Ljubomir ŠkrinjarLjubomir Škrinjar

Hrvatska svjetla i tame

Pregled reportaža

0-Humac

Reportaža: Knjižnica franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu

Lis 01, 2009
Hercegovački franjevci su gradnjom samostana na Humcu utemeljili ne samo duhovno i vjersko nego i odgojno središte za žitelje ovog kraja. U prostorijama samostana otvorili su pučku školu 1867. godine i uredili samostansku knjižnicu, a od 1871. i franjevačku srednju školu, te prvu godinu filozofsko-teološkog studija.…
Tribina

Obilježena 20. obljetnica "Izlaska iz hrvatske šutnje"

Ožu 02, 2009
Hrvatsko kulturno vijeće i Hrvatska kulturna zaklada upriličile su obilježavanje dvadesete obljetnice izlaska iz hrvatske šutnje tribinom koja je održana u subotu, 28. veljače 2009. u prostoru Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova u Zagrebu. Pozvani su živi sudionici, koji su govorili toga nadnevka, u Društvu…
Maksimir

Maksimir: Četiri godišnja doba za šafrane na skrivenim grobovima

Lis 03, 2011
U vrijeme svečanog otvaranja, 1843. godine, zagrebački park Jurjevac (Maksimir) bio je najveći i najljepši perivoj u Europi jugoistočno od Beča, kojim je i car Franjo Jospi I. prošetao 1852. godine. Danas je, iako bez brojnih prvotnih obilježja, uvršten u popis Svjetske baštine i zaštićeni je spomenik prirode i…
Škrip - muzej

Reportaža: Škrip - Lijepa li si...

Lis 02, 2007
Na otoku Braču kršćanstvo se raširilo vrlo rano (već od 3. st. je na ilirskom području dobro organizirano) i nigdje se na cijeloj jadranskoj obali ne nalaze ostaci tako brojnih starokršćanskih (kasno antičkih) ali i (staro)hrvatskih sakralnih prostora. Danas osamljene crkvice po unutrašnjosti otoka, a nekada uz…
0_cilic_m

Veliki petak

Tra 06, 2007
Vidjeti u centru Zagreba sliku kršćanske tematike u izlogu neke prodavaonice nije uobičajeno, ali je moguće.
0-pazin-kastel.jpg

Reportaža: Pazin – "Krasna zemljo, Istro mila" 1/2

Srp 09, 2009
Znatiželjnim ljudima nije i ne može biti dosadno u središnjoj Istri - uz ljepote krajolika, vinske ceste, konobe i zanimljivosti podzemnog svijeta Istre, može se uživati i u svijetu anđela na starim slikama u grobljanskim crkvicama. Borbu anđela i ciklus fresaka Stvaranje svijeta možemo vidjeti i u pazinskoj Župnoj…
0 KBC ZAGREB Rebro

Tko ima "prste u pekmezu" - zatajene istine o bolnici Rebro (9)

Pro 21, 2016
Možda je glupo pitanje, no može li netko pojasniti zašto Hrvatska liječnička komora, koje su članovi i dr. Vojislav i Leposava Stanimirović, nije do danas vratila u svoje okrilje hrvatske liječnike koji su "zbog suradnje s okupatorom nedostojni da budu članovi Zbora liječnika"? Važan naputak za korisnike zdravstvenih…
0_gk_katedrala.jpg

Grkokatolička katedrala u Križevcima (1/2)

Tra 21, 2009
Jedna reportaža nedovoljna je da se predstavi u slici i riječi ono što je od sakralne i profane arhitekture najvrednije i najljepše u Križevcima, gradiću poznatijem po pekarskim proizvodima "Mlinara" nego po jednoj od najstarijih crkva u Hrvatskoj - Sv. Križu - uz koju se veže povijesni "krvavi sabor u…
Prosvjed

Krug za Trg - Prosvjed protiv zločina i zločinca (1/2)

