Imamo dvije Hrvatske!

Današnja nedemokratska civilizacijska i politička polarizacija u Hrvatskoj nije samo otrov za gospodarstvo, nego i politička opasnost, jer što se je jednom dogodilo u povijesti može se ponovno dogoditi! Polarizacija ruši mir i blagostanje u Zemlji, ali i perspektive bolje sutrašnjice.

Danas takozvane apstraktne „guje" iz doba kratke Pavelićeve i duge Titove diktature još uvijek su prisutne u mnogim hrvatskim patološkim glavama. Te ustaške guje u glavama današnjih Titovlastodržaca imaju za reakciju da mnogi građani stvaraju u svojim glavama boljševičke guje. U političkoj realnosti danas u Hrvatskoj praktički nema ustaša! Nažalost, te virtualne guje ipak stvaraju kod nas jaku lijevo-desnu polarizaciju, koja praktički ne postoji više u civiliziranoj Europi, jer tamo u praksi dominira ekonomija, a ne ideologija. Ekonomija je danas per definitionem znanost, a moderna znanost je samo jedna. Poeni u politici se dobivaju kroz ekonomski, a ne ideološki uspjeh.

Ideologija je, naprotiv, interakcija između kulture i politike i zato višeznačna. Ona je tema za korisnu diskusiju, ali ne za političku demokratsku praksu. Fašistička ideologija je sinteza jednog radikalnog nacionalizma i antimaterijalistička revizija Marksizma. Izraelski politolog, bivši profesor politike i povijesti na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Zeev Sternhell u svojoj knjizi „Histoire et Lumieres (Povijest i Prosvjetiteljstvo) tvrdi: "Fašizam kao filozofija je dio europske kulture"! Fašizam je neprecizno definirana ideologija pod kojom se mogu podrazumijevati mnoge političke inicijative. Neki krivo nazivaju francuski pokret gospođe Marine Le Pen fašističkim, u Hrvatskoj bi ga naši političari etiketirali ustaškim pokretom.

Kod nas je u javnosti fašizam postao pogrdna i uvrjedljiva riječ, a komunizam identificiran sa zločinima Lenjina i Staljina u Rusiji i Tita u Hrvatskoj! Time je, nažalost, svaka racionalna diskusija i mogući minimalni nužni konsenzus u društvu onemogućen. Identifikacija pojedinaca samo s antifašizmom služi osobno kao obrana za boljševičke zločine, jer moralno nitko ne može biti antifašist ako nije istodobno i antikomunist. Ta asimetrija u ocjeni zločina danas je glavni uzrok da polarizacija kod nas ostaje!

Civilizacijska polarizacija

Civilizacijska polarizacija je rođena već 1918. godine poslije prvog svjetskog rata s političkom parolom: Brat je mio koje vere bio. U stvari se nije radilo o vjeri nego o civilizaciji. Cristopher Clark, Australac i profesorPavelić moderne povijesti na sveučilištu u Cambridgeu (Engleska) u svojoj knjizi „The sleepwalkers" (Mjesečari; Kako je Europa došla do rata 1914. godine) tvrdi: „Propagiranjem mržnje većine hrvatskih intelektualaca prema Austriji, koja je bila predstavnica europske kulture i industrijske modernosti, a propagiranjem ljubavi prema Balkanu, specijalno Srbiji koja je bila zatvorena u spirali ekonomske nazadnosti i osramoćena terorizmom i atentatima u Europi", u Hrvatsku, s europskom civilizacijom, je uvedena peta kolona slavenofilske civilizacije. Ta peta kolona još i danas postoji pod politički naivnim imenom jugoslavenski nostalgičari. Lako za nostalgiju, ali oni aktivno štetno politički polariziraju društvo! Dok je narod govorio i danas još govori: Blažena Austrija. Sve u redu „ka" u Beču! Ta panslavistička orijentacija prema ruskoj civilizaciji, kojoj pripada i Srbija, stvorila je polarizaciju između dviju civilizacija: euroameričkoj i euroruskoj, koju danas podržava Putinova Rusija s rezultatom rata u Ukrajini! Putin je izjavio za njega osobno najveća povijesna tragedija je propast Sovjetskog Saveza. Za ruske satelitske zemlje bila je ta propast SSSRa oslobođenje od komunističke diktature.

Šef ideolog Putina i vođa Euroazijskog pokreta, donedavno profesora psihologije na Lomonosovu sveučilištu u Moskvi, Aleksandar Geljević Dugin, 52, sin generala, Šef ideologŠef ideolog Putina i vođa Euroazijskog pokreta, donedavno profesora psihologije na Lomonosovu sveučilištu u Moskvi, Aleksandar Geljević Dugin, 52, sin generala, autor je knjige „Osnovi Geopolitike". Ta knjiga je udžbenik za ruske oficire u general-štabu i zato opasna. U intervjuu (Der Spiegel 29/2014) on tvrdi kako je Rusija poseban oblik civilizacije ne europske katoličke, nego ortodoksne s vlastitim moralom, etikom, religijom, moći i politikomautor je knjige „Osnovi Geopolitike". Ta knjiga je udžbenik za ruske oficire u general-štabu i zato opasna. U intervjuu (Der Spiegel 29/2014) on tvrdi kako je Rusija poseban oblik civilizacije ne europske katoličke, nego ortodoksne s vlastitim moralom, etikom, religijom, moći i politikom. Toj civilizaciji, po Duginu, pripadaju Bugarska i Srbija. Europa za rusku civilizaciju povijesno predstavlja, tvrdi Dugin u intervjuu, neprijateljsku sliku dekadentnosti, degeneriranosti i etnocentričnosti. Zato je konflikt civilizacija po njemu neizbježiv, a Putin je nenadomjestiv. Ukrajina je Burevijesnik!

