Smjene ministara i raskid koalicije HDZ-MOST

Kao što je poznato, predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade VLada zgradasmijenio tri MOST-ova ministra Vlahu Orepića, Slavena Dobrovića i Antu Šprlju. Smjena se dogodila nakon što su tri MOST-ova ministra glasovala u korist SDP-ovog zahtjeva za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Predsjednik Vlade u kasnijim izjavama naglasio je kako će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i osigurati stabilnost Vlade koja će nastaviti funkcionirati bez obzira na smjene. Plenković je odbacio mogućnost prijevremenih izbora, no naglasio je i kako je spreman na njih. „Mislim da novi izbori nisu realni. Ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti i dođe, ja sam za njih spreman“ – dodao je. Ovome valja dodati kako je iz oporbenih stranaka, konkretno HNS-a, odbačena mogućnost da sudjeluju u eventualnim preslagivanjima Vlade.

Kako bilo, u narednim danima vidjet će se sve implikacije Plenkovićeve smjene triju MOST-ovih ministara, za koje valja primijetiti da su i ranije često davali izjave koje su odstupale od proklamirane Vladine politike.

Za komentar Plenkovićeva poteza smjene MOST-ovih ministara upitali smo nekolicinu stalnih suradnika Portala: Pero Kovačević, Stipe Kutleša, Mile Prpa, Ivan Poljaković i Antun Babić.

Pero Kovačević: Plenkovićev državnički potez

Nesporno je premijer Andrej Plenković jučer postupio državnički donošenjem odluke o razrješenju sva tri KovačevićMostova ministra - ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju, te ministra zaštite okoliša i energije Slavena Dobrovića.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade svi članovi Vlade IgraObjektivno i analitički gledano Plenković vodi igru. Pokazao je i dokazao da zna i hoće donositi odluke, prvi nakon pokojnog predjednika Tuđmana, da je on sad koji će odlučiti o novoj saborskoj većini ili novim parlamentarnim izborima. Naravno da u ovome trenutku nije dobro za Hrvatsku da ima slabu i tanku Vladu vezano za prijepore sa Slovenijom i vanjske i unutarnje probleme u okruženju.osim Orepića, Dobrovića i Šprlje glasali su za odbacivanje prijedloga o pokretanju povjerenja Mariću. Nakon ovakvog postupka trojice Mostovih ministara, Plenkoviću nakon toga nije ostalo ništa drugo već ih smijeniti. Plenković je to i učinio. Svatko razuman bi na Plenkovićem mjestu isto postupio. Da Plenković nije tako postupi, našao bi se u neobranjivoj poziciji, poziciji premijera koji ne donosi odluke, raznorazni dežurni analitičari prišili bi mu niz sličnih epiteta.

Objektivno i analitički gledano Plenković vodi igru. Pokazao je i dokazao da zna i hoće donositi odluke, prvi nakon pokojnog predjednika Tuđmana, da je on sad koji će odlučiti o novoj saborskoj većini ili novim parlamentarnim izborima. Naravno da u ovome trenutku nije dobro za Hrvatsku da ima slabu i tanku Vladu vezano za prijepore sa Slovenijom i vanjske i unutarnje probleme u okruženju.

Budimo realni, SDP-a je u rasulu,a SDS-u kao niti Mostu, Živom zidu, HNS-u i HSS-u ne bi odgovarali novi Plenkovićparlamentarni izbori. Misle da im može pomoći na predstojećiom lokalnim izborima, a ovim potezom im je Plenković izbio i taj adut. Realno je očekivati da će Plenković uspjeti sastaviti novu saborsku većinu do konca godine, a nakon toga ići na nove parlamentarne izbore. Na novim parlamentarnim izborima će HDZ najbolje proći.

