Davor DijanovićDavor Dijanović

Fragmenti hrvatske zbilje

Gdje je kraj srpskim lažima i hrvatskom sluganstvu?

Lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.

- Dobrica Ćosić, otac srpske nacije, „Deobe I", Beograd, 1961.

 

Predstava nadaleko poznatoga srbijanskog primitivizma kojom nas je u emisiji „In medias res" Petra Vlahova prekjučer počastio srbijanski „istoričar" Jovan Pein u nacionalno je osviještenim krugovima izazvala opravdane izraze nezadovoljstva. Poštenom Hrvatu zaista nije ugodno kad mu u udarnom večernjem terminu, netom poslije večere, srbijanski primitivci odgojeni na pjesmama tipa „Bog je rodom iz Srbije" uništavaju probavu i peristaltiku crijeva svojim idiotskim izjavama, lažima i budalaštinama. No, ta je emisija s druge strane i više nego Dobrica Ćosićkorisna, jer bjelodano pokazuje kako diše ona istinska, nepatvorena Srbija.

A ona i dalje diše velikosrpskim plućima. Peinova stajališta, ma koliko će domaći jugo-pobratimi nastojati dokazati suprotno, u bitnome su preslika stajališta prosječnog Srbijanca. S obzirom na to da u Srbiji nikada nije došlo do stvarne demiloševićizacije političke scene i katarze stanovništva u smislu suočavanja s nedavnom prošlošću, prosječan Srbijanac i dalje smatra da je Vukovar srpski grad, da su Hrvati krivci za rat, da su „katolički sveštenici bacali srpsku decu u bunare u Slavoniji", da su četnici devedesetih branili srpski narod od povampirenogSrpska inteligencijaKada bi budalaštine i laži koje iznosi srbijanska inteligencija bez inteligencije ostale isključivo u srbijanskom dvorištu, tada bi se na njih mogli samo nasmijati i odmahnuti rukom. Problem je, međutim, u tome što srbijanski diplomati, mitomani i skribomani svoje laži o „genocidnim Hrvatima" planski i sustavno šire po stranim veleposlanstvima i medijima neoustaštva... da ne nabrajamo sve ostale budalaštine.

I Isus Krist po materi Srbin!

Nije nam poznato je li „istoričar" Pein član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) – intelektualnog ishodišta velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH devedesetih - no valja napomenuti da su Peinova stajališta zapravo ublažena verzija onih koje zauzimaju srbijanski akademici. Tako, primjerice, uvaženi srbijanski akademik Jovan Deretić u solidno popunjenim dvoranama i u televizijskim terminima poučava srbijanski narod kako je i Isus Krist po materi bio Srbin, kako su Isusovi apostoli uglavnom znali srpski jezik, kako je aramejski jezik zapravo srpski jezik, kako je cjelokupna grčka mitologija prenijeta iz Srbije, kako su Mojsijevi zakoni pisani na srbici, kako su rimski carevi bili Srbi, kako su Spartanci bili Srbi, kako su Islanđani, Šveđani i Norvežani genetski Srbi itd. itd. Koga detaljnije zanimaju „ingeniozna" predavanja ovoga uvaženog srbijanskog akademika i „istoričara" neka upiše njegovo ime i prezime na youtube-u i neka „uživa."

Hrvatska diplomacija na srpske laži šuti

Kada bi budalaštine i laži koje iznosi srbijanska inteligencija bez inteligencije ostale isključivo u srbijanskom dvorištu, tada bi se na njih mogli samo nasmijati i odmahnuti rukom. Problem je, međutim, u tome što srbijanski diplomati, mitomani i skribomani svoje laži o „genocidnim Hrvatima" planski i sustavno šire po stranim veleposlanstvima i Jasenovacmedijima. Hrvatska pak diplomacija - kadrovirana što od nekadašnjih jugo-diplomata, što od bivših žestokih novinarskih udbo-boraca protiv hrvatskog nacionalizma – na takve postupke srbijanske diplomacije šuti. A šutnja, dakako, u takvim slučajevima znači isto što i pristajanje.

