Od novinskoga članka do ubojstva
 
 
Bez puno komentara prenosimo dva članka iz tjednika "Nacional" - što obično nikada ne činimo. Zašto? Prvi članak je poseban po tome što je po Googleu jedini članak objavljen prije 6. listopada u kojem se Ivana Hodak povezuje s organiziranim kriminalom, odnosno poslom od 300.000.000 kuna. Navodne veze s mafijom kao razlogom njezine smrti već dvanaest sati nakon njezinog ubojstva bile su u svim medijima i dovele su do smjena na najvišoj razini izvršne vlasti. Drugi članak je komentar Ive Pukanića objavljen nekoliko sati nakon mučkog ubojstva u Zagrebu. U komentaru se ne spominje Nacionalov tekst od 1. rujna, ali je s druge strane pun dirljivih riječi i misli. Zato prije nego što ih obuzme osjećaj ganuća zaboravne podsjećamo kako je Ivo Pukanić osoba čija je primjerice zdrava žena nedavno strpana u psihijatrijsku bolnicu naočigled novinara u trenutku kada je prodavao 50% Nacionala i NCL grupe austrijskoj tvrtki Vienna Capital Partners.(mm)
 
 
 
Nacional - 1. rujna 2008. 
 
Ljubav uništava posao od 300.000.000 kuna 
 
Prije nekoliko tjedana u Bolu na Braču neočekivano se rasplamsala jedna ljubavna veza, koja je otvorila novo poglavlje u aferi odbjeglog generala Vladimira Zagorca. Ta je ljubavna veza posredno otkrila, a možda i ugrozila nove Zagorčeve poslovne manevre, odnosno projekt čija se vrijednost procjenjuje na 300-njak milijuna kuna. Osim Vladimira Zagorca, protagonisti tog poslovnog projekta su Ivor Vucelić, član uprave tvrtke Adriatica.net, Tonči Huljić, uspješni skladatelj i televizijski producent, te Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak. Njih trojica već neko vrijeme sa Zagorcem pregovaraju o kupnji njegovih građevinskih projekata u Hrvatskoj. Međutim, Vucelića je posve neočekivano prije nekoliko tjedana ostavila djevojka i započela novu ljubavnu vezu. Vucelić je dotad bio u vezi s Ivanom Hodak. Do problema je došlo zato što su se međusobno zaljubili Ivana Hodak i Ljubo Pavasović Visković. Njih su se dvoje ovog ljeta u Bolu sasvim slučajno susreli i počeli ljubavnu vezu, koja sada Vuceliću, Huljiću i Hodaku zadaje veliku glavobolju.
 
Početak njihove ljubavne veze istog trenutka postao je prvorazredna tema među većinom aktera afere u kojoj se našao odbjegli general Vladimir Zagorec, ali i šire, a ono što je ta veza izazvala moglo bi se, po svemu sudeći, iskoristiti i kao prvorazredni predložak za televizijsku seriju - sapunicu. Ta je ljubavna veza neke aktere afere u kojoj se našao odbjegli general Vladimir Zagorec počela zabavljati. S druge strane, neki akteri te afere još uvijek se oporavljaju od šoka.
 
