Pri kraju mandata Merkel veliku pozornost daje tzv. zapadnom Balkanu

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će o regionalnoj suradnji s čelnicima država ZPzapadnog Balkana na sastanku u utorak u Albaniji.

Očekuje se da će se Merkel najprije sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani. Planira se sastati s premijerima Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Zemlje zapadnog Balkana teže članstvu u EU, no prije toga moraju provesti mnoge reforme, naglašava agencija dpa.

Put je dug, složili su se Merkel i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu u ponedjeljak navečer.

Stajalište njemačke kancelarke od ranije jest da šest država zapadnog Balkana - Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo - vidi kao buduće članice EU.

U fokusu njezina dvodnevna puta u regiju su pitanja regionalne suradnje.

Merkel je u ponedjeljak u Beogradu rekla kako je uvjerena da je regija od velike važnosti za europske politike.

Komentirajući budućnost Berlinskog procesa, koji je ona inicirala radi bržeg približavanja zapadnog Balkana EU, Merkel je rekla da s optimizmom gleda na to da će njezin nasljednik na dužnosti kancelara, tko god to bio, nastaviti razvijati tu njezinu ideju.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.