Romska nacionalna manjina njegovat će svoj jezik i kulturu kroz postojeći Model “C” obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina

Danas je u Hrvatskom saboru na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija održan sastanak Kluba nacionalnih manjina s voditeljem ekspertne grupe za provedbu cjelovite romi1kurikularne reforme dr. sc. Borisom Jokićem i pomoćnikom Ministra znanosti, obrazovanja i sporta gospodinom Stašom Skenžićem.

Sudionici sastanka su raspravili niz tema vezanih za obrazovanje na jeziku nacionalnih manjina, te probleme s kojima se njihove zajednice u tom kontekstu suočavaju.

Zastupnik Kajtazi iskoristio je ovu priliku da sve sudionike upozna s problemima s kojim se suočavaju nacionalne manjine koje on predstavlja, posebno romska i ruska nacionalna manjina.

Gospodin Jokićromi2je najavio raspisivanje javnih natječaja za formiranje ekspertnih grupa koje će se baviti reformom postojećeg sustava obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ali i istaknuo kako će Cjelovita kurikularna reforma obuhvatiti sve razine obrazovanja od ranog i predškolskog obrazovanja do osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Ovaj sastanak je tako označio početak sudjelovanja nacionalnih manjina u procesu cjelovite kurikularne reforme u Republici Hrvatskoj, a najavljeno je kako će se po prvi puta omogućiti i romskoj nacionalnoj manjini da njeguje svoj jezik i kulturu kroz postojeći Model “C” obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

veljkokajtazi.com

 

Grad ZagrebPrilog je dio programskoga sadržaja financiranoga od strane Grada Zagreba.
 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.