Mržnja kao kriterij naprednosti

Zajednička fotografija Davora Bernardića, predsjednika SDP-a, s vjeroučiteljem sušačke Gimnazije Marinom Miletićem izazvala je pravu pomutnju u redovima ove stranke. Većina članova Predsjedništva, JOvićkako javlja HTV, osudila je ovaj veleizdajnički čin svoga predsjednika. Čovječe, kako se mogao slikati s jednim vjeroučiteljem?

Bilo kakvo koketiranje s konzervativnim, desnim idejama i ljudima, objašnjava Ivo Jelušić, izdanak hercegovačke loze, nije dobro i ne donosi korist SDP-u. Upozorava Jelušić i na "Koketiranjre"Bilo kakvo koketiranje s konzervativnim, desnim idejama i ljudima, objašnjava Ivo Jelušić, izdanak hercegovačke loze, nije dobro i ne donosi korist SDP-u. Upozorava Jelušić i na primjer Zorana Milanovića, koji je "koketirao" s braniteljima i beogradsku čaršiju nazvao šakom jada.primjer Zorana Milanovića, koji je "koketirao" s braniteljima i beogradsku čaršiju nazvao šakom jada.

A napredni i u budućnost zagledani šibenski as Franko Vidović poručuje kako se "sa snagama koje vuku u prošlost" on ne bi sastajao. Ni za Zlatka Komadinu susret Bernardića i Miletića nije najsretniji.

A taj Miletić, koji je, eto, postao "crvenom krpom" naprednih snaga zaoštrenih rogova, pisao je kolumnu za "crveni" MIletic BernardicNovi list, poznat je po svojem humanitarnom radu, angažmanu na međureligijskom dijalogu, otvorenosti, organiziranju ljetovanja za djecu Srebrenice i po potpori "Hodu za život", što je posebice izazvalo vrh SDP-a.

Slikavao se, to mu je valjda nekakva pasija, i ranije s poznatim osobama političkog života, s Josipovićem, Mesićem, Kolindom, Obersnelom, pa i sa spomenutim Komadinom, i nije bilo nikakvih reakcija.

Nevjerojatno djeluje vijest da samo jedna kava, jedna fotografija, jedan stisak ruke može izazvati takvu pobunu. Možda se Bernardić i nije baš želio slikati s čovjekom kojega možda i ne poznaje, ali iz pristojnosti nije mogao odbiti njegovu molbu.

Kaže se kako je sadašnji SDP sljednik Saveza komunista. Netočno. Nema tu kontinuiteta. Ljudi iz Saveza komunista s kraja osamdesetih (Drago Dimitrović, Celestin Sardelić, Branko Caratan, Dušan Bilandžić, Josip SDPVrhovec, pa i Stipe Šuvar i Ivica Račan) bili su daleko tolerantniji i intelektualno superiorniji u odnosu na ovaj današnji "vrh SDP-a", koji je, a to vjerno pokazuje i ovaj primjer, pao na razinu rigidnog dogmatizma i borbenog ateizma iz polovine prošlog stoljeća.

I još hoće reći kako su napredni i liberalni. Napredni su na način ruske avangarde tridesetih, koja je tražila smrt svećenicima, kulacima, anarhistima, revizionistima i svim protivnicima revolucije. Gotovo sam siguran da bi ih i Tito, da su živjeli i djelovali u ono vrijeme, poslao na Goli otok.

Svoju naprednost Vidović, Jelušić, Komadina, Obersnel, Bauk, Stazić, Jovanović et. cet. mjere stupnjem mržnje prema Crkvi, stupnjem odbacivanja onih koji ne misle kao oni, stupnjem zalaganja za uništavanje nerođenih. A ako jedan susret s vjeroučiteljem može naštetiti stranci, onda je stanje stranke još tragičnije.

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.