Ivana Hodak mlada je pravnica, te sudski vještak za grafologiju, a u poslu pomaže i ocu od kojeg uči tajne odvjetničkog posla. Ivana Hodak kći je Ljerke Mintas Hodak, poznate pravnice i političke dužnosnice tijekom 90-ih i zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka. Zvonimir Hodak proteklih je mjeseci najviše privlačio pažnju javnosti zato što je postao odvjetnik odbjeglog generala Vladimira Zagorca. Ljubo Pavasović Visković zagrebački je odvjetnik, koji među ostalim, zastupa i zastupao je Hrvoja Petrača. Osim Petrača, Ljubo Pavasović Visković zastupa i niz drugih osoba koje se povezuje s kriminalnim miljeom, ali i Ivana Gotovca, visokog dužnosnika Fonda za privatizaciju koji je po svemu sudeći bez razloga nastradao u korupcijskoj aferi Maestro. Kada su čuli da im kći ima novog dečka, roditelji Ivane Hodak su se šokirali. Njih je kao roditelje prvenstveno šokiralo to što im je kći posve neočekivano prekinula gotovo trogodišnju vezu s Ivorom Vucelićem, Zagrepčaninom koji je zaposlen u tvrtki Adriatica.net, na poziciji člana uprave i potpredsjednika za operativno poslovanje. Igor Vucelić od ranije je poznat hrvatskoj javnosti ponajprije po svom burnom i kratkom braku s televizijskom voditeljicom, Splićankom Lanom Pavić. Njih dvoje razveli su se samo nakon dva mjeseca braka, a o nesuglasicama u tom braku razne novine opsežno su pisale, pa se tako i Vucelić u medijima pojavljivao češće no što mu je to odgovaralo. Vucelić potječe iz poznate zagrebačke liječničke obitelji i prije te, za njega nesretne životne epizode, o njemu se malo pisalo. Smatralo ga se perspektivnim poslovnim čovjekom, jer je relativno mlad bio zaposlen kao voditelj sektora ljudskih resursa u Agrokoru. Vucelić se ubrzo nakon toga oporavio od neugodnosti koje je proživio razvodeći se s Lanom Pavić. Potom se upoznao s Ivanom Hodak i njih su dvoje započeli stabilnu ljubavnu vezu, koja je sve donedavna, naoko, davala za naslutiti da bi se mogla okončati brakom. Vucelić je bio u korektnim odnosima s roditeljima Ivane Hodak.
 
Oni su vjerovali da se radi o ozbiljnoj vezi, a vjerojatno su se, kao i većina roditelja čija djeca se počnu približavati tridesetoj godini, počeli nadati da bi se ta veza mogla okončati brakom. Iznenadan prekid ljubavne veze Ivane Hodak i Ivora Vucelića Zvonimira Hodaka šokirao je iz više razloga. Hodak se prvenstveno uplašio kako će na novog dečka svoje kćeri reagirati njegov trenutačno najpoznatiji klijent Vladimir Zagorec. Zagorca bi ta veza mogla smetati zato što Ljubo Pavasović Visković kao odvjetnik zastupa Hrvoja Petrača, koji je svojim iskazom na Županijskom sudu u Zagrebu inicirao postupak zbog kojeg već dulje vrijeme Hrvatska od Austrije traži da joj izruči Vladimira Zagorca, radi sumnje da je pronevjerio dragulje vrijedne oko 5 milijuna dolara. Hodak je shvatio da bi Zagorcu teško mogao zamjeriti ako bi se ovaj zabrinuo da bi Hodakova kći mogla svom dečku otkriti povjerljive informacije iz njegova slučaja, a koje su Zvonimiru Hodaku sigurno dostupne. Hodak zna da bi mu u toj situaciji teško mogla pomoći i činjenica da je Zagorca dosad branio kako je najbolje znao i umio, često se služeći i raznim manipulacijama.
 
Mogući poslovni razilazak s Vladimirom Zagorcem zbog ljubavne veze Hodakove kćeri i Petračeva odvjetnika, Hodaka je u ovoj situaciji dodatno zabrinuo zbog poslovnog projekta dosad nepoznatog hrvatskoj javnosti. Ivor Vucelić, sada već bivši dečko njegove kćeri Ivane, inicirao je pregovore o mogućoj prodaji Zagorčevih projekata s nekretninama u Hrvatskoj. Prema Nacionalu dostupnim informacijama, u tim pregovorima sudjeluju Vladimir Zagorec, Ivor Vucelić i poznati glazbeni i filmski producent i skladatelj Tonči Huljić. Vucelić i Huljić zainteresirani su za otkup Zagorčevih građevinskih projekata u Hrvatskoj. Vucelić je preko Zvonimira Hodaka, oca svoje tadašnje djevojke, stupio u kontakt sa Zagorcem. Počeli su pregovarati, a projekt bi kreditno trebala pratiti Zagrebačka banka. Vucelić je bio inicijator projekta i osoba koja je sve zainteresirane povezala. Hodak je u toj priči trebao odraditi pravni dio posla, a osigurao je i prve kontakte sa Zagorcem. Tonči Huljić trebao je biti jedan od glavnih nositelja tog posla.
 
