U SAD-u se osniva policija Ministarstva istine,
a Bruxelles ju već ima

Veliku gužvu izazvalo je Muskovo preuzimanje Twittera, pri čemu je obećao da će tu platformu Twitterotvoriti slobodi govora. Naime, te su se slobode u posljednje vrijeme na mnogim internetskim globalnim platformama sustavno gušile i iz javnog prostora isključivale osobe i organizacije koje se nisu slagale sa službenim narativom. A taj službeni narativ svoj monopol proširio je na gotovo sve relevantne teme, od onih ideoloških i političkih, sve do odgoja djece, pa čak i do onih koje proizlaze iz temeljnih znanstvenih spoznaja. Mi smo takvu tiraniju već mogli dobro upoznati u komunizmu, a izgleda da je sad i cijela zapadna ljevičarsko-revolucionarna avangarda krenula tim putom.

Odgovor vladajuće garniture u SAD-u na gubitak kontrole nad jednom jedinom internetskom platformom nije se dugo čekao. Tako dolazi vijest da je nekoliko dana nakon što je Elon Musk kupio Twitter Bidenova administracija osnovala Odbor za upravljanje dezinformacijama, što je potvrdio ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas. Odbor će se baviti dezinformacijama na internetu, a vodit će ga podtajnik za politiku Rob Silvers i glavna zamjenica glavnog savjetnika Jennifer Gaskill.

Na tu vijest reagirali su republikanci uz komentare poput: „Postoji li nešto distopijskije od Odbora za upravljanje Ministarstvo istinedezinformacijama koji vodi savezna vlada?“, „Nije im trebao Odbor za upravljanje dezinformacijama sve dok Musk nije zaprijetio njihovoj kontroli nad narativom“, „Ne mogu si dopustiti da istina bude bilo što osim onoga što govore“.

A što se Bruxellesa tiče, tu su stvari već posložene. Europska unija odmah je upozorila Muska da će Twitter morati biti u skladu s novim europskim zakonima i propisima, pa tako i s novousvojenim Zakonom o digitalnim uslugama, čijim obvezama podliježu sve internetske platforme koje imaju više od 45 milijuna korisnika u EU-u.

Novi pak zakon donosi još veću kontrolu i nadzor nad velikim platformama te, što je posebno znakovito, uspostavlja mehanizam „prijavljivanja i djelovanja“ i zaštitne mjere za uklanjanje nezakonitih i/ili štetnih proizvoda, usluga i sadržaja. Pružatelji digitalnih usluga trebali bi nakon prijave korisnika koji upozorava na nedopušten sadržaj „postupati bez odgađanja, uzimajući u obzir vrstu nezakonitog sadržaja koji se prijavljuje i hitnost poduzimanja radnja“.

Dakako, pod nedopušten sadržaj potpada sve ono što će netko proglasiti dezinformacijom, diskriminacijom, uvrjedom, govorom mržnje i sl., a platforme koje se ne budu pridržavale smjernica novih europskih pravila poslovanja, bit će suočene s novčanim kaznama ili zabranom poslovanja na jedinstvenom europskom tržištu.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.