Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Šutnja u očekivanju povijesne presude hrvatskom narodu

U studenome godine 2007. izišla mi je knjiga Haag protiv Hrvatske (Akcijski plan u očima medija). Na blagdan Svih Svetih te godine napisao sam posvetu: haag protiv hrvatske naslovnica„Knjiga izlazi u povodu 2. obljetnice uhićenja general-pukovnika Hrvatske vojske gospodina Ante Gotovine; 2. obljetnice svehrvatskog čekanja 'brzog i pravednog' suđenja hrvatskom zajedničkom zločinačkom pothvatu oslobađanja okupiranih područja međunarodno priznatog teritorija Republike Hrvatske – članice OUN, pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu; 2. obljetnice pozitivna mišljenja glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o tome da Republika Hrvatska 'u potpunosti surađuje'; 2. obljetnice djelomičnog završetka Akcijskog plana, 'širokog skupa mjera', Vlade Republike Hrvatske za koji Predsjednik Republike Hrvatske tvrdi da nije završio i 7. obljetnice Deklaracije o suradnji s Haaškim sudom bivšeg Hrvatskog državnog sabora".

I evo nas u osvit izricanja pravomoćne presude generalima Gotovini i Čermaku. Vlada o tome šuti. Predsjednik Republike šuti. Predsjednik Sabora šuti. Oporba šuti. Šute kao što su šutjeli nedavno kad su Hrvatsku pogodile poplave Save i Drave. Njih sudbina naroda ne zanima. Oni se osjećaju odgovornima pred nekim drugim, a nikako ne pred hrvatskim narodom. Čiji je Lekin Sabor? Čija je Milanovićeva vlada? Čiji je Josipović predsjednik?

Sanader, Maček, Bajić, Biščević, Mesić, Del Ponte...

PlanSanaderov Plan lociranja, identificiranja, uhidbe i transferiranja generala Gotovine - koji Haagu u to doba nije bio dostupan parasudbenim vlastima i protuhrvatskim politikantima u inozemstvu i tuzemstvu, još od trenutka kad mu je Račan pokušao uvaliti haašku optužnicu i poslati ga u Haag – odmah je istoga dana pohvalio predsjednik Mesić: „Kad se realizira akcijski plan koji je premijer ponudio mislim da će situacija između nas i Den Haaga biti sasvim drukčija". I jest. Dobili smo 18 i 24 godine zatvora, ukupno 42, za nepostojeći zajednički zločinački pothvat.Poznate su nam drakonske prvostupanjske kazne nevinim hrvatskim generalima. Pa da podsjetimo hrvatsku zaboravljivu haag protiv hrvatske zadnjajavnost na neke detalje u slučaju generala Gotovine. Na sjednici vlade 29. travnja 2005. Sanaderova je vlada nastavila u petoj brzini tamo gdje je Račanova s primitkom neprihvatljivih optužnica stala (Bobetko, Gotovina). Na toj je sjednici vlada prihvatila Akcijski plan mjera i aktivnosti za suradnju s Haaškim sudom. Hidajet Biščević imenovan je koordinatorom za praćenje provedbe Plana. Plan se sastojao od šest točaka. Danas često spominjani Ratko Maček, tada glasnogovornik vlade: „Riječ je o čitavom nizu konkretnih mjera i aktivnosti koje poduzimaju sve mjerodavne državne institucije, a čiji učinci trebaju dovesti do novih, ili proširenih informacija koje će upućivati na punu suradnju s Haaškim sudom".

Maček nije otkrio pojedinosti skrivene u šest točaka Plana, ali je pohvalio rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zaduženoga za izravne kontakte i suradnju s Haaškim sudom, a imenovanje Biščevića za koordinatora objasnio je time što je on „u stalnom kontaktu sa stranim diplomatskim predstavnicima, te s kontaktnom skupinom EU".

