I na mrtvoj djevojci Veroniki Pecolaj novinarske hijene podižu klikove

Inače se ne bavimo crnom kronikom, ali smo sa žalošću primili vijest o smrti mlade djevojke Veronike Pecolaj (26). Djevojka je došla u središte pozornosti hrvatskoga „istraživačkog“ novinarstva kada je otkriveno da nezakonito pomaže liječniku dr. Goranu Jusupu u njegovoj ordinaciji u Obrovcu.

Već tada je bilo jasno da bi cijelom slučaju trebalo ipak prići s posebnom pozornošću budući da oba aktera, kako se Veronika Pecolajnavodilo, „imaju značajne psihičke smetnje i vjerojatno značajne psihičke poremećaje“.

Veronika Pecolaj prvenstveno je bila ljudsko biće i kao takva ima svoje ime i prezime. Međutim, vijest o njezinoj smrti na jednom od mainstream internetskih portala urednici su popratili bombastičnim naslovom:

„OTKRIVEN UZROK SMRTI LAŽNE MEDICINSKE SESTRE? Donosimo fotografije s očevida, ispred njezina stana parkiran je policijski auto: 'Dobili smo dojavu'.“

Nisu ni mnogi drugi mediji odoljeli jeftinom žutilu izvještavajući o njezinoj smrti, ali je većina ipak navela ime nesretne djevojke.

Svojedobno, kada su dan za danom hrvatski mediji do nevjerojatnih granica eksploatirali cijeli slučaj, dr. Hrvoje Tomasović upozorio je na kompleksnost i ozbiljnost situacije:

„Degutantno mi je gledati kako razvlače dr. Jusupa po medijima. Ako je netko tu zakazao, zakazala je država, Ministarstvo zdravstva i Hrvatska liječnička komora, jer nemaju nikakav sustav kontrole i sprječavanja ovakvih slučajeva“, izjavio je tada šokirani, ali i ljutit dr. Tomasović.

„Čovjek je evidentno bolestan, ali taj doktor je usprkos svojoj bolesti imao sve moguće dozvole i licence za obavljanje liječničke djelatnosti koje mu je netko izdao! Ovo izrugivanje s bolesnim čovjekom i njegovom bolesnom suradnicom je odvratno. Pa to dvoje jadnika, da nije bolesno, ne bi niti pustili novinare da ih snime i iskreno, naivno odgovarali na pitanja!“

I kakvu su pouku hrvatski mediji izvukli? Nikakvu. Sve to ponavljaju, ali sada nad mrtvim lešom Veronike Pecolaj.

(hkv)

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.