Održana radionica na temu samozapošljavanja kroz sport i prilagodba formalnog i neformalnog obrazovanja

U petak 24. 6. 2022. na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Hrvački klub "Trešnjevka" održao je dvodijelnu edukativnu radionicu u okviru projekta “Hrvači Trešnjevke za sportske organizacije civilnog društva (SOCD) u kriznim situacijama”.

Teme obuhvaćene radionicom bile su iz područja „Zapošljavanje “ i „Obrazovanje“, što su ujedno i tematska područja Radionica1Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Radionica je započela predavanjem prof. emer. dr. sc. Dubravke Miljković na temu ″Povećanje održivog samozapošljavanja nezaposlenih osoba kroz sport″.

Profesorica Miljković doktorica je znanosti, pedagoginja i psihologinja sa 45 godina radnog staža u sustavu odgoja i obrazovanja. (Ko)autorica je 63 knjige, mnogih poglavlja u knjigama, 70-ak znanstvenih te više od 500 znanstveno-popularnih i stručnih članaka. Izlagala je na velikom broju znanstvenih i stručnih skupova, održala više od 450 pozvanih predavanja, kao i velik broj seminara i radionica za odgojno-obrazovne ustanove i brojne poslovne subjekte u zemlji i inozemstvu.

Profesorica Miljković na samom početku predavanja uputila je sudionicima poticajno pitanje “koji je vaš posao iz snova?” – kako bi ih time potakla na razmišljanje i preispitivanje, nakon kojeg je u predavanju izložila glavne načine samozapošljavanja te prednosti i nedostatke istoga. Što učiniti kako bi se samozaposliti? Profesorica je iznjela sudionicima nekoliko uputa naglasivši važnost samopoimanja tj. kakvu sliku imamo sami o sebi. Time je ukazano da je potrebno prepoznati (osvjestiti) osobne snage i vrline potrebne za samozapošljavanje, te sukladno spomenutome prikazan je primjer kako napraviti SWAT analizu svojih snaga i vrlina. Osim toga sudionicu su naučili kako navesti i u praksi primjeniti korake u postavljanju i ostvarivanju željenog cilja, te primjeniti neke tehnike konstruktivnog suočavanja s kriznom situacijom.

Drugo predavanje pod nazivom ″Prilagodba formalnog i neformalnog sportskog obrazovanja suvremenim trendovima na tržištu rada″ iz tematskog područja „Obrazovanje“ održao je prof. dr. sc. Franjo Prot  redoviti profesor u trajnom zvanju u mirovini na Sveučilištu u Zagrebu - na kojem je predavao na predmetima Sistematska kineziologija, Radionica2Metodologija u istraživanju i Osnovne kineziološke transformacije. Završio je dvogodišnje školovanje za organizaciju obrazovanja odraslih i stekao zvanje andragoškog voditelja.

Profesor Prot na početku svoga predavanja uveo je sudionike u temu tako što je objasnio pojmove formalnog i neformalnog obrazovanja te formalnog, neformalnog i informalnog učenja. Napomenuo je kako se sportsko iskustvo koje sportaš stekne višegodišnjim bavljenjem u nekom sportu može smatrati neformalno sportsko obrazovanje, a koje treba prepoznati kao kompetenciju za rad u sportu. Primjer tome naveden je iz taekwondo sporta u kojem je objasnio povijest nastanka, širenja te egizistiranja tog sporta u sportsim društvima zahvaljujući ideji neformalnog obrazovanja za koje je izrađen sustav stupnjeva kompetencije koje proizlaze iz sporta, a koje se prenose putem poduke kroz trening te vrednuju na ispitnim normama.

Sudionicima koji nisu mogli sudjelovati na radionici uživo, omogućeno je praćenje putem ZOOM platforme, tako je predavanja pratilo oko četrdesetak članova, zaposlenika i predstavnika sportskih udruga.

Provedba projekta Hrvači Trešnjevke za sportske organizacije civilnog društva (SOCD) u kriznim situacijama” započela je 12. studenoga 2021. godine, a trajat će 18 mjeseci, odnosno do 12. svibnja 2023. Hrvački klub Trešnjevka projekt provodi u partnerstvu s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a supotpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatski i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kao Posrednička tijela prve i druge razine.

Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava je 486.534,87 HRK, a iznos EU potpore iz Europskog socijalnog fonda je 85% (413.554,64 HRK). Preostalih 15% sredstava (72.980,23 HRK) osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za sve informacije o projektu, mogućnostima uključivanja i rasporedu aktivnosti, pozivamo Vas da pratite Facebook stranicu Hrvačkog kluba Trešnjevka i web stranicu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija o EU fondovima možete vidjeti na stranici www.strukturnifondovi.hr

Radionica3

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.