Prijedlog izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru

Most traži izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, jer smatraju da nije u redu da zastupnici i godinu dana nakon obnašanja ivan kovačićdužnosti primaju plaću, šest mjeseci punu i drugih šest mjeseci pola plaće. Vjeruju da bi se zakon mogao promijeniti u roku od pola godine. Na ovo ih je, između ostalog, potaknula i činjenica da takva prava mogu uživati i zamjenski zastupnici koji su Saboru bili kratko kao zamjene zastupnicima SDP-a i HNS-a koji su još na tehničkim dužnostima ministara.

– Prijedlog promjene zakona već je napisan, bit će predan na prvoj sjednici ili radnim tijelima, vidjet ćemo kako ide procedura. One beneficije koje zastupnici imaju nakon mandata, šest mjeseci na punu i šest mjeseci na pola plaće, smatramo da treba ukinuti, a to se ustvari odnosi samo na nove zastupnike, ove u osmom sazivu Sabora. Nećemo ukidati nikakva stečena prava prijašnjim zastupnicima – objašnjava Mostov Ivan Kovačić te dodaje kako je ovaj prijedlog zakona samo njihov prvi korak, očekuje se i smanjenje plaća zastupnicima, a možda i ministrima. Vjeruje da će ih u tome podržati i njihov partner, Domoljubna koalicija.

Još nije u proceduri

Predsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner pak kaže da prijedlog Mosta u HDZ-u još nisu dobili, pa ga ne može ni komentirati.

– Kad prijedlog dođe, onda ćemo o njemu raspravljati. Ne znam što znače privilegije, koje privilegije, ali kažem, hajdemo raspravljati kad neki prijedlog postoji, a ne kad je netko nekom rekao što učiniti jednog dana – kratko se Reiner osvrnuo na ovu tematiku.

O prijedlogu Mosta izjasnio se i Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Igor Dragovan također kaže da prvo treba raspraviti što takav prijedlog znači, pa onda donijeti odluku.

– Sve skupa se veže na mnogo više zakona. Kao što znate, postoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji na neki način ograničava hrvatski saborljudima koji rade da bi negdje našli radno mjesto. Prema tome, o svemu se tome treba razgovarati i vidjeti. I očekujemo da prijedlozi dođu, ne preko glasnogovornika, nego da se napravi prijedlog, stavi u proceduru i onda ćemo o tome u parlamentu razgovarati. Mislim da se neke stvari mogu mijenjati i one su se mogle mijenjati i sve ove godine. Vlada Zorana Milanovića je napravila jednu stvar vrlo važnu, a to je da nema više povlaštenih saborskih mirovina. Podsjetit ću i da je Vlada pokojnog Ivice Račana zastupničke plaće smanjila 40 posto 2000. godine. To su dvije konkretne stvari koje su dvije socijaldemokratske vlade napravile. Vidjet ćemo što će napraviti ova vlada – komentira Dragovan. Za SDP je, dodaje, najvažnije sada otkriti u kojem pravcu će ići nova Vlada.

– Sada nas interesira kako će živjeti građani, sve ovo ostalo je bacanje prašine u oči. U ovom trenutku smatram da je puno važnije vidjeti stvari koje smo od zastupnika Mosta slušali u kampanji, a to su reforme. Od tih reformi se odustalo, ostalo se samo na reformi zvanoj fotelja i mi u klubu SDP-a čekamo petak, čekamo novu vladu, a to čekaju i hrvatski građani da vide kako će te reforme izgledati i što će uopće od onoga što je bilo izgovoreno u kampanji biti u programu. Bojim se da je ovo što je najavljeno za hrvatske građane pogubno, govoreći o drugom mirovinskom stupu, govoreći o dobroj praksi, a to je – grozim se najava da će se ukinuti sva sredstva za nevladine udruge i da se odatle uzmu novci. To Hrvatsku vraća daleko unatrag i mi smo otišli predaleko od toga – ocijenio je Dragovan.

Tea Romić
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.