Franjo Tuđman: 20. obljetnica smrti

Franjo Tuđman ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda, poručio je u utorak predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon što je s HDZ-ovim izaslanstvom položio vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika na zagrebačkom Mirogoju u povodu 20. obljetnice njegove smrti.

Plenković je novinarima izjavio kako su se na Tuđmanovom grobu okupili kao državni vrh, ali i kao brojni poštovatelji FTnjegova djela, državničke uloge u presudnim trenucima za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju, oslobađanje okupiranih područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Poštovanje odaju, dodao je, i Tuđmanovom vrlo jasno zacrtanom smjeru razvoja hrvatskog društva u političkom, gospodarskom, socijalnom i međunarodnom pogledu.

- Dr. Tuđman je kao državnik, kao disident, kao povjesničar, kao zapovjednik, kao političar, a prije svega kao pobjednik ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda. Svojom mudrošću i znanjem iskoristio je prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske, zaključio je Plenković.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će u utorak navečer i na misi za domovinu te prvog hrvatskog predsjednika, koju će u zagrebačkoj katedrali služiti kardinal Josip Bozanić.

U Zagrebu će se održati i dva okrugla stola o Tuđmanu i njegovim politikama - na Hrvatskom vojnom učilištu te u Hrvatskom institutu za povijest, a poslijepodne se u središnjici HDZ-a otvara izložba "Tuđman - sve za Hrvatsku".

Lika i djela dr. Franje Tuđmana prisjetili su se jučer i u Hrvatskom generalskom zboru. O ulozi prvog hrvatskog predsjednika u hrvatskoj povijesti i stvaranju neovisne hrvatske države govorili su bivši ministri, generali i suradnici, piše HRT.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.