s trorogom kapom i crvenom petokrakom na glavi prijeteći urlaju 'Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrećemo'.

Buđenje „fašizma“

Ali, ajde neka, neka im bude. Na sav taj 'probuđeni fašizam'još nekako bi se i moglo progledati kroz prste. No, ono što se nikako ne može oprostiti sadašnjoj domoljubnoj predsjednici i Vladi jest da ti i takvi Hrvati,umjesto da budu 'za bratstvo-jedinstvo novog Regiona' spremni, oni sve više postaju 'za dom'svoj spremni. Ima li gore vrste 'fašizma' od toga?

Ako se dakle, glede i unatoč svih ovih zaista 'uvjerljivih' dokazao ponovnom buđenju za dom spremnog 'fašizma' u Hrvatskoj, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i domoljubna Vlada ipak uspiju održati na vlasti, onda našim uspaničenim 'antifašistima' neće preostati ništa drugo nego preko Budimira Lončara (kad Vesna Pusić postane čelnica) zatražiti pomoć UN-a. Ili da Milorad Pupovac (preko idućeg 'Biltena') potakne vojnu intervenciju 'prijatelja Hrvatske' izvana, kako bi se srušila ova 'fašistička vlast'. Jer, Bože moj, svakome je jasno kako jedino povratkom na vlast 'bivših' drugova Milanovića i Josipovića, Hrvatska može prestati biti fašistička. Kao što se to već jednom dogodilo nakon smrti „fašiste“ Tuđmana i povratka na vlast 'antifašista' Mesića i Račana.

Bilo kako bilo, svijet je s 'hrvatskim fašistima' trenutno na vlasti, stvarno u gadnom problemu. No, zahvaljujući Pupovčevom budnom oku i 'antifašističkim' pozivima na uzbunu, poput opisanih u spomenutom njemačko-francuskom filmskom uratku, koji bi se na hrvatski komotno mogao prevesti kao -'Kako je Mića spasio vlak', možda se ovaj planet još nekako spasi. Naravno, uz uvjet da se na vrijeme maknu 'fašisti' s vlasti u Hrvatskoj.

Pupovac i pravo vrijeme

U međuvremenu najvažnije je da se 'za spas' ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, upravo uoči njenog početka, 'huliganska' svastika s Poljuda ,preko Pupovčevog Biltena,'sasvim slučajno'preselila na elitni njemačko-francuski ARTETV kanal. Kao što će se, naravno, opet 'sasvim slučajno', uskoro preseliti na francuske stadione, kako i tamo 'hrvatski fašisti' ne bi postigli kakav uspjeh na nogometnim terenima.

'Timing is everything' kažu mudri Englezi, što bi u slobodnom prijevodu značilo - važno je izabrati pravo vrijeme. U tome je Pupovac nenadmašan. Sjećate li se kako je, dok su kiše srpskih granata razarale hrvatske gradove i sela, a beogradske tvornice laži, da bi skrenule pozornost s tog uistinu fašističkog čina, slale u svijet tone 'dokaza' o 'ponovnom buđenju fašizma u Hrvatskoj', Pupovac iz Zagreba plasirao izjavuo '11 tisuća pokrštene srpske djece'.

Ta vijest je brzinom munje našla svoje mjesto u udarnim terminima i na naslovnim stranicama najvećih svjetskih medija. No, nakon istrage, koju je odmah nakon toga naredio tadašnji zagrebački nadbiskup Kuharić, otkriveno je da niti jedno dijete nije pokršteno. To otkriće i naknadni Pupovčev demant niti jedna svjetska agencija više nije smatrala vrijednim spomena.

Ima li dakle još nekogu Hrvatskoj, tko i malo poznaje PupovacIma li dakle još nekogu Hrvatskoj, tko i malo poznaje Pupovčevu politiku i metode, da ne zna kako njegova podmetanja i aktivizam nisu borba protiv 'buđenja hrvatskog fašizma' nego protiv procvata hrvatske slobode i države?Pupovčevu politiku i metode, da ne zna kako njegova podmetanja i aktivizam nisu borba protiv 'buđenja hrvatskog fašizma' nego protiv procvata hrvatske slobode i države? Ima li još nekog u Hrvatskoj tko nije primijetio kako stalnim podmetanjem i hajkom protiv 'buđenja fašizma' u Hrvatskoj, 'bivši' velikosrbi i Jugoslaveni nastoje bojkotirati svaki hrvatski uspjeh i izgraditi odbojnost prema svemu što slobodoljubivi Hrvati rade i što su postigli? Ima li još nekog u Hrvatskoj tko nije primijetio da ta prljava 'antifašistička' kampanja protiv Tuđmana, istaknutih branitelja, BiH Hrvata i 'neprijateljske emigracije' traje od njenog osamostaljenja do danas? I da od tada do danas, osim što ih ocrnjuju kao zločince i kriminalce koji su prevarili i opljačkali vlastiti narod, 'bivši' velikosrbi i Jugoslaveni u novostvorenoj hrvatskoj državi, zapravo ništa drugo ni ne rade.