Riječ je zapravo o kontinuitetu: kao što su nekada u Jugoslaviji komunisti hrvatskog porijekla svojim legitimiranjem i propagiranjem jasenovačkog mita i solidariziranjem sa srpskim lažima rezali narodnu granu iz koje su i sami potekli (i tako uvelike pridonijeli recepciji srbijanskih mitova na zapadu), tako i današnja diplomacija svojim svjesnim nečinjenjem nastavlja posao svojih vrlih prethodnika. Nije stoga ništa neočekivano kad se po britanskim, francuskim, američkim ili izraelskim medijima pišu milijunske brojke o Jasenovcu i slične idiotarije.

Ako hrvatska diplomacija pristaje na srbijanske laži, nema razloga da ih ne prihvate i novinari iz nabrojanih zemalja. No, takvo je što zapravo sasvim razumljivo s obzirom na činjenicu da jugoslavensko-udbaška bulumenta u Hrvatskoj nikada uistinu nije ni sišla s vlasti, nego se je samo prilagodila novim okolnostima i novima gospodarima, tako da danas, paradoksalno ili ne, živi i bolje nego u bivšoj Jugoslaviji, a da i dalje ima presudan politički, financijski i medijski utjecaj, to je suvišno i napominjati. Stanje u diplomaciji utoliko je samo slika ukupnog Ivan Merzstanja u državi.

Ivan Merz ustaša i prije nego je pokret osnovan

Jedan u nizu pamfleta koji je Srbiji upravo objavljen o Hrvatskoj i Hrvatima dolazi iz pera dr. Srboljuba Živanovića, profesora na sveučilištu Svetog Bartolomeja u Londonu. Ovaj je srbijanski akademik i predsjednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu u beogradskoj „Politici" jučer objavio članak pod naslovom „Podaci o Jasenovcu su jezik istine" (vrijeme objave je, naravno, obavještajno pomno tempirano, s obzirom na nadolazeću rehabilitaciju četničkog zločinca Draže Mihailovića). Članak vrvi lažima i budalaštinama na tragu onih kojima nas je na HTV-u počastio Jovan Pein, a neke od konstrukcija koje u članku iznosi vjerojatne su kao i teorije kolege mu akademika Jovana Dretića.

U članku tako saznajemo kako je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba (a od toga ni manje ni više nego 110.000 djece do 14. godina), kako su dvije trećine katoličkih svećenika osobno ubijali, pljačkali i silovali, kako je bl. Alojzije Stepinac (za kojeg šutnjaje čak i u srbijanskim arhivima dokumentirano da je spašavao Srbe) ratni zločinac, kako je bl. Ivan Merz bio ideolog ustaštva i organizator "'pacovskih kanala' Vatikana za organizovanje bekstva hrvatskih zločinaca u SAD i zemlje Latinske Amerike" (Merz je inače umro 1928. godine, dakle prije nego što je ustaški pokret uopće osnovan, tako da je valjda jedino iz groba mogao koordinirati ustaškim aktivnostima) itd., itd.

Članak u hrvatskome prijevodu donosimo u prilogu. Od jugosferske hrvatske diplomacije – koja će se zarad jugosferskih planova svojih naredbodavaca bratimiti ako treba i sa crnim vragom - naravno, iluzorno je očekivati da će uputiti kakvu prosvjednu notu (a to bi svakako trebala, jer iako je ovdje riječ o međunarodnom tijelu pod očito dominantnim velikosrpskim utjecajem, valja napomenuti kako spomenutu komisiju uglavnom čine ne-Srbi). Ako će, međutim, ovakvi velikosrpski ispadi kakvima svjedočimo posljednjih dana na televiziji i u tiskanim medijima barem za malo otvoriti oči uspavanome hrvatskom narodu i pokazati mu s kim i dalje imamo posla, a imamo posla sa sličnim mentalnim i psihološkim sklopom kakav je u Srbiji prevladavao i za vremena Čiče Draže i Slobe Miloševića, onda su ovakvi velikosrpski ispadi i više nego korisni. Začudo: četnici bi se na kraju mogli pokazati najvećim hrvatskim saveznicima protiv obnavljanje Jugosfere, Zapadnog Balkana i sličnih zločinačkih geopolitičkih projekata.

Davor Dijanović

Podaci o Jasenovcu su jezik istine

(Povodom teksta ,,HHO: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje", ,,Politika", 14. ožujka.)

