Andrej Plenković o radu 'hrvatske' diplomacije

Za biser dana pobrinuo se predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković koji je danas odgovorio između ostaloga i na upit novinara Direktno.hr o tome slaže li se s izjavom Predsjednice daIvo Goldsteinneki veleposlanici rade protiv državne politike? Plenković je odgovorio:

 Razmatramo, prošla Vlada nije promijenila nikoga, kao što se sjećate, mi smo riješili ključno, po meni najbitnije pitanje, a to je bilo dugo upražnjeno mjesto veleposlanika u Moskvi. Tu smo se usuglasili. Ostalo tražimo najbolja rješenja gdje će ljudi koji imaju bogato iskustvo u diplomatskoj karijeri koji su zreli i spremni za unapređenje odnosa s pojedinim zemljama doći na odgvarajuća mjesta. Budući da sam bio u diplomaciji, nešto malo znam o tome, znam koliko je to teško, pogotovo ljudima s obiteljima, prekidati mandate prije kraja školske godine. Uvijek treba malo gledati i taj element. U ovom trenutku smatram da diplomatska mreža i temeljem naputaka koje dobiva i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova svoj posao najbolje što može."

Podsjećamo, predsjednica je pred neki dan po ne zna se koji put javno apelirala da se krene u nalaženje rješenja po kojima bi diplomacija koju mi plaćamo služila nama, a ne bivšoj propaloj državi i ideologiji. "Učinkovitost nekih veleposlanika je vrlo niska, o njima se gotovo ne čuje, neki rade protivno državnoj politici, neki su zaostali u starim vremenima kada je Hrvatska bila kandidatkinja za EU i NATO. Naša diplomacija nažalost stagnira, još uvijek se vodi starim načelima, ima puno veleposlanika koji su politički postavljeni i ne provode državnu politiku, nego politiku koja je nestala" - bila je nedvosmislena predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Ali Plenkoviću izgleda više nitko ne može pomoći, pa ni predsjednica javnim apelima.

(hkv)

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.