Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Ekspoze generalnoga sekretara Saveza za Europu

Drug Tito piše HRT-u: Program ne smije stati!

Drugarice i drugovi, društvenopolitički radnici Programskog vijeća HRT-a Saveza za Europu!

Ja pratim i vaš mukotrpan rad na provedbi našega programa. Potaknut vašom mudrom odlukom o ukidanju Poslovnog kluba urednika Đure Tomljenovića, slobodan sam vašim daljnjim društvenopolitičkim naporima u provedbi našega programa skrenuti pozornost na činjenicu da na HTV-u ima još utvara prošlosti koje bi trebalo, sukladno prethodnoj vam odluci, odlučno eliminirati kako ne bi radnike, seljake i poštenu inteligenciju pred malim ekranima skretali s pravoga puta. Đuro TomljenovićNadam se da ste Tomljenovića pospremili na sigurno. Pišem samo o televiziji, o radiju pisat ću u drugom ekspozeu, premda je i radio u mjerodavnosti Saveza za Europu (SZE), odnosno, našega Socijalističkoga saveza radnoga naroda Hrvatske (SSRNH). Vi znate, revoljucija, oprostite – program ne smije stati makar je neprestano u dijaljektičkom gibanju između proizvodnih snaga i proizvodnih odnosa. Program je vaša obveza i odnos, vaša proizvodnja. Zato vi morate biti najsvjesnija snaga ove zemlje.

Koje emisije treba ukinuti bez suvišnih zašto

Na prvom mjestu, odmah i neizostavno, potrebno je ukinuti Lica nacije! Nije, znate, interes javnosti, a nije ni pristojno, slušati što netko misli, kamoli još i gledati. Urednika B. Bilića poslati na radni preodgoj i provjeriti sve one snage koje su gostovale kod njega. Previše misli, premalo radi, a zna se da je rad stvorio čovjeka, pa onda, slijedom evolucije i HTV. Mišljenje nije nikoga stvorilo, samo probleme. Prije svega probleme za program SSRNH, odnosno SZE-u.

Dalje, Plodovi zemlje, kako to ne vidite, izravno ruše poglavlje o poljoprivredi! SZE-u ne trebaju plodovi zemlje jer ima Poglavlje, samim time ne treba mu ni emisija istoga imena. Ukinuti po kratkom postupku! Nadobudnoga urednika poslati da pravi društvo Biliću ili transferirati u Sabor – neka tamo ponavlja domaće programske zadaće, kao što je to napravljeno u slučaju njegova prethodnika, onoga Lončara, ne mislim na našega Budimira, koji je tamo izgorio i više ne gnoji poljoprivredu, uključujući i ribarstvo. E, to ribarstvo novi urednik treba izbaciti iz emisije u skladu s odustajanjem od gospodarskoga pojasa i ZERP-a. Hrvatski ribari, zna se, mogu ribariti samo s obale, udicom na prst, dakako. Za takvo što ne treba im ni ribički štap, kamoli Plodovi zemlje. Osim toga oni love plodove mora, a ne zemlje. Hoću da kažem drugovi, danas se srdela pakira na pretvorbenim strojevima one otočke tvornice Neptun, njih smo instalirali u Niš. A tko u Nišu prati HTV?

Emisiju More obavezno izbaciti zbog već rečenoga, previše asocira na Jadransko more s kojim se reakcionarne snage poistovjećuju kao da je njihovo. U komunizmu i u EU granica nema! Još malo pa će u emisiji buditi nostalgiju za brodogradnjom. Već emitiraju priloge o falkuši – zamislite samo kako se osjećaju Slovenci bez falkuše!? Ili Tadić u Beogradu? Da ne spominjem Bakira u Sarajevu. Dokle tako uskogrudno, kad znamo da postoje i drugi brodovi i barke i druga mora osim Jadranskoga?! Programski promašaj vrijedan ukidanja. Urednice premjestiti na korisnije društvenopolitičke projekte, poput onoga EU for YOU.

tv kalendarJoš jedna bolna točka: TV kalendar! Emisija ne dopušta gledateljima izaći van iz mračne povijesti na svjetlost europskoga puta našega regiona. Sve se to izravno suprotstavlja našem avangardnom društvenopolitičkom opredjeljenju – zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti. Ukinuti smjesta taj kalendar! Za primjer drugima O. Kosovca ošišati do kože!

