Hrvatska diplomacija

Tuđmana neki diviniziraju, nekritički i u izborne svrhe, drugi ga posve negiraju, ali negirajući Tuđmannjega negiraju i Hrvatsku. I to namjerno. Ta negacija ima domaću i međunarodnu dimenziju. Evo što je u jednoj trodijelnoj emisiji o ratu i raspadu Jugoslavije o njemu i o Hrvatskoj rečeno na Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF-u), na Drugom programu njemačke televizije. Ima tu barem desetak kapitalnih teza. Hrvatska je prva, ničim izazvana tražila odcjepljenje, a Tuđman je prihvatio ratnu opciju.

Tuđman i Milošević su bili potpaljivači rata i bezobzirni nacionalisti, Tuđmanov je uzor bio NDH, o čemu govori i hrvatski grb, otpuštao je policajce srpske nacionalnosti, dijelio BiH. Oluja je bila osveta i protjerivanje srpskog stanovništva. Hrvatska i dalje ignorira ratne zločine. Pravo je Srba da svi žive u jednoj državi (zašto ne i Nijemaca?). I zaključak, da ne bi bilo dvojbi: Tito je bio simpatični i karizmatični vođa.

Jedna, navodno, ugledna televizija tako papagajski, posve netočno informira svoje gledatelje, ponavljajući teze i teorije kojih smo se svih ovih godina naslušali i načitali u domaćim i naročito srbijanskim izdanjima novina, filmova i serija. Uostalom, jedan od glavnih sugovornika u emisiji je povjesničarka, stanovita Marije-Janine Čalić.

Sve navedene teze, koje su u najboljem slučaju jednostrane, a u onom najgorem zlonamjerne, plasirane s pozicije Grlić Radmanpropalog jugoslavenstva i još više neostvarenog velikosrpstva, lako je demantirati činjenicama. Učinio je to otvorenim pismom direktoru i glavnom uredniku ZDF-a hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, što je možda prvi put, unatoč brojnoj i raširenoj diplomaciji, da netko sa službene, državne pozicije reagira na širenje crnih legendi o našoj zemlji i njezinu prvom predsjedniku.

Ali gle čuda, na Radmanovu je reakciju reagirao svojim komentarom na portalu Autograf urednika Carlosa Pilsela Damir Grubiša, višegodišnji veleposlanik RH u Rimu, tvrdnjom kako njegova reakcija „šteti imidžu Hrvatske“ (a ZDF-ova emisija ne šteti?), kako je ona pritisak na slobodu medija i kako „propagandistički slijedi iskrivljenu verziju povijesti“. Pri tome se Grubiša poziva na Ivu Goldsteina, bivšega veleposlanika u Parizu. I jedan i drugi, zapravo, dijele mišljenje izrečeno u spomenutoj TV seriji. Nema sumnje kako je za negativan imidž Hrvatske u svijetu (koji, srećom, ipak ustupa mjesto onom pozitivnom) ponajviše zaslužna upravo dobro plaćena hrvatska diplomacija. O tome je jednom govorila i aktualna predsjednica, ali bez ikakvih konzekvencija. Kakva nam je diplomacija, dobro smo i živi!

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.