Hrvatska pred vratima NATO-a

 

Američki kongresnici Robert Wexler i Elton Gallegly, čelnici pododbora za Europu u Odboru za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, izrazili su snažnu podršku za pozivanje Hrvatske u članstvo NATO-a na travanjskom summitu Saveza u Bukureštu. "Vjerujemo da je Hrvatska zadovoljila uvjete i ispunila odgovornosti koje se traže za primanje u NATO. Stoga u cijelosti podržavamo izdavanje pozivnice za Hrvatsku da se pridruži NATO-u u travnju u Bukureštu" - istaknuli su Wexler i Gallegly u pismu državnoj tajnici Condoleezzi Rice. U pismu koje datira od 6. ožujka, koje su njihovi uredi objavili u ponedjeljak, demokrat Wexler i republikanac Gallegly, naglašavaju značajni napredak koji je Hrvatska ostvarila u dostizanju standarda NATO-a.

Kao rezultat sveobuhvatnih političkih, gospodarskih i vojnih reformi koje je hrvatska Vlada poduzela, Hrvatska je jasno demonstrirala svoju spremnost da postane punopravna članica Saveza - istaknuli su. U pismu državnoj tajnici Rice, kongresnici podsjećaju na odluke summita NATO-a u Rigi 2006. da kandidati koji ispune uvjete na idućem summitu mogu očekivati pozivnicu, uz zaključak da je "Hrvatska te uvjete ispunila". Hrvatska je, prema njihovim riječima, od svoje neovisnosti 1992. surađivala s međunarodnom zajednicom na uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu, te aktivno podržavala globalni rat protiv terorizma i napore za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje. Wexler i Gallegly posebno ističu aktivno sudjelovanje Hrvatske u operacijama NATO-a, uključujući i misiju ISAF-a u Afganistanu. Administracija predsjednika Georgea W. Busha i američki Kongres već godinama snažno podupiru ulazak Hrvatske u NATO, zajedno s druge dvije članice Jadransko-američke povelje, Albanijom i Makedonijom.

Ta bi nastojanja trebala biti okrunjena pozivnicama u članstvo NATO-a na summitu koji se od 2. do 4. travnja održava u Bukureštu. Činjenica jest da se hrvatska politika i diplomacija u poslijednje vrijeme sve više i znakovitije naslanjaju na SAD. S druge strane, potpora koja se od Amerikanaca, a u smislu stvaranja svojevrsnoga političkog zaleđa može očekivati, također je pod velikim upitnikom, jer se i ovoga puta najvjerojatnije radi o najobičnijoj trampi ili razmjeni koristi. Naznaka američkih već postoji (najavljena kupovina aviona F16 za hrvatsku vojsku) dok su hrvatski (mogući) interesi još uvijek zavijeni debelim velom tajni, ako uopće i postoje. Kako bilo ostaje činjenica da ako Hrvatska uđe u NATO, Drina bi ponovno mogla postati razdjelnicom između zapadnoga kršćanstva što znači katolicizma i protestanata i islama i pravoslavlja na drugoj strani, naravno pod uvjetom da Rusi nastave sa politikom konfrontiranja sa zapadom. Koliko bi država Hrvatska od cijele priče mogla imati štete, a koristi, ostaje za vidjeti.

M.M.B.

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.