Huljić iza sebe ima reputaciju uspješnog poslovnog čovjeka, koju je uvelike zaslužio i zahvaljujući uspješnoj poslovnoj suradnji s Romanom Majetićem kroz tvrtku Ava produkcija, koja je proizvela više uspješnih televizijskih serija. Huljić već neko vrijeme ima velike ambicije u poslovanju s nekretninama. Nedavno je s Vucelićem počeo investirati u građevinske projekte u Srbiji. Prije nekoliko dana Ivor Vucelić se u jednom društvu požalio da bi mu zbog neočekivanog raspleta njegove veze s Ivanom Hodak mogao propasti projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna. Iz toga se da zaključiti da su oni od Zagorca najvjerojatnije željeli otkupiti njegove projekte s nekretninama u Hrvatskoj.
 
Zagorčevi građevinski projekti u Hrvatskoj nisu nepoznanica. Najpoznatiji od tih projekata bili su tzv. Prebendarski vrtovi u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, u blizini trgovačkog centra Kaptol, koje je Zagorec gradio u suradnji s Crkvom po modelu koncesije na 99 godina. Međutim, taj je projekt uspješno prodao nakon što se našao u ozbiljnim pravnim problemima. Ostatak Zagorčevih građevinskih projekata zanimljiv je i Državnom odvjetništvu, koje sumnja da je Zagorec kroz njih prao novac u suradnji s nekim, sada već bivšim, dužnosnicima Hypo Alpe Adria banke. U zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć Austrije, Državno odvjetništvo o Zagorčevim je građevinskim projektima napisalo: “Raspolažemo saznanjima da je Zagorec uz posredstvo raznih trgovačkih društava u Hrvatskoj od 2001. do danas kupio građevinske lokacije za gradnju objekata poslovno-trgovačko-turističke namjene, te su se počeli graditi u Zagrebu, Puli, Rovinju, Dubrovniku i Hvaru, a te projekte financira Hypo Alpe Adria Bank International AG iz Klagenfurta u ukupnom iznosu od 260 milijuna eura... saznali smo da je novac koji je Zagorec otuđio u svojstvu pomoćnika ministra obrane bio novac koji predstavlja polog u bankama u Austriji. To proizlazi iz izjava osoba koje tvrde da je izvršni direktor navedene banke Günther Striedinger zajedno sa svojim rođakom, inače poreznim savjetnikom navedene banke, Gabrielom Hermannom, financirao Zagorčeve projekte tako što je njima bilo poznato da on ima deponirana sredstva u Austriji i Kneževini Lihtenštajn. Zasad raspolažemo podacima da su Hermann i Striedinger otvarali tvrtke u Lihtenštajnu, jedna od njih je Sambuca Establishment s uredom u Vaduzu, zatim je na račun te tvrtke položen novac iz Hrvatske, te je taj novac predstavljao depozit na temelju kojeg su tvrtkama Sambuca i tvrtkama u Hrvatskoj iz navedene banke odobreni krediti. Takvo postupanje ukazuje na osnovanu sumnju da se radi o klasičnom pranju novca“ Što zbog Zagorčevih pravnih problema, što zbog drugih okolnosti, građevinski projekti u koje je investirao Zagorec nisu se mogli normalno realizirati.
 
 Špekulacije - uloga Ivića Pašalića 

Huljić i Vucelić nedavno su na ljetovanju posjetili Ivića Pašalića, s kojim je Huljić u odličnim odnosima, pa se jedno vrijeme špekuliralo da bi u projektu otkupljivanja Zagorčevih investicija mogao sudjelovati i Ivić Pašalić. Izvori bliski obitelji Hodak to demantiraju, a razlog su navodno loši odnosi u kojima su Ljerka Mintas Hodak i Ivić Pašalić. Oni su bili politički veoma bliski krajem devedesetih, ali su se razišli.

