Održana redovita Godišnja skupština HKV-a

U utorak 3. studenoga 2020. – uz poštovanje svih mjera i zdravstvenih preporuka i uz nazočnost ograničenoga broja članova – održana je u prostoru Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27, Zagreb) redovita Godišnja skupština Hrvatskoga kulturnoga vijeća. Skupštinom je predsjedao prof. dr. sc. Marijan Šunjić, predsjednik HKV-a, a u radno predsjedništvo izabrani su još dopredsjednik HKV-a dr. sc. Osor Barišić i član Upravnoga odbora HKV-a Hrvoje Hitrec.

HKV skupstina 1 1

Nakon hrvatske himne i minute šutnje za sve preminule članove HKV-a, među kojima su se nazočni članovi posebno prisjetili dugogodišnjega člana Časnoga suda HKV-a akademika Dubravka Jelčića koji je preminuo 28. veljače 2020., skupština je započela s radom.

HKV skupstina 1 2

Predsjednik je pročitao predložene točke dnevnoga reda, koje je skupština prihvatila, a potom je predstavio svoje izvješće o radu HKV-a u 2019., točnije izvješće u razdoblju od posljednje skupštine (29. ožujka 2019.) pa do aktualne skupštine (3. studenoga 2020.) budući da se ona zbog trenutačne epidemiološke situacije nije održala u prvoj polovici 2020. godine.

HKV skupstina 1 3

U svojem je izvješću predsjednik među redovitim aktivnostima HKV-a istaknuo uspješan i kontinuiran rad Portala HKV-a na kojem se svakodnevno objavljuju kvalitetni novi prilozi (komentari, kolumne, reportaže, prikazi, osvrti, razgovori...), a nastavilo se i s provedbom dvaju zasebnih projekata: „Otvoreni dijalog i novi izazovi: događaji, argumenti i stavovi“ (uz sufinanciranje Agencije za elektroničke medije) i program posvećen Gradu Zagrebu (uz sufinanciranje Grada Zagreba). Od ljeta 2020. na Portalu se objavljuju i dva novinarska niza u sklopu projekta poticanja kvalitetnoga novinarstva Agencije za elektroničke medije.

HKV skupstina 1 4

Predsjednik je u svojem izvješću istaknuo kako je HKV, u okviru postojećih mogućnosti, nastavio suradnju s drugim srodnim udrugama (braniteljskim udrugama, udrugama Hrvata izvan RH, udrugama mladih, udrugama u kulturi...) i pokušao s njima realizirati zajedničke projekte ili im pomoći u njihovu radu. Isto tako, pratilo se raspisivanje javnih natječaja i poziva tijela državne uprave, Vladinih ureda, zaklada, javnih institucija, natječaja iz fondova EU-a i sl. na koje je udruga prijavljivala svoje programe i projekte. Kao i dosadašnjih godina, HKV je pomogao u prijavi i pripremi natječajne dokumentacije i za druge srodne udruge, pojedince i vrijedne projekte, a na Portalu HKV-a nastojalo se najavama, reportažama, razgovorima i drugim prigodnim tekstovima popratiti niz takvih projekata i aktivnosti. Među spomenutim aktivnostima izdvojio je Nagradu Grada Zagreba koja je na prijedlog HKV-a dodijeljena Klubu veterana 148. br. HV-a, tj. njegovu predsjedniku Milanu Zanoškom.

Nakon tri godine kontinuiranoga praćenja spomenutih natječaja koji se tiču organizacija civilnoga društva i upoznavanja samoga sustava, na Portalu HKV-a otvorena je posebna rubrika „Civilno društvo“, a unutar te rubrike, osim objavljivanja tekstova koji se odnose na rad civilnoga društva, udruga je otpočela i s objavljivanjem analiza pojedinih natječajnih postupaka i njihovih rezultata. Isto tako, na Portalu je obnovljena rubrika „O nama“ u kojoj se ažuriraju životopisi članova HKV-a. Nastoji se na jednom mjestu prikupiti što više podataka o životu i radu istaknutih članova HKV-a uz poveznice na tekstove s Portala i mnoge vanjske poveznice. Predsjednik je i na skupštini pozvao zainteresirane članove da pošalju svoje životopise kako bi se mogli prirediti za objavu na Portalu.

Na kraju svojega izvješća predsjednik je zahvalio svim članovima HKV-a, napose onim aktivnim članovima i podržavateljima, svim čitateljima Portala i posebno svim autorima na njihovu doprinosu u radu Portala HKV-a, posebice s obzirom na teške uvjete u kojima udruga djeluje u posljednje vrijeme.

HKV skupstina 1 5

Skupština je prihvatila predsjednikovo izvješće, a nakon toga se povela rasprava o komentarima čitatelja na Portalu HKV-a u kojoj su sudjelovali članica Nadzornoga odbora HKV-a N. Prkačin, član Upravnoga odbora i autor na Portalu J. Novak i član HKV-a Lj. Čuvalo. Raspravljalo se o tome koliko komentari prate objavljene članke, o ulozi autora i kako utjecati na to da ne dolazi do neželjenih prepirki, svađa i vrijeđanja zbog različitih mišljenja o pojedinoj temi.