Vezano za dvojbe i izjave Bože Petrova da Plenković nije mogao razriješiti Mostove ministre bez njegovog supotpisa te da će Orepić, Šprlje i Dobrović i dalje nastaviti obnašati dužnosti ministra, situacija je kristalno jasna. Premijer, sukladno članku 7. Zakona o Vladi, apsolutno može razriješiti ministre kada izgube njegovo povjerenje i tome izvješćuje Hrvatski sabor. Što znači da Orepić, Šprlje i Dobrović od jučer nisu ministri niti je za razrješenje potrebna potvrda Hrvatskog sabora. Međutim, da bi do kraja bio perfektuiran odnosno ispunjen posao razrješenja, potrebno je imenovanje novih ministara i to najkasnije na narednoj sjednici Hrvatskog sabora. O tome odlučuje Hrvatski sabor, većinom svih glasova – sa 76 glasova. Međutim, predsjednik Hrvatskog sabora ne mora nikakav poseban potpis stavljati na rješenje o razrješenju, nego isključivo na rješenje o imenovanju novih ministara.

Stipe Kutleša: Preslagivanje Vlade ili novi izbori

Plenkovićev potez smjene triju ministara pokazuje, kao i uglavnom sve što je do sada uradio, autoritarni Kutlešakarakter premijera. On ne priznaje argumente drugih, a njegovi su „argumenti“ neutemeljeni i on uglavnom ne želi pogledati istini u oči. Takva je situacija bila i s aferom ministra znanosti u kojoj se premijer pokazao kao politički amater, ako nije u pitanju nešto gore od toga. U slučaju ministra financija Marića on je znao, kao i gotovo sva Vlada, da se radi o prljavim poslovima. Takve uobičajene radnje u hrvatskim vladama uvijek se prikrivalo i tajilo, a kada su postale poznate široj javnosti, čak branilo i opravdavalo. Tako je to i danas.

Naivni i neupućeni birači gledaju predstave, a nažalost i sudjeluju u njima, predstave koje čak nisu ni zabavne. Kada se postavilo pitanje plagiranja ministra znanosti premijer ga je branio sa zabrinjavajućom dozom neozbiljnosti i stručne neprofesionalnosti i prigovarao je drugima da time ruše vladu. Jadna je vlada koja ovisi o jednom ministru i u kojoj premijer nema drugu osobu da zamijeni smijenjenog ministra. Danas, u slučaju smjene triju ministara premijer ne kuka kako je vlada u krizi nego sasvim suprotno tvrdi kako je stabilna. Smjena jednog ministra prije nekoliko mjeseci dovela bi, navodno, Vladu u krizu, a smjena trojice ovih dana kao ne bi? A i smjena ministra financija bi također dovela Vladu u krizu? Zato ga se nikako ne smije „izgubiti“. Nema mu zamjene pogotovo kada se zna njegova veza s tako uspješnim koncernom kao što je Agrokor.

Kada se zna za premijerovu poslovičnu „vjerodostojnost“ onda je sasvim jasno što će se u bliskoj budućnosti Politikadogađati. Kao što je prevario svoje biračko tijelo na prošlim izborima tako će se najvjerojatnije događati i nadalje. Jedno će obećati, a drugo će napraviti. Možda po briselskom PreslagivanjeOno što nas vjerojatno čeka su ili preslagivanje Vlade ili novi izbori. Presložiti Vladu nije lako, ali nije nemoguće. Kako će je presložiti kada je ne znaju ni složiti? U potencijalnom preslagivanju će politički grabežljivci, ne vođeni nikakvim drugim načelima osim privatnim interesom, učiniti sve da dođu do položaja.sofisticiranom receptu? A možda i po „genetskoj“ predispoziciji? No unatoč svemu tome mnogi „tvrdi“ i „veliki“ Hrvati su ga bez imalo kritičke distance podupirali i još uvijek podupiru. A i HDZ se, navodno, konsolidirao i u starom dobrom stilu podržao svoga vođu. Već je i vrijeme! Možda dolazi vrijeme vođa?

