Knjiga u salonu: Kazalište i drama u Domovinskom ratu
(15. – 19. studenoga 2021.)

Nova izdavačka kuća Citadela libri pokrenuta je prije tri godine kao mala „utvrda knjiga“ koja brani naše pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti jer je upravo to nepravedno protjerano iz suvremenog kanona kao „nevrijedno“ nakon pobjede sekularističkog svjetonazora koji je nakon II. svjetskog rata zavladao u cijeloj Europi. Citadela libri do sada je objavila pet knjiga, a od ovog ljeta otvorila je i malu knjižara u centru Zagreba (Ulica Franje Račkoga 11) u kojoj se kroz zanimljive programe do sada govorilo o kanonu, katarzi, svetcima i duhovima u drami.citadela

Od 15. do 19. studenoga u knjižari Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11) obilježava se sjećanje na Vukovar programom „Kazalište i drama u Domovinskom ratu“. U ponedjeljak (15. studenoga u 18 h) gostuje udruga „Pričalica“ iz Virovitice u suradnji s Kazalištem Virovitica i u partnerstvu s udrugom HVIDR-a Virovitica. Izvest će predstavu Hoću tatu na tekst Drage Vranješ Vargović u režiji Snježane Lančić u kojoj tri djevojčice (Doris Mihaljević, Larisa Biondić i Emma Bušetinčan) donose perspektivu dječjeg pogleda na rat. Virovitička poznata glumica Snježana Lančić predstavit će i svoj rad u „Pričalici“, a Sanja Nikčević otvoriti izložbu na temu „Kazalište i drama u Domovinskom ratu“.

U četvrtak, na dan sjećanja na vukovarsku tragediju (18. studenoga u 19 h) predavanje je Sanje Nikčević na temu „Kazalište i drama u Domovinskom ratu“ na kojem će se pokazati kako su se upravo za vrijeme Domovinskog rata kazališta u ratnim zonama vratila biti kazališta i postavljala (i pisala) drame koje u sebi nose lijepo/dobro/sveto, imaju katarzu i afirmiraju kršćanske vrijednosti – čak i kad glavni junak pogine na kraju drame.

Hocu tatu

Predstava 'Hoću tatu'

Snjezana Lancic i male glumice

Snježana Lančić i male glumice nakon predstave „Hoću tatu“ u razgovoru s publikom 

(hkv/citadelalibri.com)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.