Linić: zakonom o financijskom poslovanju protiv nelikvidnosti

Vlada je sprema od 1. listopada na primjenu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, rekao je ministar financija Slavko Linić, predstavljajući Saboru konačan prijedlog Zakona koji bi trebao smanjiti nelikvidnost te osigurati brže i jeftinije stečajne Linićpostupke.

Osnovano je 60 nagodbenih vijeća, koja su regionalno podijeljena, ističe ministar Slavko Linić, dodajući da je cilj države pomoći vjerovnicima i dužnicima da postignu dogovor o tražbinama i restrukturiranju, kako bi se spasila radna mjesta.

Rokovi plaćanja iz zakona od 30 dana, te 60 za zdravstvo utvrđeni su još lani, ali hrvatska je specifičnost da se zakoni donose, a zatim ne provode, rekao je ministar Linić, napominjući da je nelikvidnost najveći problem hrvatskoga gospodarstva.

Vlada upozorava na alarmantne podatke o nelikvidnosti jer su neizvršene osnove za plaćanje došle na razinu 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije.

'Običnu' nelikvidnost ima 3700 pravnih subjekata s oko 700 milijuna kuna, blokadu računa do 360 dana ima 16.580 subjekata s preko 7,7 milijardi kuna, a više od 360 dana 56.778 subjekata s oko 36 milijardi kuna.

Predloženim zakonom vjerovnicima se osiguravaju najpovoljniji uvjeti za namirenje njihovih tražbina te osiguravaju uvjeti za restrukturiranje dužnika. Kada se ne može postići pravodoban sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja.

(hkv/Hina)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.