Hrvatska je tako savršeno pravna država da ni premijer, ni nitko drugi, ne zna (a kamoli prosječno upućen hrvatski birač) što je pravno utemeljeno. Koja je uloga predsjednika Sabora u slučaju „legaliziranja“ smjene ministara: je li potreban njegov potpis ili ne? Čak i pravni stručnjaci daju suprotne izjave. Pravna uređenost države doista na visini! (sic!). Pravni kaos i anarhija u državi su i napravljeni zato da se može manipulirati. Sve je namjerno nedorečeno tako da je sve podložno, najčešće nepotrebnom, tumačenju. Kao da bi se svatko imao pravo tumačenja člana zakona koji kaže da je prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu kažnjiv!

Ono što nas vjerojatno čeka su ili preslagivanje Vlade ili novi izbori. Presložiti Vladu nije lako, ali nije nemoguće. Kako će je presložiti kada je ne znaju ni složiti? U potencijalnom preslagivanju će politički grabežljivci, ne vođeni nikakvim drugim načelima osim privatnim interesom, učiniti sve da dođu do položaja. Još jedna šansa za propuštene prilike?! Najprirodnije bi bilo da se opet ujedini stara KPH tj. njezina dva krila (SDP i HDZ) što je sasvim izvjesno. Neprincipijelni i neuvjerljivi kadrovi Mosta velikim su dijelom iz te ostavštine. A što tek reći o bliskim susretima Vlade s etnobiznismenima? Jer u Hrvatskoj se već četvrt stoljeća ne zna vladati bez mentalno starih kadrova. To je još uvijek predvidiva budućnost Hrvatske. Hrvati, sretno u nova razočaranja!

Mile Prpa: Ne možeš sjediti u jednoj vladi i glasati protiv njenog prijedloga

Ja i moja vlada – to je bila poštapalica Sanadera, Milanovića, možda još ponekog premijera, a evo koristi je i Mile Prpag. Plenković. Po ustavu riječ je o Vladi RH, koja ima svoje puno ime i prezime. Da sam kojim slučajem premijer, nikada tu sintagmu ne bih upotrebio ni u privatnom razgovoru ni javno. To je ipak sitnica koju mu ne ćemo zamjeriti, iako odražava snažan ego.

Teško je imati monolitnu vladu, a posebno kad je koalicijska. I još gore kad Premijer nije imao druge mogućnosti već prigrliti Most. Most je od početka bio problematičan i pomalo nerealan. Kao da je strano tijelo u Vladi, koja djeluje kao raštimani klavir.

Mislim da će novo preslagivanje biti malo teži zadatak nego što to g. Plenković misli. Postoji najveća opasnost PitanjeNakon smjene tri Mostova ministra, pitanje svih pitanja je – tko će se pridružiti HDZ-u kao novi koalicijski partner. Da li IDS, da li Vrdoljakovi narodnjaci, možda i neki SDP-ovci, u ovome političkom ludilu nikad se ne zna. Bilo kako bilo, ucjena će biti od materijalne, pozicijske, ali i svjetonazorske naravi. Ako se i uspostavi Vlada s novim koalicijskim partnerima, nikada neće biti monolitna, vozit će se kao rasklimani klavir.u desnom krilu HDZ-a od desetak sabornika, koji se osjećaju zanemareni ili odbačeni i teško je vjerovati da neće iskoristiti situaciju da prkose, ako ništa drugo onda zbog dišpeta, kako to kažu Dalmatinci. Pitanje je koga će Premijer dovesti u sastav svoje vlade, a da to skupo ne plati. Bit će ucjenjivan, o tome nema nikakve sumnje. Ali ona narodna - tko ne riskira taj ne profitira.

Kad bi to bilo u nekim drugim političkim okolnostima, pozdravio bih njegovo pokazivanje zubi “koalicijskom” neposlušnom partneru Mostu da se malo spusti na zemlju.

