Pravobraniteljica bi zabranila vjerske teme

Za izjavu koju danas vrijedi izdvojiti pobrinula se pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, u posebnom razgovoru za nacionalnu izvještajnu agenciju Hinu. BiblijaNaime, na novinarsko pitanje je li vjeronauku mjesto u školi ili ga treba vratiti u crkve, pravobraniteljici je ispalo nekako najvažnije što se neki „osuđuju“ vjerskim temema baviti i izvan vjeronauka.

To je važno pitanje o kojem treba raspravljati i omogućiti da se čuju argumenti svih dionika: Crkve, roditelja, učenika, Ministarstva obrazovanja. Zapravo je riječ o problematici koja je šira od samog nastavnog predmeta. Ured uočava kao problem da se nerijetko vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, npr. prilikom održavanja školskih priredbi, što smatramo neprihvatljivim. Smatramo da se nastava vjeronauka, kao i svakog drugog izbornog predmeta, treba organizirati na početku ili kraju nastave, a predlažemo i uvođenje alternativnog izbornog predmeta za djecu koja ne pohađaju vjeronauk, po uzoru na etiku u srednjoj školi, rekla je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Moramo reći kako postaje već dosadno čitati izjave kojekakvih pravobraniteljica za ovo ili ono, koje u svojim javnim nastupima  ne skrivaju svoja jednostrana ideološka opredjeljenja. Naime, prikaz nekog biblijskog motiva na školskoj predstavi može smetati samo ideološki ostrašćenim pojedincima, koji žive u sličnim totalitarističkim maglama kakve smo imali za vrijeme komunizma. Samo se to danas lažno naziva političkom korektnošću.

Inače, Helenca Pirnat Dragičević izabrao je prošli saziv Sabora, s 83 glasova saborskih zastupnika. Na svoju funkciju došla je kao provjereni DORH-ov kadar, odnosno s mjesta više državnoodvjetničke savjetnice. Rođena je 7. travnja 1965., i uz hrvatsko ima slovensko državljanstvo.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.