Hoće li Trump izdržati pritiske?

Dok liberalna ljevica u SAD iz svojih ideoloških pobuda ne skriva ambicije u konfrontaciji s Rusijom, makar to značilo i globalni sukob u kojem obje strane posjeduju nuklearno oružje, i na desnoj strani političkog spektra postoje oni žedni ratova. Štoviše, danas se Američki ratovitočno znaju uloge, odnosno imena utjecajnih dužnosnika koji bi nakon invazije Iraka 2003. i stotina tisuća žrtava u sljedećih 5 godina sada poveli SAD u rat protiv Irana.

Unutar američke administracije, najjači sukob se vodi između samog američkog predsjednika s jedne strane i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona s druge strane. Sraz između Boltona i Trumpa nešto je što se najavljuje već duže vrijeme, objasnio je Aaron David Miller iz Centra Wilson. Pri tome je, objašnjava dalje Miller, „predsjednik Trump pokazao da ne želi ulaziti u rizik kada je riječ o uporabi vojne sile te želi izaći iz ratova, a ne započeti nove. John Bolton je pak kontrast - on je jastreb prema Iranu cijelog svog profesionalnog života. Državni tajnik Mike Pompeo se pak ne će usprotiviti ako dođe do odluke da se pokreće napad na Iran“.

Dakle, kako ispada, od utjecajnih političara jedini je Trump brana između ratnih obračuna s Rusijom ili Iranom. Toliko o njegovoj 'ludosti'.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.