Zbivanja u političkoj kampanji

Škoro: Nacionalni stožer je istovremeno i promidžbeni stožer HDZ-a

Miroslav Škoro u ime Domovinskog pokreta poslao je poruku video obraćanjem o skandaloznom kršenju svih protuepidemijskih mjera, publici bez razmaka i izbjegavanju testiranja na nedavno održanom ADRIA TOURU u Zadru.

"Cijela svjetska javnost s čuđenjem je gledala nestvarne prizore prepunog gledališta, totalnu anarhiju u koju su se Skoro obracanjesavršeno uklopili predsjednik Vlade Andrej Plenković, bivša predsjednica Republike, zadarski gradonačelnik, župan, vodstvo HDZ-a, sjedeći jedni do drugih bez ikakvog sigurnosnog razmaka.

Ne samo da nisu testirani igrači koji su doputovali iz žarišta epidemije - nije se provodilo čak ni rutinsko mjerenje temperature igračima i članovima stručnih timova, osoblju, niti su se provodile osnovne mjere dezinfekcije. Ništa.“ – izjavio je Miroslav Škoro.

Škoro je pritom naglasio da kriminalni slučaj zaobilaženja svih sigurnosnih protokola na ADRIA TOURU u Zadru, „regionskom“ projektu koji je započeo u Beogradu, nije slučajan propust, kako se želi prikazati.

„Javno pozivam Plenkovića da objavi imena svojih suradnika, lobista te "regionske operacije" u Zadru i onih koji su od Stožera tražili da "iz ekonomskih razloga" odobri zaobilaženje mjera tog istog Stožera - pa će svima sve biti jasno." – nastavio je Miroslav Škoro.

Miroslav Škoro dodao je da će posljedice debakla u Zadru biti katastrofalne za hrvatski turizam jer svjetski mediji prenose sa zaprepaštenjem da sadašnji premijer odbija samoizolaciju - zbog izborne kampanje.

„U svim takvim slučajevima uvijek je bila obavezna samoizolacija. Svaki čovjek koji brine o drugim ljudima, sam bi se izolirao. Ali, kako je iz svih ranijih slučajeva očigledno - Plenković brine samo o sebi.

Ja jedva čekam sučeljavanje s njim, jedva čekam razgovarati s njim o epidemiji - ali epidemiji korupcije kojom je zarazio Hrvatsku.“ – poručio je Miroslav Škoro.

Škoro je pozvao sve odgovorne da odmah podnesu ostavke zbog teškog ugrožavanja sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana te poručio da Domovinski pokret zahtijeva da članovi Nacionalnog stožera bez odlaganja podnesu ostavke te da se na čelo Stožera imenuju stručne osobe koje ne sudjeluju u stranačkoj kampanji.

„Moram konstatirati da je Plenković odavno u samoizolaciji od hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana i da se njegovim drugim odlaskom u samoizolaciju, ovim zbog korone, baš ništa za njega ne mijenja!

Pozivam sve birače da izađu na izbore i zaustave daljnje širenje epidemije korupcije koju šire Plenković i njegova interesna zajednica koja se lažno predstavlja kao HDZ!

Njihov slogan nije ZNA SE - nego ZA SE !

Pozivamo i Državno izborno povjerenstvo da javno odgovori odobrava li da Nacionalni stožer istovremeno bude i nacionalni promidžbeni stožer HDZ-a, koji vode nositelji izbornih lista HDZ-a?“ – zaključio je Miroslav Škoro.

Poveznica na cijelu video poruku.

Plenković odgovorio Bernardiću: Za razliku od njega, mi smo zadržali radna mjesta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je odgovorio lideru Restart koalicije Davoru Bernardiću o nesigurnosti izbora u vrijeme epidemije, poručivši da je Hrvatska sigurna država i da je situacija pod kontrolom.

