Čačić: dobar je pokazatelj kretanja rast proizvodnje

Dobar je pokazatelj kretanja rast proizvodnje u prvih osam mjeseci ove u odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci, iako on iznosio samo 0,6 posto, kazao je večeras u Karlovcu na izvještajno-tematskoj sjednici HNS-ove Ženske inicijative prvi potpredsjednik Vlade RH i predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Stavivši taj rezultat u kontekst prethodnog pada proizvodnje, pa zatim stagnacije, ocijenio je da je rast još značajniji kada se zna da je u promatranom razdoblju bila izgubljena proizvodnja u dijelu brodogradnje, Dini i primjerice Željezari Sisak.

"Ono što me posebno veseli je rast od 3,2 posto kapitalnih proizvoda i 1,3 posto izvoza, i taj će se trend nastaviti. Taj rast nije predviđala ni jedna od sedam objavljenih ekonomskih analiza, znači sve su bile u krivu sa svojim procjenama pada BDP-a od oko dva posto, jer nisu gledali procese dinamički nego statički. Gledano dinamički, ja sam siguran da ćemo u 2013. godini bilježiti gospodarski rast", istaknuo je Čačić.

U detaljnoj ekonomskoj analizi okupljenom članstvu, pretežno članicama Ženske inicijative HNS-a, Čačić je posebno naglasio da je nepopularan posao koji se sada događa u društvu – "čišćenje" svega što neće moći izdržati i opstati, dodavši da treba postići ono što se događa, primjerice, u Dalmacijavinu.

"Uz to slijedi pregovaranje i definiranje velikih projekata, definiranje modela njihovih financiranja, pa kada se projekti pokrenu, trebat će reći i tko ih je pokrenuo. Trebamo prema ovoj zemlji, zajedno s našim strateškim partnerom, biti odgovorni i zaslužni, kazao je Čačić i pri tom pozvao članstvo da u svojim sredinama "budu vidljivi i i što jači kao HNS-ovci", jer će time pomoći i sebi kao stranci, ali i snazi koalicije.

(hkv/Hina)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.