Slovački parlament usvojio rezoluciju protiv Matićevog izvješća koji pobačaj želi učiniti ‘ljudskim pravom’

Slovački parlament usvojio je u četvrtak (17. lipnja) rezoluciju kojom se odbacuje izvješće Europskog parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU, koje je iznio hrvatski Matic11europarlamentarac Predrag Matić, inzistirajući na tome da seksualno i reproduktivno zdravlje treba biti u nadležnosti država članica.

Ukupno 74 zastupnika od 117 glasalo je za rezoluciju u kojoj se Europski parlament i parlamenti svih država članica izvještavaju o tome kako su “pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država – članica EU”.

Slovačka zastupnica Anna Záborska (Slovačka kršćanska unija), koja je i sama bivša europarlamentarka, inicirala je rezoluciju i istaknula kako je Matićevo izvješće “štetno ne samo za kršćane i istomišljenike u Europi, već i za sam Uniju posebno za europsku demokraciju i vladavina prava”.

Rezolucija je donesena uz podršku slovačkih zastupnika iz gotovo svih političkih frakcija u parlamentu. U rezoluciji se još navodi kako Matićevo izvješće krši načelo supsidijarnosti i prekoračuje nadležnosti EU-a, zbog čega su i poslali otvoreno pismo predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju.

Podsjetimo, izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU donio je Odbor parlamenta EU za ženska prava i ravnopravnost spolova kojeg vodi Predrag Matić 11. svibnja. U Europskom parlamentu, na plenarnom zasjedanju 23. lipnja, glasovat će se o izvješću čiji je cilj učiniti takozvano “seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” ljudskim pravom. Po izvješću pobačaj bi trebao biti besplatan, a LGBT nastava obvezna. Također, Matićev izvještaj ide u još jednu krajnost te se navodi da demokracije ne može biti bez pobačaja, zbog čega zahtijeva:

-ukidanje slobode savjesti liječnika, medicinskih sestara itd.

-ukidanje slobode savjesti za učitelje

-besplatni pobačaj kao ljudsko pravo

-uklanjanje svih zakonskih prepreka SRHR-u

-borbu protiv svih organizacija koje vode kampanju protiv pobačaja tj. organizacija za zaštitu života i obitelji

– ogromno financiranje ove propagande od strane država članica

– da države članice kupuju još više cjepiva protiv koronavirusa u organizaciji EU

Izvještaj je moguće pronaći na stranicama Europskog parlamenta.

Pro-life organizacije traže reakciju – ljudskim se pravima manipulira ideološki

Tekst će se naći na dnevnom redu plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta nakon što je odobren u spomenutom Odboru s 27 glasova “za”, 6 glasova “protiv” i 1 suzdržanim.

Među argumentima članova Odbora koji su se usprotivili bile su ideje da “pobačaj tretira kao navodno ljudsko pravo koje ne postoji u međunarodnom pravu” i da “govori protiv prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika”. Ova opozicija podnijela je čak 154 amandmana na izvještaj, rekavši da su “ljudska prava – koja su univerzalna i nepromjenjiva – podvrgnuta ideološkoj manipulaciji, s međunarodnim utjecajem koji podriva suverenitet nacija i utječe na njihove zakone”.

U međuvremenu, pro-life organizacije koje su pročitale Matićevo izvješće rekle su da reciklira ideje poznate kao Estrela izvješće, koje je Europski parlament odbacio još 2013. godine.

narod.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.