“Hrvatska je sigurna zemlja. Što se tiče Bernardićevih komentara, za razliku od njega, mi smo zadržali radna mjesta, Plenkovićzaposlenost, stali iza zaposlenika. To znači odgovorna politika i sigurna Hrvatska”, odgovorio je Plenković tijekom posjeta Požegi na današnje Bernardićeve izjave da je HDZ gurnuo Hrvatsku u izbore očekujući politički profit od korona krize i tako svjesno riskirao živote građana.

Plenković je komentirao i porast broja novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj, istaknuvši da je situacija i dalje pod kontrolom.

U prvoj fazi borbe protiv epidemije odgovor Hrvatske je, kaže Plenković, bio “čekić koji je bio snažan i udario na virus žestoko te smo imali izuzetno dobre rezultate".

“Prvi val smo savladali snažnim restriktivnim mjerama i potezima kako bismo pomogli gospodarstvenicima. Imamo isti broj zaposlenih kao i prije krize što je sjajan podatak. Bilježimo sada veći broj zaraženih. Virus je tu s nama, no nemamo nikoga u kritičnom stanju ili na respiratorima", rekao je premijer.

Istaknuo je i da su naučene lekcije iz ožujka, tako da Hrvatska danas ima otporan zdravstveni sustav, spremno medicinsko osoblje i liječnike, te epidemiologe koji obrađuju sve kontakte.

S obzirom na povećan broj dolazaka ljudi iz drugih zemalja, porast novih slučajeva nije nešto neočekivano, no ovo nije nešto s čime se Hrvatska ne može nositi, rekao je.

"Ovo nije dramatično jer prema svim podacima koje dobivam, imam dojam da nema kritičnih pacijenata. Ne mogu tvrditi da je virus mutirao ili da je ljetni Covid blaži, to ćemo vidjeti, ali naše službe drže situaciju pod kontrolom i tako će biti i u budućnosti”, poručio je Plenković.

U predizbornom spotu HDZ-a u jednom trenutku je vidljivo da Plenković nije vezan pojasom dok se vozio automobilom te je komentirao i kakvu poruku to šalje građanima.

“To je samo spot. Mi smo sigurni, imamo mi ljude koji brinu o tome”, kazao je.

O tome što nije otišao u samoizolaciji nakon susreta s Novakom Đokovićem koji je pozitivan na korona virus rekao je da je poslušao struku i epidemiologe, a ne nadriliječnike i političke oponente.

Hrebak: Centralne stranke su ponovno odlučile da budu bačeni glasovi, HSLS donosi transparentnost u Hrvatski sabor

HSLS na parlamentarne izbore u I. i II. izbornoj jedinici izlazi u koaliciji s HDZ-om, rekao je u Hrebakčetvrtak predsjednik i kandidat HSLS-a u II. izbornoj jedinici Dario Hrebak, dodavši da će stranka u Hrvatskom saboru ustrajati na financijskoj transparentnosti gradskih uprava.

Na konferenciji za medije u Zagrebu, s temom "HSLS donosi transparentnost u Hrvatski sabor" Hrebak, koji je i gradonačenik Bjelovara, rekao je da je Grad Split objavio svoja financijska izvješća, pridruživši se time Bjelovaru, Osijeku i drugim hrvatskim gradovima u transparentnosti.

Naglasivši da će njihova stranka i ustrajati najviše na tom pitanju, pozvao je sve gradove da izvješća daju građanima na uvid i time pokažu da su transparentni.

Kandidat HSLS-a u I. izbornoj jedinici Darko Klasić pozvao je Grad Zagreb da objavi svoje financijska izvješća te se tako pridruži drugim hrvatskim gradovima koji su to učinili.

Poručio je da o ukupnim financijskim obavezama Grada - o kreditima, zajmovima, vrijednosnim papirima, jamstvima i suglasnostima, kao i o obvezama trgovačkih društava i proračunskih korisnika, moraju biti informirani i građani.

Grad Bjelovar razvio je prije više od godinu dana besplatnu aplikaciju putem koji svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz Proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica svih zaposlenika Grada. Projekt pod nazivom "Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj", predstavili su u svibnju 2019. u Zagrebu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i izradio aplikaciju.