Nastoje urušiti stupove hrvatske slobode i samostalnosti

Skupa s darežljivim sponzorima i dobrim vezama izvana, na taj način nastoje urušiti stupove hrvatske slobode i samostalnosti iznutra i neutralizirati sve one koji se bore za uspjeh i prosperitet hrvatskog naroda. Bojeći se pozitivnih vibracija i pomaka, koje bi domoljubna predsjednica i Vlada mogli proizvesti u regionalno paraliziranom hrvatskom društvu, njihovo domoljublje svijetu nastoje prikazati kao prijetnju i najcrnji fašizam. Sva ta bjesomučna mržnja i hajka na hrvatske 'fašiste' koji promoviraju hrvatsko domoljublje i proeuropski razvitak ima dakle vrlo malo zajedničkog s borbom protiv 'ponovnog buđenja fašizma' u Hrvatskoj. Ali zato ima puno s željom 'bivših' velikosrba i Jugoslavena da ponovo stave pod svoju kontrolu sve političke i društvene procese u Hrvatskoj i širom otvore njena vrata ponovnom 'regionalnom' sluganstvu Srbiji i balkanskom zaleđu.

Zbog toga što žele na iskren i pošten način redefinirati dosadašnju politiku i poziciju Hrvatske u 'Našoj Regiji' trenutno vladajući 'fašisti' u Zagrebu došli su pod unakrsnu'antifašističku' vatru iz svih oružja 'bivših' velikosrba i Jugoslavena. Očito je, dakle kako su postali velika smetnja bržem otvaranju prostora za uspostavu 'novog' Regiona.

I još nešto što moram spomenuti, inače će se moj duhovnik, Jure Gojević, jako naljutiti. Spektakularnim koncertom u melburnškom Festival Hallu sinoć nas je 'fašistički šlageraš' Marko Perković Thompson, svojim dirljivim pjesmama posvećenim hrvatskim braniteljima, podsjetio na slavne dane buđenja i konačne pobjede 'hrvatskog fašizma'. Na tom tragu, najvrijednijim sinovima i kćerima hrvatskog naroda koji su podnijeli najveću žrtvu kako bi nam donijeli stoljećima sanjanu slobodu (zbog čega ih oni kojima je to kost u grlu zovu još fašistima i šatorašima) povodom prestanka njihovog dugotrajnog prosvijeda u Savskoj, poklanjam ovu pjesmu Vere Korsky (Osijek 18.1.1919- Buenos Aires 5. 7. 1993.)

POVRATAK STARIH RATNIKA

Vraćamo se – no nemojte nas osudit,
mi smo danas samo rukovet slomljenih sijena.
Zaboravite ono, što klicasmo odlazeći,
Ponizno danas priznajemo: bitka je izgubljena.

Vinuli smo se nad oblake realnog neba
u proljetnom cvatu najljepših poleta.
Jedne su nas burne noći našli
slomljenih krila podno najnižih goleta.

I nemojte misliti, da smo vas lagali
iako vam nismo donijeli obećanu pobjedu.
Ništa ne boli više raspršenu vojsku
neg kad joj umijesto lovora, braća dobacuju uvrjedu.

Ali, jer ipak ste u nama nekoć gledali
najveću nadu, apostole, ratnike,
mi i sad još ponosno dižemo glave,
da nas cijenite - bar kao patnike.

Za nas stare vojnike, odsviran je konac boja
i mir, što boli ko najveća sramota
mi što smo htijeli milijune oživjet
doživijeli smo smrt još za života.

Sad je na vama mladima i na djeci vašoj,
da se dovinete onom, što nama je slomilo krila.
Nemojte da se u povijest vijekova zapiše:
veliki oci – djeca su sićušna bila.

Željko Dogan

Pon, 17-06-2024, 19:46:55

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.