Danas kroz Banske dvore zrače raznorazne političke struje koje se reflektiraju od različitih struktura u narodu, HDZ MOSTrazličitih svjetonazora, a nadasve različitih interesa. Općenito, biti premijer, je bez i najmanje sumnje u Hrvatskoj najteže radno mjesto. Za sve je kriv, za mnoge ništa ne zna, za druge ništa se ne trudi, a njegova vlada je poput karavane na koju laju sve vrste pasa i to cijelim njenim putem.

Nakon smjene tri Mostova ministra, pitanje svih pitanja je – tko će se pridružiti HDZ-u kao novi koalicijski partner. Da li IDS, da li Vrdoljakovi narodnjaci, možda i neki SDP-ovci, u ovome političkom ludilu nikad se ne zna. Bilo kako bilo, ucjena će biti od materijalne, pozicijske, ali i svjetonazorske naravi. Ako se i uspostavi Vlada s novim koalicijskim partnerima, nikada neće biti monolitna, vozit će se kao rasklimani klavir.

No, treba reći da će ovaj politički događaj vrlo mnogo utjecati na blize lokalne izbore. Mislim da će se najviše opeći Most. Doista, ne možeš sjediti u jednoj vladi i glasati protiv njenog prijedloga. To je na stranačkom nivou izdaja, nepriznavanje većine. Razbijanje tima, veslanje natraške, ubacivanje klipova u kotače. Doista, to Mostu nije trebalo.

Radi interesa Hrvatske, želim Premijeru mnogo uspjeha oko sastava obnovljene Vlade.

Dr. sc. Ivan Poljaković: Zašto je Marić važniji od stabilnosti Vlade?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je učinio točno ono što je sam nedavno kritizirao: srušio je vlastitu Vladu. PoljakovićKada je Most tražio odlazak iz Vlade Tomislava Karamarka, BezličnostHDZ-u će uvijek biti bliži i draži Pupovac sa svojim antihrvatskim projektom, nego bilo koja druga hrvatska opcija. Ovdje uopće ne želim braniti Most, jer je Most jedna bezlična stranka bez programa i bez ideja. Inzistiranje na reformama je dobro, ali politika je puno više od reformi. Osim toga, kako ćete provesti bilo kakvu reformu ako nemate gotovo nikakav program.Plenković je iz Bruxellesa poručio kako HDZ ne može biti talac jednog čovjeka, te da je nezabilježeno da netko ruši vlastitu vladu. Samo sada nismo talac Karamarka, već Marića (tj. Plenkovića).

Ne ulazeći u to jesu li Mostovi ministri trebali dati podršku Zdravku Mariću, i je li Marić nevin ili nije, postavlja se pitanje zašto je Marić važniji od stabilnosti Vlade? Što je to tako veliko u životu postigao ministar Marić da bi bio toliko važan? Od njega ima na stotine sposobnijih i stručnijih Hrvata, koji iza sebe imaju i neke rezultate, za razliku od Marića.

Kao i obično, HDZ-u će uvijek biti bliži i draži Pupovac sa svojim antihrvatskim projektom, nego bilo koja HDZdruga hrvatska opcija. Ovdje uopće ne želim braniti Most, jer je Most jedna bezlična stranka bez programa i bez ideja. Inzistiranje na reformama je dobro, ali politika je puno više od reformi. Osim toga, kako ćete provesti bilo kakvu reformu ako nemate gotovo nikakav program.

Naravno da ovakav ljevičarski HDZ (da imam više prostora s lakoćom bih ovo dokazao) ne može funkcionirati s Mostom, koji je svjetonazorski neopredijeljen, što je samo po sebi oksimoron, jer je u osnovi svake političke stranke upravo svjetonazor onaj temeljni okvir na kojem se gradi neka politika. Stoga, vjerujem da bi HDZ najbolje funkcionirao u koaliciji s SDP-om, jer u biti imaju isti svjetonazor kao temeljnu vrijednost (ne govorim ovdje o njihovim biračima čiji su svjetonazori različiti, već o rukovodećim garniturama). No, HDZ na to neće pristati, jer u tom slučaju bi se i najvećim slijepcima otvorile oči, te bi izgubili veliki dio biračkog tijela koje već desetljećima uspješno vodi žedne preko vode. Stoga, radi vlastitog interesa, radije će se dodvoravati pupovcima. A ako i dođe do novih izbora (ukoliko ne bude dovoljno ruku pupovaca), Plenković računa na političku nepismenost hrvatskog naroda i taštinu „velikih vođaˮ malih demokršćanskih strančica.