Obersnel: Nema sumnje da je Domovinski pokret ekstremna desnica, a Most nije nikakav treći put

Vojko Obersnel, kandidat na listi Restart koalicije za 6. izbornu jedinicu, u četvrtak je u Rijeci ustvrdio kako bi birači morali jasno znati kojeg su svjetonazora kandidati i za koju se ideologiju zalažu.

Vojko Obersnel (SDP), 13. na kandidacijskoj listi, na konferenciji za novinare je rekao da je svjetonazor izuzetno Obersnelvažan, iako se u posljednje vrijeme u političkom svijetu nastoji ne govoriti o tim pitanjima, uz tvrdnje kako su mnogo bitnija gospodarske i druge teme.
Obersnel: Desnica vodi u civilizacijski mrak

"Već duže vrijeme Hrvatska odlazi u desnom smjeru. Ta struja još ne prevladava, ali je desnica glasna i raste, a svaka od političkih opcija desnice vodi u ideološku prošlosti i civilizacijski mrak", ustvrdio je.

"Nema sumnje", dodao je, "da je Domovinski pokret Miroslava Škore ekstremna desnica, Most nije nikakav treći put nego se svrstavao krajnje desno, što se vidi po njihovim istupima i kandidatima na prvim mjestima lista a HDZ pokušava glumiti reformiranu demokršćansku stranku, ali im to ne uspijeva".

Kazao je da mu je jedan od motiva za ulazak na listu za Hrvatski sabor bila želja da bude zastupnik modernih i civiliziranih građana, a to je, kako je ustvrdio, nemoguće neki put ostvarivati samo s lokalne razine.
Grbin i Jovanović: Provest ćemo reformu pravosuđa i zdravstvenog sustava

14. na listi Peđa Grbin (SDP) kazao je da je Restart koalicija, po dolasku na vlast, spremna provesti pravu reformu pravosuđa, uključujući promjenu Ovršnog zakona, način izbora sudaca, uvođenje boljeg praćenje njihova napredovanja i edukacije te javnu objavu svih presuda.

Željko Jovanović (SDP), 10. na listi, istaknuo je da se bore za pravedno i solidarno društvo jer, kako je rekao, sad vlada nesigurnost, nepravda i nejednakost, za što su odgovorni HDZ i Vlada Andreja Plenkovića.

"Nikad se nije izdvajalo više novca za zdravstveni sustav, a liste čekanja u sve dulje i ishodi liječenja među najlošijima u Europi. To je rezultat neorganiziranosti zdravstvenog sustava", zaključio je Jovanović.

Peternel: Vlasnicima stanova u naturi treba vratiti njihovo vlasništvo, a za najmoprimce država treba ponuditi adekvatne stanove na korištenje

Kandidati na listi Domovinskog pokreta u Prvoj izbornoj jedinici Igor Peternel i Barbara Knežević založili su se u četvrtak protiv nastavka kršenja ljudskih prava vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci.

Riječ je o dugogodišnjoj nepravdi koja je započela još iza Drugog svjetskog rata kada su vlasnicima oduzete Peternel2nekretnine, a korisnici tih stanova pretvoreni u zaštićene najmoprimce, nepravdi koja nije nikada ispravljena. Smatramo kako je krajnje vrijeme da se to ispravi, istaknuo je Peternel na konferenciji za novinare.

Time je odgovorio na najave SDP-ovog Gordana Marasa koji je kazao da bi njihova vlada izmjenom Zakona o najmu stanova do kraja obezvlastila vlasnike stanova i udovoljila željama najmoprimaca da uđu u vlasništvo stanova koje koriste.

To nije ništa drugo nego najava nove nacionalizacije, smatraju u Domovinskom pokretu.

"Smatramo da je to nedopustivo i da se pravo vlasništva mora poštovati kao jedna od osnovnih civilizacijskih tekovima i da se vlasnicima treba u naturi vratiti u potpunosti njihovo vlasništvo, a za najmoprimce da država treba ponuditi adekvatne stanove na korištenje”, kazao je Peternel.

