Mandatar Tihomir Orešković predstavio novu vladu

Mandatar Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak u 12 sati na novinskoj konferenciji popis ministara koje će u petak Hrvatskom saboru predložiti za novu Vladu.

Orešković je kazao kako je u posljednjih 10 do 15 dana imao više od orešković tihomir60 sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa, akademske zajednice i iz javnog sektora te da je na kraju izabran vrlo kvalitetan tim, koji je nazvao "zdravim miksom mladih i novih ljudi, koji će vrlo pozitivno zajedno surađuvati".

Kazao je i kako je s predloženim ministrima jutros održao sastanak koji je bio "vrlo pozitivan i pun energije i ovaj je tim spreman raditi" te da su svi koji su ušli u ovaj proces "spremni za svaki izazov ispred nas".

Novinarima je prije obraćanja mandatara Oreškovića podijeljen popis predloženih ministara, na kojem nije naveden ministar unutarnjih poslova, a neslužbeno se doznaje da je to Vlaho Orepić, prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama i aktivist.

Dva potpredsjednika Vlade

Prema tom popisu, prvi potpredsjednik Vlade biti će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok će čelni čovjek MOST-a Božo Petrov biti potpredsjednik Vlade.

Za ministra Juretic Benardicafinancija odabran je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, a ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Za ministra gospodarstva predlaže se Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.

Ministarstvo poduzetništva i obrta trebao bi preuzeti Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.

Za ministra poljoprivrede predložen je Davor Romić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik.

Ministrom zdravlja trebao bi postati Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Imena novih ministara:

Dubravka Jurlina Alibegović - Ministarstvo uprave

Davor Romić - Ministarstvo poljoprivrede

Slaven Dobrović - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Ante Šprlje - Ministarstvo pravosuđa

Tomislav Panenić - Ministarstvo gospodarstva

Zdravko Marić - Ministarstvo financija

Josip Buljević - MORH

Predrag Šustar - Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Tomislav Tolušić - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Anton Kliman - Ministarstvo turizma

Oleg Butković - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Dario Nakić - Ministarstvo zdravlja

Mijo Crnoja - Ministarstvo branitelja

Zlatko Hasanbegović - Ministarstvo kulture

Miro Kovač - Ministarstvo vanjskih poslova

Lovro Kušćević - Ministarstvo graditeljstva

Bernardica Juretić - Ministarstvo socijalne politike i mladih

Nada Šikić - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Darko Horvat - Ministarstvo poduzetništva i obrta

Vlaho Orepić - MUP

Hina

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.