Pro 15, 2008
Donosimo reportažu o prosvjedu na Trgu maršala Tita na kojem se tražila promjena imena jednog od najljepših zagrebačkih trgova. Iako više ne živimo u komunističkom sustavu skoro već nekih dvadesetak godina, nakon prvog prosvjeda iz veljače, i ovaj drugi prosvjed pokazao je kako se neke stvari u Hrvatskoj polako ili…
0_otavice.jpg

Reportaža: Otavice – grobnica Ivana Meštrovića u crkvici Presvetog Otkupitelja

Velj 19, 2009
Crkvica Presvetog Otkupitelja je zapravo grobnica (mauzolej) obitelji Meštrović, izgrađena u razdoblju od 1926. do 1937. godine prema nacrtima Ivana Meštrovića (+1962.). Nalazi se na brežuljku kod sela Otavice u Dalmatinskoj zagori. Tijekom krvave srpske agresije na Hrvatsku crkvica se našla na okupiranom području, a…

Reportaže u kronološkom redu

Stanovnike Vlaške ulice muči kreketanje žaba

Stanovnici Vlaške ulice u Zagrebu predali su Gradskom poglavarstvu peticiju kojom mole da se riješi problem sa žabama, jer ih "kreketanje nebrojenih žabah, kojim jedini stan je u toj bari, neugodno muči." (1870.) Uvjereni smo da bi današnji stanovnici Vlaške, jedne od najstarijih ulica grada Zagreba, koja se spušta s Kaptola u istočni dio zagrebačkog Donjeg grada, radije slušali kreketanje žaba nego "kreketanje automobila".

1864. - Nadbiskupsli dvor - Zagreb

1864.

Godine 1729. biskup Branjug počeo je graditi barokni (Nad)biskupski dvor (Vlaška ulica br. 1). "Ovaj dvor, kako danas obstoji, sa stolnom je crkvom jedan od najljepših starovječnih gradjevnih spomenika grada Zagreba."

Stara Vlaška - Zagreb - Hrvatska - Croatia

2011.

1902.  Kuća Lacković - Vlaška ulica - Zagreb - Hrvatska - Croatia

1902. Kuća "Lacković" u Vlaškoj ulici br. 5

O baroknoj kući "Lacković", prislonjenoj na zid vrta nadbiskupije, kruže misteriozne priče, a jednu je ispričala i Marija Jurić Zagorka u romanu "Republikanci".

Stara Vlaška - Zagreb - Hrvatska - Croatia

7-kuca lackovic zagreb

2011.

Manje je poznato da je 1789. godine povišena stara ("gornja") Vlaška ulica, i da je prigodom navažanja zemlje oštećena katnica satnika Ivana Lackovića, tj. zatrpano je prizemlje s ulične strane. Oko nadoknade troškova popravka i preinake utonule kuće u prizemnicu vodio se sudski spor, a prvobitna kovana ulazna vrata su danas izložena u Muzeju grada Zagreba.

Prudentia - Kuća Lacković - Vlaška - Zagreb - Hrvatska - Croatia

2011.

Kuća "Lacković", uz koju neki vežu i zidarsku ložu Prudentia (odnosno Zur Klugheit) kojoj je pripadao i zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, ostala je do danas jedina neobnovljena (i nenastanjena) kuća u staroj Vlaškoj ulici!

Vlaška ulica - Zagreb - Hrvatska - Croatia

1930.

Vlaška ulica - Ban Jelačić

2011.

Kurelčeva ulica - Vlaska

2011.

Budući "Ban centar" na uglu Vlaške i Kurelčeve ulice.

Katedrala - Vlaška

2006.

1897. godina - potok Medvešćak - Jurišićeva ulica

1897.

Ugao Jurišićeve i Ružične (danas Kurelčeve) ulice - most na potoku Medveščaku!

Jurišićeva ulica - Zagreb

2011.

Ugao Jurišićeve (nekoć zvana Puževa ulica) i Kurelčeve ulice.

Ugao Ružične i Vlaške ulice - kovačnica i poznata gostionica K bieloj ruži

1901.

Ugao Ružične i Vlaške ulice - kovačnica i poznata gostionica "K bieloj ruži".

