Jutarnji list piše kako je roditeljima ubijene Ivane, Zvonimiru i Ljerki Mintas Hodak tek u utorak navečer dodijeljena zaštita policije, iako je po nekim saznanjima tako nešto trebalo biti učinjeno već po izručenju generala Zagorca. No, ono što zapravo najviše fascinira jesu novinski napisi koji sve češće kako pokojnu Ivanu, tako i njene roditelje bez ikakvih dokaza i stvarnih argumenata stavljaju u kontekst povezanosti s kriminalnim miljeom. Tako se neutješni roditelji osim sa svojom prevelikom boli također moraju nositi i s objedama i insinuacijama najgore vrste, što ne samo da je podlo i nisko već, s obzirom na okolnosti i potpuno odvratno. Ostaje samo pitanje zašto se to radi, iz nečijih interesa ili zato što se već unaprijed zna kako nalogodavac ne će biti pronađen, pa se pljuvanjem po nečijem imenu i ugledu stvara dodatni materijal koji će sljedećih dana vrtoglavo prodavati novine. Činjenica što se to čini amoralno i bez skrupula, očito baš nikoga pretjerano ne brine.(mmb)

 

Hodakovi bez zaštite policije

  Zagreb - Ljer­ki Min­tas Ho­dak i Zvo­ni­mi­ru Ho­da­ku tek je u utorak pre­dve­čer, dan po­sli­je uboj­stva nji­ho­ve kće­ri, po­nu­đe­na po­li­cij­ska zašti­ta. Pri­je to­ga, obi­telj Ho­dak po­ža­li­la se pri­ja­te­lji­ma da im se ni­tko iz po­li­ci­je ni­je obra­tio ni­ti po­nu­dio zašti­tu. To ih je osta­vi­lo u uvje­re­nju da po­li­ci­ja ne vo­di bri­gu o nji­ma, ni­ti da pre­da­no vo­di istra­gu. Bi­li su ogor­če­ni ­zbog to­ga, ali i ­zbog či­nje­ni­ce da im se po­li­ci­ja ni­je obra­ti­la odmah na­kon do­la­ska Za­gor­ca u Hr­vat­sku. Prem­da oni oso­bno ni­su že­lje­li tra­ži­ti zaštitu, sma­trali su da im se mo­ra­lo omo­gu­ći­ti.

Tek je u utorak oko 18 sa­ti u nji­hov ­stan došao Du­brav­ko No­vak i po­nu­dio po­li­cij­sku zašti­tu ko­ju su oni pri­hva­ti­li. Pri­ča se da je to na­re­dio no­vi mi­ni­star unu­tar­njih po­slo­va To­mi­slav Ka­ra­mar­ko i to tek na­kon što je sa­znao da to do ta­da ni­tko ni­je uči­nio. Obi­telj Ho­dak u utorak uju­tro išla je na Pa­to­lo­gi­ju, me­đu­tim Ljer­ka Min­tas Ho­dak, shr­va­na bo­li i tu­gom, ni­je ima­la sna­ge ući. Na­kon to­ga Zvo­ni­mir Ho­dak otišao je kod svo­je maj­ke i kod ge­ne­ra­la Za­gor­ca. Ge­ne­ral Za­go­rec je uža­snut ­onim što se do­go­di­lo. U ra­zgo­vo­ru sa Ho­da­kom ni­je ­krio ogor­če­nje i za­pre­pašte­nost.

­Odmah je re­kao Ho­da­ku da ga po­tpu­no ra­zu­mi­je ako ga više ne­će mo­ći bra­ni­ti. Me­đu­tim, Ho­dak je ­odmah odba­cio ta­kvu ide­ju i obe­ćao Za­gor­cu da će s pu­no ve­ćim en­tu­zi­ja­zmom i odlu­čnošću bra­ni­ti Za­gor­ca, ko­jeg sma­tra žr­tvom, a ne kriv­cem. Ljer­ka i Zvo­ni­mir ispri­ča­li su pri­ja­te­lji­ma što se do­ga­đa­lo u po­ne­dje­ljak, tog naj­stra­vi­čni­jeg da­na u nji­ho­vom ži­vo­tu. Ljer­ka Min­tas Ho­dak je bi­la u gra­du, vra­ti­la se ku­ći i pi­la ka­vu sa su­sje­dom. U je­dnom tre­nu­tku su ču­li dva uda­ra. Ljer­ka je po­mi­sli­la da je pa­la ne­ka ske­la, a su­sje­da je re­kla da ne­tko pu­ca. Ta­da su ­obje izašle van da vi­de što se do­go­di­lo. Ljer­ka Min­tas Ho­dak vi­dje­la je svo­ju ­kćer ka­ko le­ži u lo­kvi kr­vi, ali je ni­je u pr­vi mah pre­po­zna­la. Tek ka­da je vi­dje­la nje­nu tor­bu, shva­ti­la je da je ri­ječ o Iva­ni.

Ta­da je na­sta­la pa­ni­ka. Po­kušala je po­zva­ti Hi­tnu po­moć. Ta­da je su­sje­da po­vi­ka­la: ‘Zo­vi­te 112’. Ka­da ih je na­zva­la po­če­li su je ispi­ti­va­ti tko je stra­dao, što se do­go­di­lo... Izgu­bi­lo se do­sta vre­me­na. Pr­vi po­li­ca­jac došao je na mje­sto uboj­stva na­kon 20 mi­nu­ta, a tek na­kon gotovo pola sata i Hi­tna po­moć. U me­đu­vr­e­menu su došli su­sje­di. Sa­nja Dug­gan sta­vi­la je Iva­ni ja­stuk pod gla­vu, ali na­ža­lost ona je već bi­la na izdi­sa­ju. Iva­na Ho­dak le­ža­la je če­ti­ri sa­ta u stu­bištu zgra­de dok je tra­jao pr­vi dio istra­ge. To je do­da­tno uža­snu­lo ro­di­te­lje. Svi sada postavljaju pitanje kako je ubojica znao da će Ivana Hodak doći u posjetu roditeljima budući da je živjela u svom stanu u Kaptol centru. Kada se još zna da je često boravila i kod kuće svog prijatelja Ljube Pavasovića onda je doista krajnje misteriozno kako je ubojica saznao da će ona baš u ponedjeljak prije podne doći u stan kod roditelja.

I to doznati toliko unaprijed da je uspio prije Ivane ući u zgradu u kojoj su ulazna vrata uvijek zaključana. ­Otac i maj­ka ubi­je­ne Iva­ne ra­zo­ča­ra­ni su po­naš­anjem po­li­ci­je i ­pred svo­jim pri­ja­te­lji­ma ni­su kri­li uvje­re­nje da pro­mje­ne u Vla­di i po­li­ci­ji do ko­jih je došlo ne­će ništa bi­tno pro­mi­je­ni­ti. Uvje­re­ni su da svi sve zna­ju, da se to­čno zna tko je to uči­nio i zašto, ali da ne­ma vo­lje i sna­ge da se to istra­ži i da se po­či­ni­telj ka­zni. Obi­telj Ho­dak ogor­če­na je i za­to što po­sto­je ne­ke in­di­ci­je da ih se po­kušava pri­ka­za­ti kao dio ­krim mi­ljea, a sa­ma li­kvi­da­ci­ja kao nji­hov okršaj. Ljer­ka Min­tas Ho­dak ra­zmišlja­la je da ode na pros­vjed na Cvje­tni trg, ali je na kra­ju odu­sta­la.

Ranko Šuvar
Jutarnji list

{mxc}

Čet, 18-07-2024, 07:29:42

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.