Most protiv privatizacije izvora

Pod nazivom "Voda u Ustav“ Most nezavisnih lista provodi akciju da voda postane "ustavna kategorija“, skupljaju potpise građana, a u srijedu su u Karlovcu tu inicijativu podržali Mostovi saborski zastupnici Nikola Grmoja i Marko Sladoljev, javlja Hina.

Poučeni lošim primjerima kako se Hrvatskom upravlja, rekli su Grmoja i Sladoljev, oprezni su, 'pušu na hladno', i žele Vodazaštititi vodu tako da postane ustavna kategorija, kako se u budućnosti ne bi dogodilo da se izvori vode i komunalne djelatnosti vezano na vodu mogu privatizirati.

Ovom akcijom skupljanja potpisa građana žele izvršiti pritiskom na Sabor da tu inicijativu stavi na raspravu, rekli su novinarima.

"Raspolaganje vodom treba biti ljudsko pravo o kojem će odlučivati lokalna samouprava kroz svoje komunalne djelatnosti, a ne da se izvori mogu privatizirati tj. prodati, pa da o vodi i o njenim cijenama po svom nahođenju odlučuju privatnici“, izjavio je Sladoljev.

Smatra kako bi to moglo rezultirati stanjem da dio ljudi i nema pristup pitkoj vodi, ako si to ne bi mogli priuštiti, odnosno platiti, a da je "pristup vodi ljudsko pravo koje mora biti dostupno svima“.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.