Ne želimo diskutirati o vrednotama jedne ili druge civilizacije nego konstatirati da je euroamerička civilizacija kojoj pripada Hrvatska totalno društveno različita od euroruske i zato politički s Hrvatskom nespojiva!eu Dovoljno su tragično završili dvije Jugoslavije. Dugin na demonstracijama za Ukrajinu završava s parolom „Smrt ili ujedinjenje". Istom parolom i ubojstvom Franz Ferdinanda i njegove žene započeo je prije sto godina Prvi svjetski rat. Franz Ferdinand je bio konzervativni revolucionar i spremao se stvoriti Ujedinjenu federalnu državu Austriju po uzoru na USA. To nije odgovaralo srpskim pretenzijama Velike srbije ni ruskoj panslavističkoj geopolitičkoj doktrini, a nažalost i konzervativnim krugovima u Beču. Napredni građani su govorili kad ne bi bilo široko federalne Austrije, trebalo bi ju stvoriti. Za Hrvatsku to bi bilo stoljetno političko rješenje. Nedavni svečani doček Putina u Beogradu i kulta jednog ubojice i teroriste, a za mnoge Srbe patriota s Principovom bistom u Vojvodini, spremanje spomenika u Republici srpskoj pokazuje evidentno i danas razliku tih dviju civilizacija. Prema članku „Kult jednog ubojice" u uvaženom njemačkom tjedniku „Die Zeit, juni 2014." Euforija „Principisma" predstavljaja antiEU akt i u kontradikciji je sa sadašnjom težnjom srpske politike za ulaskom u EU. Za Hrvate prema Srbije ne smije postojati povijesna mržnja, nego europska pristojna politička distanca i rezervacija bez lažnih emocija.

Politička polarizacija

Današnja pak Politička polarizacija rođena je godine 1945. pod boljševičkom parolom „Bratstvo i jedinstvo naroda", u stvari politička laž na Lenjinovski način Titove komunističke diktature. Tom parolom je UDBA vršila progone Titovih neprijatelja i stvarala izmišljene delikte i mržnju, a ne mir među narodima, što se je i potvrdilo poslije 40 godina u domovinskom ratu. Danas je jasno kako je nastala u Hrvatskoj dvostruka polarizacija, ali zašto i dalje ostaje nakon toliko godina? Hamlet bi rekao nešto je krivo u zemlji Hrvata! Svi vlastodršci u Hrvatskoj poslije uvođenja formalne demokracije, bez političke lustracije, ili su sami bili ili su danas djeca starih Titovih komunističkih kadrova opterećeni mentalitetom ruske panslavističke antieuropske civilizacije. Što to znači politički s neurološkog stajališta za Hrvatsku?

Osnovni element života je biološka stanica i u njezinoj jezgri spakiran ljudski genom u 46 kromosoma koji biološkom evolucijom djelomično determinira ljudsko ponašanje. Funkcije našeg mozga ovise o osobinama neuro-stanica i njihove umreženosti koje slijede poznate prirodne zakone kvantnog mikrosvijeta, atoma i molekula, pa su naša opažanja, misli i odluke ne uzroci nego posljedica trenutnih neuralnih procesa u mozgu. Poznati neuropsiholog, Profesor Wolf Singer, direktor Max UdbaPlanck Instituta za istraživanje mozga i član papinske akademije za znanost, tvrdi da se mozak ne kocka nego slijedi čvrsta prirodna pravila. Eksperimentalna tomografska istraživanja nuklearnog spina pomoću magnetske rezonancije su pokazala da je naš osobni doživljaj slobodne volje u odraslim godinama iluzija. Ljudski genom je ne samo determiniran biološkom evolucijom nego i kulturnom evolucijom. Individualno struktura mozga se bitno mijenja u odlukama približno do 25. godine života. Do tada se mozak strukturno mijenja kroz odgoj, kroz bogati društveno-kulturni životni okoliš i trenutni civilizacijski protokol. Time sve svjesne i podsvjesne želje i iskustva organizma u trenutku odluke s određenom vjerojatnošću budu selektirane i provedene. Vjerojatnosti su determinirane, kako nas uči kvantna fizika, ali ne događaji i time je definirana veličina naše slobodne volje. Mi nemamo utjecaj na to koje informacije naš mozak postavlja našoj svijesti kao bazu za naše konačne odluke.

