Šokantna Tajanijeva izjava

Antonio Tajani je, nakon što je uzviknuo "živjela talijanska Istra" i "živjela talijanska Dalmacija", Jovićte nakon burnih hrvatsko-slovenskih reakcija, izjavio kako mu je žao ako ga je netko krivo shvatio, da bi dva dana poslije iz taktičkih razloga ipak procijedio nekakvu ispriku. No, nitko ga nije krivo shvatio, jer je bio kratak, jasan i nedvosmislen.

Različitim su intenzitetom svi politički čimbenici u Hrvatskoj, LondonskiJoš od konca 19. stoljeća pa preko Londonskog ugovora 1915. i Rimskog sporazuma 1924. do 1941. i 1991. traju usklađeni nasrtaji i s istočne i sa zapadne strane. Antifašistički pokret u Dalmaciji i Istri treba cijeniti kao otpor talijanskoj okupaciji, ali taj se pokret u cjelini tijekom vremena pretvorio u staljinizam, a ideja samostalne države posve se izgubila za račun srbijanske hegemonije.od Plenkovića i Kolinde do Bernardića, Ruže Tomašić, Picule i Jakovčića, od HDZ-a do SDP-a i IDS-a, osudili nastup visokog talijanskog političara koji je podsjetio na doba fašizma.

Kao i svaki put kad zaprijeti agresija izvana ili prirodna nepogoda, i ovaj put je pokazan visok stupanj nacionalnog jedinstva i samo zbog toga je Tajanijeva provokacija dobrodošla. Dobrodošla je i kao opomena da ono što nam se čini prošlim može uvijek iznenada uskrsnuti, ono što je zatrpano dubokim pepelom može se naglo razgorjeti.

Tajani je ugrozio najvažnije "europske vrijednosti", mir i poštovanje granica, ali iz Europe se, osim iz Slovenije i TajaniHrvatske, nije čuo ni jedan glas prosvjeda. Bi li bilo tako da je neki njemački političar uzviknuo "živjeli njemački Elsas i Lorena", "živjeli njemački Sudeti", "živjela njemačka Austrija", ili kad bi neki hrvatski političar (ne Dražen Keleminac) uzviknuo "živjela Hrvatska do Drine", "živjeli hrvatski Boka i Zemun", ili da je neki austrijski političar, ruku na srce s daleko više temelja, izustio "živio austrijski Južni Tirol"?

Da, i Milorad Pupovac je osudio šokantnu izjavu, ali on ne bi bio on kad ne bi uzroke potražio u hrvatskom revizionizmu, misleći na različita tumačenja povijesti Drugog svjetskog Pupovacrata. No, postoji spoznajni revizionizam, koji se odnosi na preispitavanje nekih dogmi u skladu s novim saznanjima, i revizionizam koji se odnosi na promjenu političkih odnosa i na prekrajanje političkih karata.

Već stoljeće i pol iz zemlje koju Pupovac smatra svojom matičnom domovinom odjekuje ono zlokobno "srpska Slavonija", "srpski Dubrovnik", "srpska Bosna", "srpska Banovina", "srpska Dalmacija" itd., i nije, kao što znamo i kao što se sjećamo, ostalo samo na riječima.

Još od konca 19. stoljeća pa preko Londonskog ugovora 1915. i Rimskog sporazuma 1924. do 1941. i 1991. traju usklađeni nasrtaji i s istočne i sa zapadne strane. Antifašistički pokret u Dalmaciji i Istri treba cijeniti kao otpor talijanskoj okupaciji, ali taj se pokret u cjelini tijekom vremena pretvorio u staljinizam, a ideja samostalne države posve se izgubila za račun srbijanske hegemonije.

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.