Nove mjere zapošljavanja: Volontirati mogu i oni s dosadašnjim iskustvom

Mladi u potrazi za poslom više neće morati čekati šest mjeseci od prijave na burzu kako bi stekli uvjete na dobivanje potpore za samozapošljavanje, već će to pravo moći koristiti odmah po prijavljivanju na Zavod, nove su mjere Vladinog plana za zapošljavanje koje je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio ministar rada Mirando MladiMrsić.

Ove se mjere odnose i na odel "volontiranja" za 1600 kuna putem čega se dosad zaposlilo već 6,5 tisuća mladih, a to će moći učiniti i oni koji su već radili nekakav posao, ali izvan struke.

Broj nezaposlenih mladih ljudi dosegao je cifru od 131.096 ili 43 posto od ukupne populacije koja ne radi. Najbrojniji u toj skupini su oni između 15 i 19 godina. U potrazi za boljim uvjetima već ih je mnogo otišlo iz Hrvatske, a ministar Mrsić očekuje da će se taj broj povećati ulaskom u Europsku uniju. No, smatra, po tom pitanju ne može se mnogo učiniti.

-Odlazak mladih izvan Hrvatske nešto je što ne možemo spriječiti. No, želimo slijediti iskustvo Poljske: stvoriti uvjete da se, kada se situacija poboljša, oni požele vratiti u Hrvatsku, smatra ministar.

Najvažnija mjera mora biti otvaranje novih mjesta, kaže Mrsić, a kada sljedeće godine uđemo u EU Hrvatski zavod za zapošljavanje imat će obavezu svakom mladom čovjeku koji se ne zaposli u roku šest mjeseci osigurati pronalaženje posla na neke druge načine, prekvalifikacijama, dokvalifikacijama ili slično.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.