Prvi hrvatski redarstvenikDonosimo priopćenje za javnost Udruge Prvi hrvatski redarstvenik koja u njemu iznosi svoj stav u svezi s pitanjem eventualne objave Registra hrvatskih branitelja u javnosti.

 

Priopćenje za javnost

 

Poštovani,

Posljednje dvije godine jedno od ključnih pitanja oko kojih se lome koplja je pitanje dali objaviti Registar hrvatskih branitelja ili ne? Pogotovo su žučni oni koji zagovaraju objavu Registra. Što se tiče ovog pitanja Udruga PHR je danas na Središnjem odboru profilirala stav o pitanju objave Registra hrvatskih branitelja.

Mišljenja smo da postoje zakonske i sigurnosne zapreke za objavu Registra na način kako se to zahtjeva u ovom trenutku i da je isto pitanje o kojem bi svoj stav trebali dati svi branitelji, što znači da čelnici udruga kad pričaju o ovom problemu istupaju s ograničenim legitimitetom, isto vrijedi za članove pojedinih političkih stranaka. Sama objava Registra ne bi ispunila njihova očekivanja tj. otkrila lažne branitelje.

S obzirom da smo došli u situaciju da niti jedna strana ne odstupa od svoji stavova slobodni smo predložiti rješenje koje bi bilo kompromisno. S jedne strane će omogućiti tijelima državne vlasti da objavi registar, a da ne prekrše zakon i istovremeno će omogućiti svim braniteljima pristup registru pod određenim uvjetima kako bi mogli otkriti takozvane lažne branitelje.

Naš prijedlog je slijedeći da bi u svim županijskim centrima za branitelje i u uredima obrane trebalo instalirati info pultove kojima bi svi zainteresirani branitelji pod kontroliranim uvjetima mogli izvršiti uvid u Registar bez mogućnosti kopiranja, printanja...

S poštovanjem,
Predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik
Zdravko Lončar

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.