Ono što treba ukinuti u programu treba napraviti brzo i tom poslu pristupiti onakvom odlučnošću kakvom je ukinuta ploča Mili Budaku. Budakom. Jasno?!

Neprestano bdjeti jer neprijatelj ne spava

Ima toga još. Zato insistiram - moramo biti budni i u demokratskim okolnostima. Vidite, Potrošački kod nema smisla - u vrijeme krize potrošnja pada, a kad ona padne onda pada i broj potrošača, da ne kažem samoupravljača. Iz krize ćete izaći za dvadeset, trideset godina. Do izlaska iz krize emisiju sibirski zamrznuti. Potrošačima objasniti da smo se s planskog privređivanja planski, planirano dakle, razumijete, prema planu opredijelili za tržišno potrošačko čerupanje, jer smo odustali od parole „tvornice radnicima“. Potrošnja nema alternative i amen. Govorio sam o tome još prije Pete zemaljske konferencije Komunističke partije Jugoslavije. Ali, drugovi, moram to da kažem, daleko smo dogurali, sad se ta ulica u Zagrebu zove – Kapucinska. I nije bilo reakcije s naše strane! Isto tako je bez ispaljenoga metka u naš program ušao i Potrošački kod!

Paralele? O toj emisiji treba razmisliti i neprestano nad njom bdjeti da ne iskoči u paralelnu politiku. Nije SZE-u, kao i SSRNH, paralelni svijet za sebe, on je neraskidivi dio regiona! Više tema iz regiona i nesvrstanih zemalja, to je naša baština, trajna i neprolazna. Pogledajte što se događa s našim Mubarakom. Egipat je blizu! Nikakva paralelna poljitika ne dolazi u obzir jer ona šteti međunarodnim odnosima, ali i našim seljacima, radnicima i poštenoj inteligenciji. Paralele ne smiju uvoziti strane tendencije!

Zbog efikasnosti društvenopolitičke dimenzije rada Programskog vijeća predlažem nekoliko noviteta. Prvo, Latinicu nenadmašnoga D. Latina treba emitirati ne samo ponedjeljkom, već i srijedom i petkom poslije središnjeg Dnevnika koji tako fenomenalno, društvenopolitički, pa i klasno svjesno, proeuropski uređuje npr. Z. Šprajc. Uopće mi nije jasno koja je utvara prošlosti predložila ukidanje Latinice! Riječ je o opasnom skretanju, tendenciji koju ne smijemo tolerirati zbog našega europskoga i regionalnoga puta. Mislim da bi samokritika cjelokupnoga „plenuma“ Programskoga vijeća bila prihvatljiva kad je riječ o nasrtaju na genij Latina i Latinice. Ne možemo se tek tako odnositi prema našim tekovinama. Denis LatinDrugo, zar ne vidite da je A. Stanković zakinut i potplaćen?! Prinos njegove emisije društvenopolitičkoj provedbi našega programa je nemjerljiv. Nedjeljom u 2 treba emitirati nedjeljom u dva navrata i u dane kad ne ide Latinica - utorkom, četvrtkom i subotom poslije tv Dnevnika, kako na Prvom tako i na Drugom programu. RTV pristojba zato se i plaća. Denisu dva puta i Aci tri puta povećati osobni dohodak u skladu s povećanjem emitiranoga i minuloga rada. Umjesto tvornica, HTV- našim radnicima!