Odvjetnica Barbara Knežević dodala je kako svima treba omogućiti korištenje Ustavom zajamčenog prava na vlasništvo.

Tajnik udruge "Vlasništvo i posjed" Josip Hrastić upozorio je na moguće velike troškove za državni proračun uslijed masovnih sudskih tužbi vlasnika stanova protiv Republike Hrvatske temeljem presuda Europskog suda za ljudskih prava.

Vlasnici stanova imaju pravo na razliku između zaštićene i tržišne najamnine, tvrdi Hrastić navodeći kako trenutna cijena najma za zaštićene najmoprimce iznosi 8 kuna po četvornom metru.

Iznio je i podatak da je Hrvatska prema indeksu zaštite vlasničkih prava tek 75. država u svijetu, u društvu zemalja kao što su Šri Lanka i Kenija.

Jandroković u Sesvetama: Svaki glas koji je desni, a ne ide HDZ-u, jača Restart koaliciju

Nositelj HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici Gordan Jandroković poručio je u četvrtak biračima da svaki glas za druge Jandrokovićdesne političke opcije, koje nisu HDZ, jača Restart koaliciju te da bi izbor lidera te koalicije Davora Bernardića značio avanturizam i eksperiment.

"Poruka je za naše birače da jako dobro promisle, jer je vidlijvo da svaki onaj glas koji je desni glas, a ne ide HDZ-u, jača poziciju SDP-a i Restart koalicije. Pozivam birače od centra na desno da svoj glas daju HDZ-u, to je siguran glas za zaštitu hrvatskog identiteta, naših vrijednosti, za demokršćansku, narodnjačku, konzervativnu Hrvatsku", poručio je Jandroković u Sesvetama.

Dodao je da sve ostalo što ode na druge političke opcije s desne strane političkog spektra, ustvari jača SDP, ali ustvrdio da su u HDZ-u uvjereni da će u II. izbornoj jedinici ostvariti šest mandata, kako je i planirano, te u konačnici, pobijediti na izborima.

"Biramo s jedne strane Plenkovića koji simbolizira sigurnost, i s druge strane Davora Bernardića koji simbolizira nesposobnost i nezrelost, a istovremeno, izbor za njega značio bi avanturu i eksperiment za građane s obzriom na izazove koji nas čekaju na jesen", kazao je Jadnroković.

Jandroković je komentirao rezultate HRT-ove predizborne ankete, prema kojoj HDZ u II. izbornoj jedinici dobiva pet, SDP šest, a Domovinski pokret dva mandata, kazavši kako oni pokazuju da će u toj izbornoj jedinici biti vrlo oštra bitka za pobjedu, koja će se voditi između HDZ-a i Restart koalicije.

Dodao je da ti rezultati pokazuju i da Škoro nema onu političku snagu kakvu je zamišljao, kao niti Most.

Upitan ima li HDZ plan za postizborne koalicije i suradnju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, koji uvjetuje da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne bude premijer, Jandroković je ocijenio da je takva vrsta političkog pristupa neozbiljna i neprihvatljiva.

"Ta vrsta političkog pristupa u kojem jedna opcija uvjetuje nešto drugoj, a posebice da uvjetuje što bi trebao i što ne bi trebao biti predsjednik jedne političke stranke je neprihvatljiva i pokazuje političku nezrelost onih koji takve stvari govore", kazao je.

Ustvrdio je da su kriteriji za koalicije nakon izbora, izborni rezultat stranaka, da će HDZ tražiti svjetonazorski slične političke partnere te da traže ljude koji na sebe mogu preuzeti teret odgovornosti, "koji su ozbiljni i koji neće pristupiti politici kao zabavi i pošalici, nego politici kao ozbiljnom i odgovornom poslu čiji je cilj javno dobro".

(hkv/Hina)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sri, 25-11-2020, 11:14:35

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.