 
Primjerice, tvrtka PZ ulaganja, u kojoj je direktor Zagorčev prijatelj Roman Binder, početkom 2004. potpisala je s tadašnjim gradonačelnikom Lucianom Delbiancom, ugovor o osnivanju prava građenja u Kandlerovoj ulici u Puli. Grad Pula ustupio je PZ ulaganju 3874 m2 uz Gradsku knjižnicu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, garaže i trafostanice. Radovi su trebali biti završeni u roku 18 mjeseci, ali se sve produljilo jer su arheolozi ondje našli vrijedne iskopine. Na Hvaru je Zagorec investirao u otprilike 150 tisuća četvornih metara pašnjaka i šuma koje su naknadno djelomično prenamijenjene u građevinsku zonu u kojoj je Zagorec namjeravao izgraditi 62 luksuzne vile. Kredit za kupnju te zemlje dobio je na tvrtku Sambuca, iznosio je 11,3 milijuna eura, 7 milijuna od tog iznosa bilo je namijenjeno kupovini zemljišta, a preostali iznos kredita bio je namijenjen podmirenju troškova razvoja projekta izgradnje 62 vile na česticama zemlje koje su kupili, te za podmirenje troškova izrade svih potrebnih planova za realizaciju projekta, do izrade detaljnog urbanističkog plana. Kamata na taj kredit iznosi 6 posto godišnje, kredit treba biti jednokratno vraćen 1. srpnja 2011., a kamate se plaćaju zajedno s glavnicom. Projekt je zapeo zbog Zagorčevih problema, te zasad Zagorcu predstavlja samo trošak.
 
Razlaz s crkvom - Ostao bez 'vrtova'

Projekt ”Prebendarski vrtovi”, u koji se Zagorec upustio sa Zagrebačkom nadbiskupijom na crkvenom zemljištu u elitnoj Tkalčićevoj ulici trebao je biti vrhunac njegove investitorske karijere u Zagrebu. Iza stambeno-poslovnog objekta u središtu Zagreba kao formalni investitor stajala je tvrtka Molteh d.o.o., kompanija koju je vodio Zagorčev dugogodišnji suradnik Roman Binder, a koja je stvarno bila u Zagorčevu vlasništvu. Međutim, Zagorec je ostao bez tog projekta kad se hrvatsko pravosuđe opsežnije angažiralo oko njegovih navodnih kršenja zakona, jer Crkva nije željela takvu vrstu publiciteta.

 
Da Zagorec intenzivno traži kupce za svoje projekte Nacionalu je još u travnju 2007. otkrio njegov bivši suradnik Dragan Jurilj, koji je za Zagorca kupovao zemljišta na Hvaru, ali i u Dubrovniku. Jurilj je od Zagorca također htio otkupiti njegove projekte, nudio mu je mogućnost da na njima prije ishođenja građevinske dozvole zaradi 15 milijuna eura, ali ga je Zagorec odbio. Tražio je više novca. Jurilj ga je nazvao megalomanom. Razumljivo je da Zagorec pokušava prodati svoje građevinske projekte, posebice u okolnostima u kojima ga Državno odvjetništvo sumnjiči za pranje novca upravo kroz te projekte. Unosna prodaja prije izvjesnog izručenja Hrvatskoj Zagorcu se nameće kao nužnost, jer bi inače mogao ostati bez tog novca. Huljić i Vucelić imaju pravo pokušati kupiti te projekte, ali upitno je bi li se baš svatko uključivao u razgovore sa Zagorcem u vrijeme kada njegovi pravni problemi još nisu definitivno razriješeni, a nad tim projektima visi sumnja da su paravan za kriminalne aktivnosti. Sve bi to sada mogla dovesti u pitanje ljubav koja je planula između Ivane Hodak i Ljube Pavasovića Viskovića. Nacional je iz krugova bliskih obitelji Hodak doznao da je Zvonimir Hodak prije nekoliko dana o tomu izravno informirao Vladimira Zagorca.
 
