S predsjedničkim izborima u Hrvatskoj treba biti posebno oprezan

Mnogi su već primijetili kako se trenutačna predsjednička kampanja u medijima svela na svega Milanovićtri kandidata. Svi oni kandidati koji bi mogli oduzeti glasove Zoranu Milanoviću jednostavno su izbrisani. Nema ih. Nema Mislava Kolakušića koji je na europskim izborima pokupio zavidan broj protestnih glasova i tako postao jedan od 11 hrvatskih europarlamentaraca. Nema više ni svojedobno medijski vrlo eksponirane Dalije Orešković, ni Ivana Pernara, jer svaki glas za njih najviše šteti prvenstveno izgledima Zorana Milanovića. Dakle, sudeći po ovim činjenicama, može se sumnjati da smo zapravo svjedoci izbornog inženjeringa na razini države s kojim se nastoji osigurati ulazak Zorana Milanovića u 2. krug predsjedničkih izbora.

A ako postoji izborni inženjering u korist Zorana Milanovića, postavlja se pitanje zašto toga izbornog inženjeringa ne bi bilo i prema drugim dvama kandidatima koji vode po anketama i koji dobrim dijelom dijele isto izborno tijelo. Aktualna predsjednica Republike Hrvatske nalazi se trenutačno u situaciji kada izravno ovisi o podršci HDZ-a i njegovoj logistici, pa teško da može u potpunosti voditi kampanju neovisno o vrhu te stranke.

Štoviše, stječe se dojam u javnosti kako njezinu kampanju sve više preuzima premijer Andrej Plenković, te se sve više KGK Plenkii više čini kao da će birači na predstojećim predsjedničkim izborima morati birati između njega i Miroslava Škore. Ovaj razvoj situacije veoma je rizičan za šanse aktualne predsjednice jer se zna kako popularnost Andreja Plenkovića među glasačima i simpatizerima HDZ-a nije na visokoj razini, a ona upravo računa na te glasove.

Također, ovaj razvoj situacije dodatno je porazan za šanse aktualne predsjednice budući da se predsjednika Republike bira na temelju osobnosti. Ako se sva osobnost Kolinde Grabar-Kitarović nastavi svoditi na Andreja Plenkovića ili Milana Bandića, moglo bi se dogoditi da onda predsjednica ne uđe u 2. krug izbora.

Kada se govori o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, postoje i neke pouke iz prošlosti, poput velikog broja kandidata proisteklih iz HDZ-a što je osiguralo izbor Ive Josipovića. Drugi primjer tiče se 2. mandata Stjepana Mesića. Naime, danas su dostupni transkripti koji nedvosmisleno upućuju na dogovor koji je on imao s vrhom HDZ-a da će ta stranka postaviti slabog kandidata koji će osigurati njegovu pobjedu. Zato s predsjedničkim izborima u Hrvatskoj treba biti posebno oprezan, jer stvari ne moraju biti onakvima kako ih se vidi u javnosti.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.