Mr. sc. Antun Babić: Legitiman politički potez

«U politici je tjedan dana dugo razdoblje», izjavio je 1964. britanski premijer Harold Wilson. Tu izreku koristio Babićje i predsjednik australske vlade Geoff Whitlam 1975., kad ga je s mjesta premijera razriješio generalni guverner Australije John Kerr, predstavnik kraljice Elizabete u Australiji. Božo Petrov i Nikola Grmoja mogli bi dati sličnu izjavu nakon Plenkovićeva poteza o smjeni tri MOST-ova ministra. Obojica su rekla kako su točno prije tjedan dana obavijestili Plenkovića o svom stajalištu da neće podržati ministra financija Zdravka Marića, koji je iz misterioznih razloga uzrok nove dalekosežne političke krize u Hrvatskoj. Ne mogu a ne reći da su tim činom Petrov i Grmoja potvrdili moju izjavu odmah nakon pojave MOST-a prije dvije godine kako je riječ o lokalnim političarima bez velikog iskustva na državnoj razini, a još manje kad je u pitanju međunarodna politika, koja danas ima gotovo presudan utjecaj na politiku u malim nacionalnim zemljama kao što je Hrvatska.

Kao i u neka stara i u Hrvatskoj omražena vremena, kad se o politici u Hrvatskoj odlučivalo u Beču i Pešti, a kasnije i u Beogradu, danas je gotovo nezamislivo da bi se bilo kakva važnija politička odluka u Hrvatskoj mogla donijeti barem bez znanja Bruxellesa. Valja također nadodati da je britanski političar Joseph Chamberlain još 1886. izjavio «kako u politici nema smisla gledati unaprijed više od dva tjedna». Stoga je opravdano primijetiti kako su vodeći MOST-ovci uhvaćeni s hlačama ispod koljena, ali ni Plenković ne može biti sasvim siguran što mu idući tjedni donose.

Oduzeta budućnost

S političkim iskustvom koje je stekao u diplomaciji te u Europskom parlamentu, Plenković je MOST Politikapredriblao jednako tako kao što Messi dribla svoje protivnike na nogometnom terenu. Tek će se vidjeti hoće li Plenković osim driblanja zabijati i golove koji će donijeti pobjedu, ali ne samo njemu i HDZ-u, nego i cijelom već jako, jako umornom i duboko razočaranom hrvatskom narodu. Jučer sam slučajno prolazio pokraj središnjice HDZ-a, gdje su čekale brojne TV ekipe. Upustio sam se u razgovor s jednim mlađim članom jedne od tih ekipa. Na sve moje pokušaje da budem manje pesimističan nego što sam to obično, dobio sam odgovor: «Gospodine, zar Vi ne vidite da je sve gotovo. Hrvatska je propala, barem u mojim očima i ja tražim načina kako da odem u inozemstvo. Lopovi su nam uzeli sve, a posebno našu budućnost».

Imajući u vidu veoma relevantne izreke britanskih i australskih političara, ne smatram se dovoljno informiranim da mogu konkluzivno iznositi mišljenje o tomu što zapravo stoji iza politički potpuno legitimnog poteza predsjednika Vlade o smjeni tri ministra u njegovoj Vladi i kakve će to sve posljedice izazvati na hrvatskoj političkoj sceni, ali i u hrvatskom društvu u cjelini. Stoga ću se ovdje ograničiti samo na svoja osobna, ali ne i potpuno objektivna razmišljanja o razlozima koji su natjerali Plenkovića na taj pomalo teatralan potez za vrijeme sjednice Vlade.