Što mu je točno Hodak ispričao može se samo nagađati, ali sigurno ga je pitao smeta li mu ta veza njegove kćeri. Zagorcu nije bilo drago čuti informacije o toj vezi, ali je navodno rekao da ga ta veza ne smeta. Hodak, a posebno Ivor Vucelić, zasad se samo mogu nadati da epilog Vucelićeve veze s Ivanom Hodak neće naštetiti projektu kupovine Zagorčevih građevinskih projekata. Nije lako Ivoru Vuceliću, koji nema sreće u ljubavi. Brak s Lanom Pavić raspao se samo nakon dva mjeseca zbog drugog muškarca u životu njegove tadašnje supruge, a sada je nakon tri godine veze također ostao sam. Još se nije ni oporavio od prekida s Ivanom Hodak, a ona je svega tjedan dana kasnije već bila u vezi s Ljubom Pavasovićem Viskovićem. Prije nekoliko dana Vucelić se požalio da zbog njegovih ljubavnih problema sada i Zvonimir Hodak već danima po kući hoda s hladnim oblozima na čelu. Ljubo Pavasović Visković sve to također teško proživljava, a posljednjih dana je zbog toga i prilično nervozan. Nada se da mu nova veza neće propasti zbog specifičnih odnosa Vladimira Zagorca, klijenta oca njegove djevojke i njegova klijenta Hrvoja Petrača. Zato o svojoj novoj vezi on za Nacional uopće nije želio govoriti, a poručio je da njegovu djevojku Ivanu Hodak ni ne pokušavamo kontaktirati. Sve navedeno, među ostalim, pokazuje kako je Hrvatska mala zemlja u kojoj se često na nepredviđen način isprepleću razni interesi, te kako ljubav svemu tomu može dati novu dramatičnu dimenziju.
 
Berislav Jelinić  
 
 
 
Nacional - 6. listopada 2008. 
 
Neka Ivana bude posljednja žrtva nasilja 
 
Vijest o smrti Ivane Hodak zatekla me je u Državnom odvjetništvu, na nekih 200-tinjak metara zračne linije od stana Hodakovih na Zrinjevcu. Kada sam ljudima iz DORH-a pokazao poruku koju sam dobio bili su šokirani kao i ja. Kada sam čuo da je pogođena iz neposredne blizine u glavu i to iz pištolja s prigušivačem, te da je na nju pucao neki nemaskirani muškarac, koji je nakon obavljenog posla počeo suludo bježati, još me je više steglo u želucu. Ivana je ubijena na isti način kao što sam ja trebao biti ubijen prije točno pola godine pred svojom zgradom u centru grada, isto hicem u glavu, isto s pištoljem s prigušivačem, a izvršitelj je također bio nemaskirani muškarac koji je pobjegao s mjesta zločina.
 
Ivanu sam upoznao prije petnaest godina, kada je bila curica, kad sam došao prvi puta u dom Hodakovih na Zrinjevcu. Izrasla je u prekrasnu, pametnu djevojku, koja je posljednjih nekoliko mjeseci bila u ljubavnoj vezi s mojim prijateljem Ljubom Pavasovićem - Viskovićem. Nazvao sam ga, bio je zaplakan, u šoku... Nije mogao govoriti.
 
Pokušaj mog svirepog ubojstva, bio je medijski prikazan od mojih ‘dobrohotnih’ kolega novinara kao pokušaj moje manipulacije javnošću zbog privatne tragedije koja me snašla. Tu glupu konstrukciju mogli su smisliti i napisati samo zli ljudi koji ne razmišljaju svojom glavom i koji su napravili pritisak na policiju da se bavi nevažnim istragama, a ne najtežim krivičnim djelom - pokušajem ubojstva.
 
Da je policija imala sve resurse da riješi moj slučaj, možda bi se spriječilo ovo gnjusno ubojstvo jednog mladoga bića, bića koje je skončalo na identičan način kako sam i ja trebao skončati. Mogu zamisliti stravu u njenim očima kada je vidjela pištolj uperen u svoju glavu, kada je čula prigušeni pucanj i vidjela vatru iz cijevi oružja. Sve sam to vidio i ja, samo mi je dragi Bog dopustio da živim, za razliku od Ivane, prema kojoj nije bio tako milostiv.
 
Neka Ivana, čiji ubojica zaslužuje smrtnu kaznu, bude zadnja žrtva nasilja na ulicama Zagreba, čiji se korijeni, između ostaloga, nalaze i u jednoj histeriji koju su izazvali neodgovorni mediji i novinari. Ovoga trenutka sve se mora učiniti da se hitno nađe izvršitelj i naručitelj, kako bi naša djeca mogla sigurno na ulice ovoga grada.
 
Ivo Pukanić
 
{mxc}
 
 
Čet, 18-07-2024, 06:29:43

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.