K bieloj ruži

1901.

Kuća na desnoj strani fotografije naslonjena je na gostionicu "K bieloj ruži" (koju vidimo na prethodnoj fotografiji).

15-vlaska zagreb

2011.

Premještanjem potoka Medveščaka u ribnjačku dolinu 1898. godine, te otkupom kuća (1900.) i njihovim rušenjem (1901.) izveden je veliki rekonstrukcijski zahvat u staroj Vlaškoj ulici. "Nestade jednog od najstarijih gradskih prediela, koji je Zagrebčanima prošlog vieka bio dobro poznat sa svojom Bielom ružom i Medičarskim podrumom."

15a-1860 vlaska kaptol

1860.

Žitelji malenog sela koji su obitavali u udolini južno od zidina katedrale spominju se još davne 1198. godine kao "hospites de vico Latinorum".

Bilo je to "Latinsko selo", odnosno Laška ili Vlaška ves, koja se do 16. stoljeća izdužila u današnju staru Vlašku ulicu (od Bakačeve do Draškovićeve ulice).

Rimljani su romanizirane Kelte iz Galije nazivali "Volcae" (spominje ih i G.J. Cezar), a Germani "Wallach/Wallhos" . Kasnije taj naziv postaje u Germana opće ime za romanizirana plemena i sve Romane. Naziv "Vlah" za zatečene starosjedioce ("Latine") u Zagrebu, i to baš u najvećem njihovom naselju, u današnjoj Vlaškoj ulici, prihvatili su i doseljeni Hrvati. Do kraja 12. stoljeća bilo je još dosta Latina osobito Talijana iz Furlanije u Zagrebu. Upravo od Latina nastalo je ime Laška, odnosno Vlaška ves (selo), kao i ime brda Laščina na kojem su nekada bili vinogradi, a danas bolnica Merkur.

1890. godina - VlaŠka - Palmotićeva ulica

1899.

16A-1901-vlaska-zagreb

1902.

Godine 1904. na praznom zemljištu (omeđenom Kurelčevom, Vlaškom, Palmotićevom i Jurišićevom ulicom) izgrađen je stambeni kompleks i nova zgrada Pošte s pročeljem u Jurišićevoj ulici.

Ugao Vlaške i Palmotićeve ulice

1929.

Ugao Vlaške i Palmotićeve ulice - stajalište autobusa za (prigradska naselja) Šestine i Čučerje.

Vlaška ulica - Zagreb - Hrvatska - Downtown - Croatia

2011.

Vlaška ulica - Zagreb - Hrvatska - Downtown - Croatia

1931.

Vlaška ulica - Zagreb - Hrvatska - Downtown - Croatia

2011.

A. G. Matoš

2011.

Prošireno križanje Vlaške, Branjugove i Palmotićeve ulice ima značaj malenog trga.

Stajalište autobusa za Šestine i Čučerje

1925. Stajalište autobusa za Šestine i Čučerje

1925. Vlaška frizer

1925.

Šenoa - Zagreb

2011.

U ovom dijelu Vlaške ulice rodio se 14. XI. 1838. hrvatski romanopisac August Šenoa. Na mjestu gdje danas stoji spomenik Augustu Šenoi nalazio se obelisk, koji je postavio zagrebački biskup Alagović 1835. godine prigodom završetka uređenja biskupskog perivoja Ribnjak.

Istočni portal nadbiskupskog vrta - Vlaška - obeliks

1870.

Istočni portal nadbiskupskog vrta s vrtlarevom kućicom. Obelisk je srušen u ljetnoj oluji 1875., i nije obnovljen.

Vlaška - branjug

1925.

Vlaška - branjug

1939.

A . G. Matoš - Zagreb

2011.

Nadbiskupsko sirotište - Vlaška

1920.

"Nadbiskupsko sirotište (orfanotrofij, op.a.) utemeljeno je god. 1827. za uzgoj i obskrbu gimnazijalne mladeži. Kraj zgrade nalazi se kapela sv. Martina, a do ove dvor župnika sv. Petra. U dvorištu sirotišta nalazila se je do god. 1839. nadbiskupska ubožnica. Gdje je sada ovo sirotište bio je već početkom XIII. vieka Dominikanski samostan s ovećom crkvom sv. Nikole."(1892.)

