Međunarodna konferencija o migracijama u Splitu

Međunarodna znanstvena konferencija "Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i Milardovic1ksenofobija u EU" održava se u subotu u Splitu, a u njezinu sklopu predstavljen je i nedavno pokrenut Demos migrant portal na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Anđelko Milardović sa zagrebačkog Instituta za migracije i narodnosti izjavio je za novinare kako je moguć scenarij izmjene migrantskih tokova ako Europska unija bude previše prigovarala politici turske vlade u odnosu na tursku intervenciju u Siriji.

Milardović: Po jednom bi scenariju Hrvatska, u novoj podjeli uloga, morala braniti granice EU

Za sada nema takvih naznaka, rekao je, ali radi se o političkoj dinamici i treba se upitati koji tip socijalnog kaosa može nastati na području Mediterana i Balkana prema Europi.

Hrvatska bi, rekao je, u tom slučaju bila u teškoj situaciji jer bi, po novoj podjeli uloga, morala braniti granice Europske unije te istaknuo kako ne želi ni zamisliti realizaciju takvog scenarija.

Za antiimigrantsku politiku je rekao da je rezultat otvorenih konfliktnih linija na relaciji migracije-antiimigracije, globalizacija-antiglobalizacija, globalizacija-denacionalizacija te da je svijet u kojem živimo u dinamici koja proizvodi odgovore, a oni su - antiimigrantske stranke, nastale u konfliktu migracija-antiimigracija.

"Po prvi put u sociologiji politike, u političkim znanostima i u povijesti pojavljuje se taj tip političkih stranaka. Antiimigrantske stranke su djeca 21. stoljeća. Taj potpuno novi tip političkih stranaka je reakcija na globalizaciju migracija, kao reakcija na strah od moguće promjene sociokulturnog identiteta pojedinih europskih društava, promjene identiteta Europe, promjene načina življenja i promjene vrijednosnog sustava", rekao je Milardović.

Milardović je još dodao da je ova konferencija početak međunarodnog znanstvenog projekta koji će trajati četiri godine pod naslovom "Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija".

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.