Sanaderov Plan lociranja, identificiranja, uhidbe i transferiranja generala Gotovine - koji Haagu u to doba nije bio dostupan parasudbenim vlastima i protuhrvatskim politikantima u inozemstvu i tuzemstvu, još od trenutka kad mu je Račan pokušao uvaliti haašku optužnicu i poslati ga u Haag – odmah je istoga dana pohvalio predsjednik Mesić: „Kad se realizira akcijski plan koji je premijer ponudio mislim da će situacija između nas i Den Haaga biti sasvim drukčija". I jest. Dobili smo 18 i 24 godine zatvora, ukupno 42, za nepostojeći zajednički zločinački pothvat.

Dva od nekoliko spomenutih u dosadašnjem dijelu teksta danas su na optuženičkoj klupi. Ostali (još) nisu. Ali ima u Boga dana – kažu naši stari.

Karakteristične izjave i Šeksova neopreznost

Carla del Ponte: „Mislim da je s Akcijskim planom Hrvatska potpuno opredijeljena da locira i uhiti Gotovinu... Ako se Akcijski plan bude primjenjivao sanader i mesićkao do sada doći ćemo do tog rezultata, ali za sada je prerano za ocjenu o postojanju pune suradnje". (2. lipnja 2005.)

Sanader se hvalio: „...da se hrvatskoj Vladi vjeruje da je spremna i odlučna riješiti slučaj Gotovina i u cijelosti implementirati Akcijski plan". (2. lipnja 2005.)

Šeks u intervjuu Vjesniku na pitanje D. Đureteka – Dakle, Akcijski će plan, do odluke o početku pregovora još glasnije odjeknuti? – odgovara: „On to mora, jer i s početkom pregovora Akcijski se plan nastavlja. Njegov cilj i svrha nije da samo posluži funkciji kao jedan od instrumenata da počnu pregovori s EU-om, nego je cilj primarno unutarnjopolitički" (23. rujna 2005.).

Ako niste, pročitajte pažljivo još jednom – naglasak je na tome da je cilj Akcijskoga plana „primarno unutarnjopolitički" (a ne zbog vanjskoplolitičkih eurointegracija). I ne zaboravimo, Mesić je kasnije kazao da s uhićenjem generala Gotovine Akcijski plan nije gotov. I sad se podsjetimo što se sve u proteklih sedam godina dogodilo na unutarpolitičkom planu a da je korespondiralo s Akcijskim planom Ive Sanadera. Akcijski plan je i danas aktualan! (Glavaš, Brodarec, Purda, Marić...). Provodi se regionalno kao „širok skup mjera" nad „znanima i neznanima", javnosti nepoznatog sadržaja raspoređenog u šest točaka. U produžetak Akcijskoga plana spada i javna objava živih i mrtvih veterana hrvatskih obrambenih oružanih snaga.

Vijest o uhićenju Generala Gotovine mlatnula me 8. prosinca 2005. u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Vijest je u Beogradu objavila Carla del Ponte. Boris Tadić u govoru na konferenciji o integraciji Balkana u Europu kazao je: „Čestitam Hrvatskoj zbog uhićenja Ante Gotovine".

Uhidba: Sanader i nadbiskup Barišić političko pitanje sveli na „emocije"