Plenković će biti moćniji «ćaća» od Sanadera?

Plenkovićev potez ima vrlo mnogo implikacija ne samo za glavne aktere u toj gladijatorskoj političkoj borbi za sve manje materijalnih i financijskih mrvica u opljačkanoj i osiromašenoj današnjoj hrvatskoj državi. Ako uspije okupiti većinu u Hrvatskom saboru i formirati novu Vladu bez MOST-a te nakon toga tu potporu održati do kraja mandata, Plenkovićeva politička i svaka druga moć u HDZ-u, pa i šire, daleko će nadmašiti golemu moć samoljubivog premijera Ive Sanadera, od kojeg su u HDZ-u čak i barakaši drhtali. Uz neupitnu potporu njegovih «prijatelja» u Bruxellesu, kao i mainstream liberalnih i lijevo (protuhrvatski) orijentiranih medija, Plenković će imati slobodne ruke da vuče bilo koji politički i gospodarski potez za koji on misli da je u njegovom političkom interesu, što ne znači da će to uvijek biti i u interesu Hrvatske.

No, ako mu je stabilnost i prosperitet Hrvatske uistinu na prvom mjestu, mantra koju stalo ponavlja u svojim izjavama, u kojima pojašnjava svaki svoj politički potez, Plenković bi mogao postati spasitelj i preporoditelj Hrvatske. U mojim godinama i s iskustvom koje imam iza sebe, moram priznati da sam vrlo skeptičan u takav ružičasti scenarij. Naročito me brine Plenkovićevo isticanje kako se on bori za stabilnost Hrvatske. Duboko u mojim mislima javlja se signal upozorenja kako Hrvatska ne ide prema stabilnosti, nego u susret opasnom političkom kaosu kakav se upravo događa u Makedoniji. Ne daj Bože da nam se to dogodi, ali živimo u vremenu velikih političkih previranja gotovo u svim državama u svijetu. Dosad jedna od najstabilnijih i najmoćnija država u svijetu, Sjedinjene Američke Države ušle su proteklih nekoliko mjeseci u najdublju političku krizu i nestabilnost u zadnjih sto godina. Nešto se opasno valja iza brda, a mi smo kao narod i država samo nemoćni statisti.

U pet godina moje diplomatske dužnosti u Pekingu nije prošao niti jedan dan, a da nisam čuo istu izjavu od najviših do najnižih kineskih komunističkih političara i državnih dužnosnika «kako je njihova najvažnija zadaća očuvati stabilnost N.R. Kine». Poruka je, nemojte nam govoriti o demokraciji i ljudskim pravima, nama je stabilnost države (održavanje Komunističke partije na vlasti) daleko važnija od svih drugih pitanja.