Budući da je slijedilo izvješće o radu Portala HKV-a, u raspravu se uključio O. Barišić, glavni urednik Portala, koji je naglasio da Portal izlazi već 14 godina, da od 2014. godine prima potporu Agencije za elektroničke medije, Fonda za pluralizam (u 2019. i 2020. godini 69.492,95 kn) i skromnu potporu Grada Zagreba (koja je u 2019. godini iznosila deset tisuća kuna, a u ovoj godini pet tisuća kuna), uz pomoć kojih se honorira rad samo jedne osobe na Portalu, a da se sav ostali posao obavlja volonterski te da je zahvalan autorima priloga, posebice stalnim autorima (kolumnisti Hitrec, Novak, Dijanović, Miliša), autorima reportaža (D. Borovčak, Lj. Škrinjar), sudionicima u rubrici „Pitali smo – jedna tema, više sugovornika“ i brojnim drugim autorima koji svojim angažmanom utječu na kvalitetu Portala HKV-a, no složio se s tim da razina komentara često ruši razinu objavljenih priloga. Izrazio je svoju zabrinutost u odnosu na prijedlog novoga Zakona o elektroničkim medijima prema kojemu urednik postaje odgovoran za svaki objavljeni komentar na Portalu, jer je već u postojećim okolnostima (bez osiguranih dodatnih financijskih sredstava) gotovo nemoguće sustavno pratiti sve komentare koji se objavljuju i intervenirati u slučaju svakoga neprihvatljivoga komentara. Svoj pesimizam izrazio je i predsjednik HKV-a jer smatra da bi novi zakon vrlo lako mogao prerasti u cenzuriranje različitih mišljenja. Kao i predsjednik u svojem izvješću, i gl. urednik Portala pobrojio je sadržaje na Portalu HKV-a i zahvalio svima koji sudjeluju u njegovu radu. Skupština je usvojila izvješće o radu Portala, a nastavila se rasprava o tekstovima na Portalu i komentarima čitatelja u koju su se uključili i A. Beljo i M. Pešorda.

HKV skupstina 1 6

Nakon izvješća o radu Portala HKV-a i rasprave, O. Barišić pročitao je i sažetak financijskoga izvješća za 2019., načinjen prema godišnjem izvješću knjigovodstva, u kojem je nazočne članove izvijestio o imovini, prihodima, rashodima i stanju računa udruge. Naglasio je kako knjigovodstvena tvrtka sve ove godine svoj posao za HKV radi bez naknade. Premda udruga djeluje u nezavidnim financijskim uvjetima i u velikoj se mjeri oslanja na sponzorstvo i volonterski rad svojih aktivnih članova, ipak uspijeva ispuniti svoje financijske obveze i zadržati pozitivno stanje na računu, pa je tako početkom 2020. raspolagala viškom prihoda od 54.542 kn. Nadovezujući se na podneseno financijsko izvješće, Barišić je iznio i financijski plan, koji će uvelike ovisiti o nadolazećim natječajima, kao i prihodima od članarina i donacijama. Skupština je potom prihvatila podneseno financijsko izvješće.

Izvješće Nadzornoga odbora HKV-a (S. Ilić, D. Bihar, N. Prkačin) pročitala je članica NO-a Nada Prkačin. U izvješću je napisano da je praćenjem rada Hrvatskoga kulturnoga vijeća, uvidom u ponuđeno izvješće predsjednika HKV-a te u financijsko izvješće i analitičku bruto bilancu, tj. prihode, rashode i stanje računa HKV-a u 2019. godini, utvrđeno kako u protekloj godini nije bilo nepravilnosti u djelovanju Hrvatskoga kulturnoga vijeća.

Predsjednik je pročitao izvješće Časnoga suda HKV-a. U izvješću je napisano da članovi Časnoga suda Hrvatskoga kulturnoga vijeća – akademik Ivan Aralica i Marija Peakić-Mikuljan – izjavljuju da u 2019. godini nije bilo potrebe za njihovim djelovanjem.

HKV skupstina 1 7

Nakon što su usvojena izvješća NO-a HKV-a i Časnoga suda HKV-a, predsjednik je govorio o planu rada u sljedećem razdoblju. S obzirom na trenutačne okolnosti, naglasio je da su u tom planu zapravo želje, a morat će se raditi u skladu s mogućnostima, i financijskim mogućnostima i mogućnostima rada glede aktualne epidemiološke situacije koja zahtijeva određene prilagodbe pa je tako u postojećim uvjetima naglasak rada stavljen na Portal HKV-a. Među planovima je istaknuo da je cilj omogućiti nastavak rada tajništva HKV-a, pronaći prihvatljiv prostor za djelovanje udruge, osigurati dio honorara autorima na Portalu HKV-a i suradnicima na projektima te nastaviti suradnju sa srodnim udrugama.

Predsjednik je na kraju izrazio svoju zahvalnost svima koji su došli na skupštinu te prenio pozdrave i isprike onih koji su javili da ne će moći nazočiti skupštini (članovi UO-a HKV-a Kuzma Kovačić, Miroslav Međimorec, Đuro Vidmarović, članovi Časnoga suda akademik Ivan Aralica i Marija Peakić-Mikuljan, članovi Nadzornoga odbora Srećko Ilić i Dubravka Bihar, povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever – Varaždin Ivan Jaklin, član i glavni podupiratelj HKV-a Ivan Hrvoić te članovi HKV-a Vinko Buretić, Ante Periša i Nevenka Nekić).

(hkv)

Čet, 30-11-2023, 09:43:10

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2023 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.