JednoumljeSanader je također cijelu priču s protuhrvatske politike sveo na „emocije" i uvjeravao da vlada zna na koji način će braniti istinu o Domovinskom ratu, spominjao je instituciju prijatelja suda, kazao je da Vladu „u ovom slučaju" podupiru svi stranački lideri, izrijekom je naveo Đapića i Račana. Potpora višestranačkog jednoumlja u tom „emocionalnom pitanju" traje sve do danas.Gnjev naroda prema Sanaderu bio je očekivan. Neočekivano je pak bilo da će ga u tom strašnom času kad je uhićen posljednji nepokoreni Hrvat obrambenoga Domovinskoga rata, braniti jedan bajić i cdpnadbiskup koji se „slučajno" zatekao u Zagrebu, „slučajno" u Vladi i „slučajno" za istim stolom sa Sanaderom – riječ je doista o „širokom skupu" slučajnih mjera. Nadbiskup Marin Barišić: „Ovo je bolni trenutak za sve nas i svi bi mi željeli da nije bilo ni rata ni agresije nego da se sve rješavalo na drugi način, no ovaj se trenutak ne može izbjeći i drago mi je da hrvatska Vlada stoji iza toga da je Gotovina nevin i vjerujemo da će učiniti sve da ga obrani jer braneći njega na svoj način branimo i Hrvatsku, njezinu povijest i budućnost". Možemo samo reći kako tada nismo imali Stepinca naših dana, koji bi znao prepoznati bilo svoga naroda.

Emocije su opravdane, njih ne možemo zatomiti kao ni naši građani, ali vjerujem da će biti razumni i znati što je pametno u ovom trenutku ne samo za generala nego i za hrvatsku državu, rekao je Barišić. U onom trenutku bilo je za narod i državu najpametnije da smo izašli masovno na ulice i skinuli Sanadera i njegovu vladu s vlasti i izazvali prijevremene izbore.

Sanader je također cijelu priču s protuhrvatske politike sveo na „emocije" i uvjeravao da vlada zna na koji način će braniti istinu o Domovinskom ratu, spominjao je instituciju prijatelja suda, kazao je da Vladu „u ovom slučaju" podupiru svi stranački lideri, izrijekom je naveo Đapića i Račana. Potpora višestranačkog jednoumlja u tom „emocionalnom pitanju" traje sve do danas.

Bude li osuđujuća presuda potvrđena – poštovani čitatelji – izjave će opet biti iste, budite uvjereni, opet će nas pozivati „na razum", da nas kao razumiju na emocionalnom planu, da ne će tolerirati izraze našega opravdanoga gnjeva... no, dobro, pričekajmo dan D.

Hrvatski tisak pjeva kako Sanader svira

Mogu predvidjeti i buduće reakcije tiska. Ali ne ću. Osnovne poruke hrvatskog tiska u svezi uhidbe generala Gotovine bile su: Hrvatska iskreno surađivala (Glas Istre), Butković u Jutarnjem listu: „Uloga CIA-e u uhićenju Gotovine i Petrača", „Najbolja vijest za Republiku Hrvatsku" (Jutarnji list), „Nema više političkih prepreka za EU", itd. Medijsko jednoumlje.

Carla-del-PonteJutarnji list donosi intervju sa Sanaderovom prijetnjom hrvatskom narodu: „Nećemo dopustiti ulične nemire". Vrhunac perfidije: „Uvjeren sam da većina hrvatskog naroda i hrvatskih građana zna da Vlada vodi ispravnu politiku, koja uvijek ima na umu ono što je najkorisnije za Hrvatsku". Intervju vodio najveći porezni dužnik hrvatskoga novinstva D. Butković. Očito mu se isplatilo ići Sanaderu niz dlaku. Takva je rabota u Hrvatskoj već stoljećima najisplativije strano ulaganje.

Opet Jutarnji piše „Srbija se više ne može izvlačiti na Gotovinu". Paralela koja odražava jugobolje i ništa više. Vjesnik pak vozi slijepim kolosijekom: „Slijedi pritisak Haaga na SCG", a u njemu i Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravosuđa, poručuje: „Surađivat ćemo i s Haagom i s generalovom obranom". Kajkavci bi se zapitali, kako je moguće tak raskrebečen biti? U proizvodnji magle Vjesnik ide dalje, makar je u međuvremenu riknuo: „Gotovina nije mogao izbjeći Haag". Laže, mogao je izbjeći Haag da šesteročlana koalicija druga Račana nije donijela Deklaraciju o suradnji i da je vratila neprihvatljive optužnice Haagu, te da Sanaderova vlada potom nije donijela Akcijski plan, što sve skupa znači – da nije bilo izdaje hrvatske politike. Naravno mogao je izbjeći Haag da je poginuo u obrani Hrvatske, ili da se Hrvatska predala velikosrpskom agresoru, što se i očekivalo s obzirom na projugoslavensku i protuhrvatsku politiku međunarodnih čuvara Jugoslavije, odnosno Velike Srbije.

