Krugman Hrvatima: Morate prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača 

Kada bi vrijeme mogli vratiti unazad, tada ne bi trebalo uvoditi maastrichtske kriterije jer je stvaranje eura bilo temelj za krizu u Europi. To je isto kao i s vicom o vozačici koja je prošla kroz crveno pa pregazila pješakinju. Tad je zavapila: "Kad bih vrijeme mogla vratiti unazad, ne bih to učinila". No, kad se vratila unazad, ponovno ju je pregazila – kazao je Paul Krugman, EUamerički ekonomist i nobelovac koji je bio glavni govornik na drugom Adris Business Forumu u Rovinju.

Premda je uvođenje eura bilo greška, Krugman kaže da bi sada druga pogreška bila dopustiti da se sustav uruši. Njegov je savjet i preporuka europskim vlastima da rade na političkoj, poreznoj i bankarskoj uniji te da Europska središnja banka dijeli kredite zemljama koje se nađu u poteškoćama.

Europa bi trebala pomagati svoje države na isti način na koji to čini SAD. Florida je doživjela sličan kolaps kao i Španjolska, zbog pada tržišta nekretnina, no njima je Washington potpomogao sa šest posto tamošnjeg BDP-a. Španjolskoj nije pomogao nitko, naglasio je nobelovac.

Njegov nastup slušali su gotovo svi vodeći menadžeri i poduzetnici u zemlji kao i tri vladina ministra; Radimir Čačić, Mirando Mrsić i Veljko Ostojić.

Kad je riječ o Hrvatskoj, Krugman je odmah rekao da nije poznavatelj prilika u Hrvatskoj, ali je rekao da ne trebamo žuriti s uvođenjem eura jer će vrijeme pokazati u kojem će se mjeru odvijati stvari u eurozoni.

Vlade malih zemalja pa tako i Hrvatska nemaju puno manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska vlada ne može reći ne zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi, prenosi vecernji.hr

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.