Pola ure kuljture je izvrsna emisija. Što je duže gledam sve sam kuljturniji, ali ne znaš, jelji bogati, što bi s njom, pa je zato treba rastegnuti na šezdeset minuta, jer kulture, drugovi, nikad dosta, a i naš Rade na Brijonima radi samo tri mjeseca u godini – davno smo rekli, još na ne znam kojem plenumu CKSKH, da kuljturno-turistička sezona mora biti zastupljena tijekom cijele godine. Prilozi pionira Ilinčića sjajni su, momčić je perspektivan, mi, znači imamo dobar podmladak. Ilinčića treba promovirati u urednika pola Pola ure kulture, a B. Kamenski ostaviti da uređuje drugu polovicu Pola ure kulture. Dobili bismo Cijelu uru kuljture! Šteta što je na Novu tv otišao omladinac M. Bago – novinarsko blago propagande Socijalističkog saveza radnog naroda ove zemlje, on bi se odlično uklopio u koncept Cijele ure kuljture. AVNOJ-a mi, drugovi, i ZAVNOH-a ako nije tako!

Poduprijeti pozitivne primjere

Osmi kat, Ples sa zvijezdama, Briljanteen, Hrvatska uživo – ali samo kad je uređuje M. Sever! – da nabrojim samo neke – plus kaubojski filmovi koje i osobno volim da gledam, to je ono što se traži, emisije bez kojih do prije dvadeset godina javnost nije bila javnost, bez kojih vi danas ne biste bili na europskom putu svrstanosti u region. Da se ne bi pomislilo da sam, drugarice i drugovi, prestrog, mislim da treba ostaviti emisiju Peti dan poštene inteligencije: Viskovića, Makovića, Letice i Zidića. Baš nam takav tip pluralizma i intelektualizma treba! Odličan nadomjestak za nepravedno ukinutu emisiju Opća praksa B. Pofuka. Nikako ne bi bilo dobro da u javnost procure iznosi honorara gostujuće poštene inteligencije, kao što je to bio slučaj s Općom praksom. U redu, Zidić je pretplaćen i na Opću praksu i na Peti dan. Bere berivo drugi put, znam, ali, drugarice i drugovi, on uglavnom šuti o onome što bi, kako kažu reakcionarne snage, trebao reći. Neka, neka. To je tržišna ekonomija – evo im je sad. Podaci o honorarima nepotrebno sablažnjuju javnost, prema tome oni nisu interes javnosti. Važno je da su gosti non-stop isti bez obzira o čemu se raspravlja. Takav pristup našem dugoročno zacrtanome programu demokratskog centralizma i socijalizma s ljudskim likom jamči programsko-sadržajni kontinuitet i opravdanost visine rtv pretplate. Predlažem, kad je već u pitanju Peti dan, da se uvede i peti gost – M. Jergović, jer na mladima svijet ostaje, to još davno shvatio i naš G. Babić. S Jergovićem bi se povećala gledanost u regionu. Forsirajte i dalje Puhovskog, sjećam ga se još od sedamdesetih – bio je velika perspektiva avangarde radničke klase. Opravdao je moje povjerenje.

Uredniku koji godinama neumorno uvozi dokumentarne emisije treba povećati plaću! Toliko je toga nakupovao da odmah možete ukinuti dokumentarni i popularno-znanstveni program s kompletnim personalom. Nevjerojatna ušteda za HTV. Isto tako, drugovi i drugarice, povećati plaću i osobi zaduženoj za uvoz sapunica! Nije li nedavno Latin u svojoj emisiji znanstveno, kao to samo on zna, ustanovio da se nedovoljno perete i premalo trošite sapuna?! Samo naprijed u provedbi javnoga interesa.

Nekoliko drugarskih savjeta

Prvo, uvesti posebnu službu koja će osigurati: a) da ni jedna emisija, film ili prilog ne počnu s velikim u ili h; i b) da se jezik HTV-a vrati u prihvatljivu varijantu za cijeli region, jer HRT je najbolja tv javna kuća na Zapadnom Balkanu. Hrvatskoga jezika ne treba se držati kao pijan plota.

Stipe MesićDrugo, u izbornoj ste godini. Programsko vijeće SZE-u mora znati što to znači i koji su sad prioriteti SSRNH, pa u tom smislu treba ponoviti praktično znanje iskazano pri posljednjem izboru za predsjednika republike SSRNH – nitko i ništa ne smije nas iznenaditi. Kad se toga držimo, prolaze nam najkvalitetniji kadrovi. Evo, pogledajte sad Josipovića, a rekli su i neki kadrovi iz naših redova, da je kuhana nogica. Međutim, dobrim radom mi smo ih sve skuhali.