Pupovac će biti glavni politički predstavnik Hrvatske

Što se pak tiče daljnjeg scenarija najnovije političke drame u Hrvatskoj, ona može ići samo u dva smjera. PupovacPlenković će najprije pokušati dobiti novu većinu u Saboru, a ako mu to ne uspije, ponovno idemo na izbore. Bez MOST-a, nova HDZ-ova koalicija imat će u Saboru u najboljem slučaju jako malu većinu, što neće osigurati stabilnost koju Plenković zaziva. Nakon što ga stari velikosrbin (ovom prigodom izostavljam oštriji izraz) Milorad Pupovac propusti kroz svoje cjedilo, cijena te potpore SDSS-a u Hrvatskom saboru mogla bi Plenkovića stajati i političke glave. Lukavi i beskrupulozni IzboriSasvim je moguće da Plenković zapravo želi nove izbore, na kojima se nada da bi HDZ mogao uvelike povećati broj zastupnika u Saboru, što bi Plenkoviću omogućilo da vlada i HDZ-om i Hrvatskom onako kako on misli da je najbolje, što nikako ne znači da bi to automatski bilo najbolje i za Hrvatsku. U demokraciji svaka vlast mora svakodnevno biti oštro podvrgnuta javnom propitivanju oporbenih političara i medija, kao što se to trenutačno događa Trumpu u Americi, pa je prisiljen gotovo svaki dan mijenjati stajališta i odustajati od svojih obećanja u predizbornoj kampanji.Pupovac neće olako propustiti ovu za njega Bogom danu priliku da još više ojača ionako nevjerojatno velik utjecaj nad kontrolom političkih procesa u Hrvatskoj. Glavni saveznik njemačke kancelarke Merkel za provođenje svoje ideje o Balkanskoj uniji bit će Milorad Pupovac, a ne Plenković, koji će, da bi ostao na vlasti, biti prisiljen na ustupke koje možda inače ne bi prihvatio. Ako Plenkovića u Saboru podrži i HNS, koji se boji novih izbora, «Balkanska unija» dobit će još jednog snažnog zagovornika u Vladi i Hrvatskom saboru. Takav scenarij mogao bi konačno dovesti i do bunta u inače izrazito poslušnom članstvu HDZ-a. To bi mogla biti prilika za Hasanbegovića i druge hrvatske domoljube u HDZ-u, osim ako Plenković prije toga iz HDZ-a ne isključi i svog zasad jedinog HDZ-ova javnog protivnika. Možda griješim, ali danas su u Hrvatskoj mogući brojni prevrati.

S druge pak strane, sasvim je moguće da Plenković zapravo želi nove izbore, na kojima se nada da bi HDZ mogao uvelike povećati broj zastupnika u Saboru, što bi Plenkoviću omogućilo da vlada i HDZ-om i Hrvatskom onako kako on misli da je najbolje, što nikako ne znači da bi to automatski bilo najbolje i za Hrvatsku. U demokraciji svaka vlast mora svakodnevno biti oštro podvrgnuta javnom propitivanju oporbenih političara i medija, kao što se to trenutačno događa Trumpu u Americi, pa je prisiljen gotovo svaki dan mijenjati stajališta i odustajati od svojih obećanja u predizbornoj kampanji.

Zašto je ministar Zdravko Marić nedodirljiv?

U zaključku moram izraziti duboku sumnju u razloge iz kojih Plenković toliko inzistira na obrani ministra financija Zdravka Marića, toliko da je spreman zbog njega ići ne samo na nove izbore, nego i izazvati mogući kaos u državi. To će u idućih nekoliko tjedana biti pitanje svih pitanja. Plenković se ovdje izlaže silno velikom političkom riziku. U zapadnim demokratskim zemljama politička su groblja puna ministara i parlamentarnih zastupnika koji su, za hrvatske pojmove, iz beznačajnih razloga bili prisiljeni sami dati ostavku ili su bili smijenjeni. Ministar zdravstva u Vladi Australije Michael MacKellar morao je dati ostavku 1982. godine zato što prigodom povratka sa službenog puta u inozemstvo nije na carini prijavio da sa sobom nosi TV prijemnik u boji.

Dvije godine kasnije, visoko rangirani ministar u užem kabinetu australske Vlade Mick Young morao je odstupiti s dužnosti ministra nakon što su tijekom pregleda njegova kovčega carinici u zračnoj luci otkrili da u Australiju unosi igračku, malo većeg plišanog medu, za koju se mora platiti uvozna carina. Dokle će ministri, državni dužnosnici, lokalni političari, diplomati itd. u Hrvatskoj biti zaštićeni kao lički medvjedi čak i onda kad hrvatsku pljačkaju za milijune i desetke milijuna kuna?

Afera Agrokor još ni u primisli nije gotova. Za premijera Plenkovića bilo bi daleko oportunije da je prisilio ministra Zdravka Marića na tihu ostavku, što bi pomoglo da se pitanje poslovanja u Agrokoru polako stiša i prepusti državnim institucijama koje su za to zadužene. Ovako ostaje golem upitnik zašto je ministar financija Zdravko Marić nedodirljiv.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pet, 22-10-2021, 02:17:16

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.