U orfanotrofiju su boravili dječaci od 1. do 6. razreda gimnazije. U školu su išli na Kraljevsku gornjogradsku gimnaziju na Katarinskom trgu.

Vlaška - A. G. Matoš

2011.

1913. Križanje Vlaške i Draškovićeve ulice

1913.

Križanje Vlaške i Draškovićeve ulice iz vremena gradnje Schlosserovih stuba na Šalatu, i gradilišta hotela s kupalištem i restoranom tvrtke "Manduševac". No tvrtka je propala pa se kasnije, godine 1921., počela tu graditi zgrada "Slavenske banke" u kojoj je danas FINA.

Zagreb

2011.

Svibanjske žrtve - Zagreb

2011.

"Trg svibanjski žrtava 1995." i spomen-ploča na zgradi FINA-e podsjetnik su na domače Srbe koji su iz Petrinje raketirali Zagreb 2. i 3. svibnja raketnim sustavom "Orkan".

1995. Srbi - napad - Orkan - raketiranje - Zagreb

1995.

U raketnim napadima s kasetnim punjenjem (tzv. zvončići) na civilne ciljeve u Zagrebu poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno, 39 teško i 136 lakše.

Godine 2011. ravnatelj Hrvatskog radija Zoran Mihajlović, koji je sasvim slučajno Srbin, proslavu Oluje naziva Ustaškim dernekom (opširnije: Reagiranje na laži Jugoslovenke Silvije Luks)

1907. Vlaška - konjski tramvaj

1907.

38-vlaska

2011.

1935. Vlaska - Draškovićeva - Zagreb

1935.

Importane Galerija - Vlaška - Zagreb

2011.

1907. Importane Galerija - Vlaška - Zagreb

1907.

"Penzionat za ostarijele gospoje (katnica na fotografiji desno, op.a.), u kojem ove za umjerenu mjesečnu plaću dobivaju podpunu obskrbu i njegu sa stanom. Sgrada je vlasničtvo konventa Samostana milosrdnih sestara iz Frankopanske ulice."

Vlaška - Zagreb - Croatia

2011.

1865. Vojnička bolnica u Zagrebu

1864.

"Vojnička bolnica ima dvije velike zgrade, od kojih jedna stoji kraj ulice. Ova se rabi za pisarne i vojarnu. Druga, veća zgrada, koja stoji u dvorištu i koja služi za bolnicu (220 kreveta, op.a.) sagrađena je g. 1856."

Sv. Petar - Zagreb

2011.

1858. Vlaška - Petrova crkva

1868.

Vlaška - Petrova crkva - Zagreb

1938.

Vlaška - Petrova crkva - Zagreb

2011.

1590 – 1597. – drvena crkva Sv. Petra u Vlaškoj ulici; okolo crkve groblje;

1677. – nova zidana crkva; okolo crkve groblje;

1770. – crkva obnovljena, podignut zvonik;

1788. – austro-ugarski car Josip II. od crkve učini vojno skladište;

1795. – crkva obnovljena;

1889. – H. Bollé izradio projekt za novu crkvu Sv. Petra;

1926. – gradi se nova crkva po starom projektu H. Bolléa;

1933. – nova crkva posvećena; današnji izgled crkve Sv. Petra u Vlaškoj ulici.

Kvaternikov trg - Zagreb

2011.

Vlaška ulica završava kod Kvaternikovog trga, nekadašnjeg Međašnog trga gdje je bila mitnica i okretište konjskog tramvaja 1891. Na Vlašku ulicu nastavlja se Maksimirska cesta kojom je 1892. počeo prometovati konjski tramvaj do okretišta ispred ulaza u "Perivoj Maksimir".

 

(Nastavlja se)

Ljubomir Škrinjar

Čet, 29-07-2021, 17:22:44

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.