Vjesnik je nadmašio samoga sebe naslovom „Vjerodostojnost nema alternative". Već od naslova mi se bljuje, a tekst D. Đureteka zavrjeđuje u antologiju uguzništva. Ako ne vjerujete potražite ga u prvom poglavlju knjige Haag protiv Hrvatske str. 85-86, ali ako vam se ne traži po knjizi, evo karameliziranoga sanaderističkoga finala: „Oklijevanje i mlaćenje prazne slame politika je koja trenutačno ne živi na Markovu trgu. Tu se donose odluke u čije iskrene namjere svijet vjeruje. Zato je vjerodostojnost tako važna riječ. Zato su nam otvorena vrata Unije. I zato se okrećemo budućnosti. Što je presudno". Fuj.

I Večernji list pridružuje se glavnoj struji naslovom: „Analiza: Zbog Gotovine neće biti političke krize". A kako bi i bilo kad nenadmašni Novi list donosi poruku „Sanader nije izdajnik, a ni Gotovina nije svetac". Evo, to su hrvatske novine... ne ću dalje nabrajati, bilo je još fenomenalnih bisera.

Presuda za otvaranje zatvorenih očiju?

PresudaMožda hrvatskome narodu pravomoćna haaška presuda otvori oči. Kad mu već ne mogu otvoriti oči: Enormna nezaposlenost, previsoki i apsurdni porezi, poskupljenja osnovnih životnih potreba kao što su hrana, odjeća, obuća, stanovanje, zatim rasprodaja dostojanstva i nacionalnih dobara, uništavanje sela i seljaka, uništavanje poljoprivredne proizvodnje i industrije...Sve ovo pišem zato da sebe i onoga tko bude čitao ove retke koliko toliko pripremim na sve moguće ishode prilikom izricanja pravomoćne presude našim generalima od strane jednoga totalno političkoga suda kojemu je hrvatska država pravno i fizički izručila najbolje od najboljih kako bi se „okrenula budućnosti", kako bi dokazala „vjerodostojnost", kako bi narod shvatio da hrvatski junak nije mogao izbjeći zlohudu sudbu. Moguće shvatimo i to da je hrvatsko višestranačje u širokoj i najširoj mogućoj velikoj i jednoumnoj koaliciji kad je riječ o haaškom preodgoju najnovije hrvatske nacionalne povijesti, dakle batini, te s druge strane eurointegracijama, koje su služile kao mrkva u kolektivnom batinanju hrvatskoga naroda i njegove države. Oni koji su pristali na zečju političku korupciju trebali bi odgovarati.

Možda hrvatskome narodu pravomoćna haaška presuda otvori oči. Kad mu već ne mogu otvoriti oči: Enormna nezaposlenost, previsoki i apsurdni porezi, poskupljenja osnovnih životnih potreba kao što su hrana, odjeća, obuća, stanovanje, zatim rasprodaja dostojanstva i nacionalnih dobara, uništavanje sela i seljaka, uništavanje poljoprivredne proizvodnje i industrije, povratak postrojenjima na ugljen, stvaranje uvjeta za masovno iseljavanje, ideološki preodgoj hrvatske djece, politička korupcija kao majka svih oblika korupcije, besramni klijentelizam, zataškavanje komunističkih zločina i bljutav igrokaz dvije najveće stranke koje igraju po nepisanom a prihvaćenom pravilu - jedan mandat tebi, dva meni.

Nenad Piskač

Pon, 25-01-2021, 10:57:15

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.