Poslije 25. godine arhitektura mozga se vrlo malo mijenja u metodi stvaranja važnijih odluka. Statistički to nije slučaj za narod, jer dolaze uvijek mladi i zato je demokracija, vođena malim koracima evolucije stabilna, DemokracijaPoslije 25. godine arhitektura mozga se vrlo malo mijenja u metodi stvaranja važnijih odluka. Statistički to nije slučaj za narod, jer dolaze uvijek mladi i zato je demokracija, vođena malim koracima evolucije stabilna, a diktatura nestabilna i konačno vodi u kontraevolucijsku katastrofu! Zato je skoro nemoguće s današnjom političkom strukturom i djelomično mentalno prihvaćanjem diktatora u Hrvatskoj provesti depolarizaciju društva i orijentirati prema budućnostia diktatura nestabilna i konačno vodi u kontraevolucijsku katastrofu! Zato je skoro nemoguće s današnjom političkom strukturom i djelomično mentalno prihvaćanjem diktatora u Hrvatskoj provesti depolarizaciju društva i orijentirati prema budućnosti. Za prijelaz iz diktature u demokraciju lustracija je bila neurološki nužna, kako su je sve ostale tranzicijske zemlje i provele! Bez lustracije Hrvatska je ostala ekonomski i tehnološki orijentirana prema prošlosti, a ne budućnosti i tako izgubila tehnološki i ekonomski kontinuitet moderne euroameričke civilizacije.

Demokracija sa slobodnim izborima daje nade da će se Hrvatska uspjeti osloboditi polarizacije i postati civilizirano društvo u miru i blagostanju! Broj stanovnika od oko 4 milijuna, veličine Hrvatskanekog većeg grada u svijetu, može lako i bez diktature stvoriti narodni konsenzus i materijalno blagostanje. Tko može to provesti?

U trenutnoj političkoj situaciji, po mom mišljenju, taj gordijski čvor polarizacije može prekinuti jedino predsjednik Hrvatske. On mora zato biti bezuvjetno politički i mentalno neovisan od komunističke prošlosti i bez kućne i okolišne totalitarne indoktrinacije, te malim koracima, strpljivo doprinositi svojim autoritetom, ne političkom moći, nego uvjeravanjem milom, a ne balkanskom silom osloboditi od polarizacije i stvoriti nužan, ali ne dovoljan uvjet za mir i blagostanje u Hrvatskoj! Tada se tek može očekivati da vlada, ako je dovoljno sposobna, što do sad nikad nije bila, zbog navedenih neuroloških razloga, može srediti gospodarstvene probleme uz pomoć vanjskih uspješnih stručnjaka.

S našom formalnom demokracijom narod na izborima može stvoriti primarne uvjete za mir i blagostanje, biranjem totalno neovisnog predsjednika države. Tu se bira pojedinca pa je primitivna tvrdnja, kako su svi isti, očigledno pogrješna. Ako netko ipak tako misli, bolje da ide do psihijatra, a ne na izbore! Ne treba puno znanja i iskustva da se prepozna koga se ne smije birati, a sa malo „educated guess" (obrazovanog pogađanja) birati dovoljno pametnu i mentalno slobodnu osobu. Predsjednik koji drži u svom državnom birou bistu jednog diktatora k tome javno izjavljuje da će sve učiniti da duh tog „velikana" ostane u Hrvatskoj , ili smatra da je ubijanje izboribez suda opravdana neminovna osveta ili da je crvena zvijezda na titovkama poruka mira i ljubavi ili u inozemstvu drži govore jezikom neistinite komunističke propagande apriori se ne može i ne smije izabrati. Takvi predsjednici su fanatici, jer gledaju i ne vide činjenice. Voltaire je smatrao fanatike luđacima, nesposobnima za politiku bez obzira na ponašanja i izobrazbe u privatnom životu. Takvi ne depolariziraju, nego stvaraju dvije Hrvatske. Nadajmo se nakon toliko godina političke slobode da bi se Hrvati konačno mogli usuditi misliti (Kant: „aude sapere") svojom glavom, a ne partijskom i time postati zreli za građansku demokraciju i ekonomiju.

Pokušajmo živjeti u istini kako je pisao Vaclav Havel prvi Češki predsjednik poslije diktature i komunističkih laži. Solženicin je govorio: „ Nasilje može laži prekriti, i laž može ostati samo preko nasilja"! Ako istina u sadašnjosti nije prisutna, pobjeđuje laž. Iz diskusije sapienti sat (mudrome je dosta) da stvori odluku na sljedećim izborima za hrvatskog predsjednika, ako mu je do mira i blagostanje Hrvatske i budućnosti njegove djece i unuka! Ne otići na izbore iz komoditeta, osobito u maloj zemlji je amoralno i neodgovorno prema budućim generacijama! Ovi izbori za predsjednika su sudbonosni, jer „tko dođe prekasno toga kažnjava povijest"!

Dr,sc, Ivo Derado, fizičar
Emeritus Max Planck Inastituta fur Physik

Pon, 30-01-2023, 19:13:40

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2023 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.