U tekstu pod naslovom ,,HHO: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje" (,,Politika, 14. ožujka), na tri mjesta se spominje Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sustavu logora za istrebljenje Srba, Židova i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u tijeku Drugoga svjetskog rata, a na četiri mjesta sam spomenut ja, kao Čičakpredsjednik Međunarodne komisije.

Gospodin Zvonimir Čičak u ime Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) piše da su nalazi Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu ,,plod bolesne zlonamjerne mržnje" i optužuje Republiku Srbiju i Republiku Srpsku da pripremaju teren za nove regionalne sukobe i da stvaraju ,,osvetnički okvir".

Moja je dužnost da ukažem Helsinškom odboru Hrvatske i gospodinu Čičku da je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu međunarodno tijelo, sastavljeno od nezavisnih stručnjaka iz više zemalja, među kojima nema onih sa teritorija zemalja iz bivše Jugoslavije. Ovo nezavisno i stručno tijelo na temelju činjenica je utvrdilo da je hrvatska država u periodu od 1941–1945. godine izvršila genocid nad Srbima, Židovima i Romima. Samo u jasenovačkom sustavu koncentracijskih logora za istrebljenje Srba, Židova i Roma, ubijeno je više od 700.000 Srba, 23.000 Židova i 80.000 Roma. Među njima je bilo 110.000 djece do 14 godina. Hrvatska je bila i ostala jedina država na svijetu koja je imala logore za istrebljenje male djece i jedino su u Hrvatskoj žrtve prethodno stravično mučene, pa tek onda ubijane.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je utvrdila da su dvije trećine rimokatoličkih svećenika osobno ubijali, silovali, pljačkali i mučili one koji nisu bili rimokatoličke vjere i poticali su Hrvate da čine zločine. ,,Magnum crimen" je užasno svjedočanstvo. Rimokatoličke pape proglasile su ,,blaženima" ratne zločince, poput zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, zatim ideologa ustaštva i križarstva Novi sukobiRepublika Srbija i Republika Srpska nemaju nikakav utjecaj na rad Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, pa Hrvatski helsinški odbor ne može optuživati vlade ovih država za pripremanje terena za ,,nove regionalne sukobe"Hansa Ivana Merza, organizatora ,,pacovskih kanala" Vatikana za organiziranje bježanja hrvatskih zločinaca u SAD i zemlje Latinske Amerike.

Ukoliko Hrvatski helsinški odbor želi vidjeti dokumentaciju sa kojom raspolaže Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, rado će im biti stavljena na uvid. Što se tiče broja ubijenih žrtava, istina se nalazi 120 centimetara ispod površine zemlje u Jasenovcu i na Donjoj Gradini. Tisak u Hrvatskoj je pisao da je u Jasenovcu ubijeno 1.400.000 Srba, a Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je utvrdila upola manji broj. U Hrvatskoj su zločine ubijanja, klanja, pljačkanja, silovanja i mučenja vršili obični građani, seljaci, intelektualci, rimokatolički svećenici, časne sestre, domobrani, omladinci i đaci, a ne samo ustaše.

Republika Srbija i Republika Srpska nemaju nikakav utjecaj na rad Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, pa Hrvatski helsinški odbor ne može optuživati vlade ovih država za pripremanje terena za ,,nove regionalne sukobe".

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je svjesna da je istina veoma često bolna, a točno je da prije svega boli ndhistina iskazana u usvojenoj međunarodnoj Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugoga svjetskog rata. O istini se ne smije šutjeti. Istina nije ,,govor mržnje".

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu sa žaljenjem upozorava da su u sadašnjoj državi Hrvatskoj uništeni tragovi jasenovačkih logora, uklonjeni spomenici i spomen-ploče s masovnih grobnica Roma, (Uštice), Židova i Srba i da je govor mržnje prema Srbima u Republici Hrvatskoj uobičajena pojava.

Međunarodna komisija je upravo poduzela korake da se objelodane dokumenti o genocidu koji su počinili Hrvati protiv Talijana u tijeku i poslije Drugoga svjetskog rata.

Hrvatski sabor, vlada, kulturne i vjerske institucije trebali bi razmotriti donesenu međunarodnu Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tokom Drugog svjetskog rata i odbaciti navode bez dokaza Hrvatskoga helsinškog odbora.

Srboljub Živanović

Ned, 3-07-2022, 09:47:09

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

x

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.