Još budnije pripaziti da se prezime Tuđman ne čuje i da se reakcionarni Franjo ne vidi na ekranu našega programa više od jednom mjesečno do dvije sekunde - neprijatelj nikad ne spava! Drugovi, moram da kažem, dosta ste i predano Tuđmanu pakirali, sad malo stanite, ponavljam, u izbornoj smo godini. U krajnjoj liniji poduprite i HDZ, samo ne HRAST. Ovo je posebno osjetljivo područje, koje može narušiti platformu SZE-u, a s njegovim padom pada i SSRNH i naš program. Mi znamo, jelji, kad padne program padaju i glave. Na vrijeme treba prepoznati opasne namjere. Drug Ivica je to znao! Zato ga i dalje promičite kao oca hrvatske demokracije.

I na kraju, trebamo aktivirati sve raspoložive resurse. Vi sad imate zahvaljujući programu koji ne smije stati 24 sata iz dana u dan novoga funkcionera - Bivšega predsjednika. To je moj Mesić, u regionu ugledni antifašist. HTV morala bi, kako se toga niste dosjetili nije mi jasno, uvesti tjednu antifašističku emisiju koju bi vodio Mesić – mogla bi se zvati Na kavi s predsjednikom kuhane nogice, ili slično, u svakom slučaju prethodno se konzultirajte oko imena emisije na Pantovčaku u mojoj vili sa savjetnicom za društvena pitanja Z. Vrabec-Mojzeš – ona zna što je program i koliko to košta radni narod, kao što je već dokazala na stojedinici. Prijedlog ima ekonomsko opravdanje: Mesiću ne treba honorar, nije on intelektualac iz Petog dana ili Opće prakse. On je, znate i sami, zahvaljujući pozitivnom dijelu društvenopolitičkoga rada bivšega šefa SSRNH, da ne kažem SZE-u, Sanadera, doživotno plaćen što god radio ili ne radio. Bolje je kad već prima osobni dohodak da Mesić radi na učvršćivanju programskih načela, nego da ne radi. S riječi na djela! Emisiju emitirati uživo iz njegova ureda. Tijekom godišnjeg odmora prvi mjesec zamjenjuje ga operativac J. Manolić, drugi iskusni B. Lončar, a treći mjesec godišnjeg odmora pionir T. Jakovina. Emisija može ići u produkciji obiteljskoga obrta Goldstein. Razmislite! Nije cilj mojega ekspozea nametati rješenja, ali ipak – razmislite, ili o tome napravite posebni simpozijum sa svim faktorima SZE i onoga što sad zovete civiljno društvo.

Prije početka predizborne kampanje, to se može pokazati bitnim, povisite cijenu rtv pristojbe na 250 kuna, ali s kukuriku koalicijom istodobno dogovorite da, kad ih dovedete na vlast, odmah snize pristojbu na 249,99 kuna. Nije puno, ali u krizi svaka je lipa važna.

Pazite, to vas molim kao maršal i predsjednik, kao drug, sekretar i narodni heroj, da mi ne skinu ploču s Kazališnog trga u Zagrebu barem dok na moj trg ne dođe onaj mantijaš iz Vatikana. Neka i on vidi da je naša politika općenarodna i trajna. I pazite da ne otkopaju kosti mrskih nam neprijatelja naroda koje je opravdano stigla naša ruka pravde! Neka program o te dvije stvari vodi računa – kao o zjenicama oka svoga. Otežite do zadnjega trena.

Ako što zapne u provedbi društvenopolitičkoga programa koji ne smije stati, s povjerenjem se obratite drugu Bakariću, ah - ne, mislim na Josipovića. Oslonite se, kao i dosad u svom radu na široku bazu polaznika naše političke škole u Kumrovcu. I, drugarice i drugovi, naglašavam, bez frakcijskih borbi oko naše platforme i programa.

Ni na jednom tv kanalu naš program ne smije stati!

Vaš,

Tito


(Iz bhs rukopisa prepisao i preveo Nenad Piskač)

Sri, 28-10-2020, 09:31:16

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.