Autentičnost sintagme '200 obitelji'

U javnom informacijskom prostoru koristi se tvrdnja da je osnova gospodarskog programa predsjednika Tuđmana bio koncept prema kojem će hrvatskim gospodarstvom upravljati određen NužnostNužno je da je netko čuo dr. Tuđmana da to izgovara i da je taj događaj zabilježen autentičnom i integritetski očuvanom audio ili video snimkom, ili da je netko našao autentičan i integritetski očuvan dokument na kojem to piše, potpisan autentičnim potpisom predsjednika Tuđmana, ili da postoji intervju s predsjednikom Tuđmanom u kojem je to izrečeno, ili eventualno izjave iz prve ruke od više osoba, koje se podudaraju u ključnim detaljima.broj bogatih obitelji. Taj navodni koncept predstavljan je u različitim oblicima, ali u osnovi svakog je određen broj obitelji koje je navodno spomenuo predsjednik Tuđman. Broj obitelji s vremenom se mijenjao, a u posljednje vrijeme uvriježio se broj od 200 obitelji. Tvrdnja se upotrebljava za difamiranje predsjednika Tuđmana i njegova vođenja Republike Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Njome se želi istaknuti da je predsjednik Tuđman gospodarsku moć države i državni novac podijelio među svojim, podobnim ljudima.

U nijednoj izjavi raznih javnih osoba, u nijednom znanstvenom radu i u nijednoj publicističkoj knjizi u kojima se dr. Franji Tuđmanu imputira autorstvo sintagme o 200 obitelji, a koje su istražene, nije pronađeno ni mjesto, ni vrijeme, ni kontekst, niti ikakva informacija iz koje bi se mogla barem naslutiti barem naznaka potvrde da je predsjednik Tuđman njezin autor i to u kontekstu da bi tih 200 obitelji upravljalo hrvatskim gospodarstvom.

Pronađena je samo jedna potencijalno relevantna izjava u kojoj se navodi lokacija i prigoda u kojoj je navodno spomenuto „200 obitelji", ali u njoj se tvrdi da je to izvađeno iz konteksta te da se ne radi o modelu hrvatskoga gospodarstva prema kojem bi tih 200 obitelji upravljalo hrvatskim gospodarstvom. Izjave osoba koje zagovaraju tezu da je predsjednik Tuđman spomenuo 200 obitelji kao i izjave osoba koje to negiraju bilo parcijalno bilo u potpunosti, međusobno se razlikuju u više detalja: broju obitelji, subjektu radnje, opisu događaja u kojem je izjava nastala i kontekstu.

Nedokazivo Tuđmanovo autorstvo teze o 200 obitelji

Da bi se autorstvo teze o 200 obitelji koje bi upravljale hrvatskim gospodarstvom moglo pripisati predsjedniku Tuđmanu, nije dovoljno imati samo ovakve izjave raznih osoba jer one ne sadrže provjerljive informacije pomoću kojih bi se to moglo izvesti. Nužno je da je netko čuo dr. Tuđmana da to izgovara i da je taj događaj zabilježen autentičnom i integritetski očuvanom audio ili video snimkom, ili da je netko našao autentičan i integritetski očuvan dokument na kojem to piše, potpisan autentičnim potpisom predsjednika Tuđmana, ili da postoji intervju s predsjednikom Tuđmanom u kojem je to izrečeno, ili eventualno izjave iz prve ruke od više osoba, koje se podudaraju u ključnim detaljima.

Takav dokaz trebao bi biti dostupan u javnom informacijskom prostoru. Javnosti je dostupna velika količina citata predsjednika Tuđmana koji su preuzeti iz raznih transkripata, dokumenata, radio-televizijskih emisija te snimki sastanaka i sjednica.

Logično je očekivati da temelj gospodarske strategije Hrvatske u obliku teze na koju se poziva toliko ljudi koji uglavnom pripadaju Tuđmanovoj oporbi, postoji zabilježen u nekom obliku na nekom mediju i da postoji barem jedan direktan svjedok toga koji bi o tome cjelovito svjedočio. Budući da u tolikom raznovrsnom materijalu nije pronađena potvrda da je teza izrečena niti se javio direktni svjedok s cjelovitim svjedočanstvom, sintagma o 200 obitelji koje bi upravljale hrvatskim gospodarstvom ne može se pripisati predsjedniku Tuđmanu.

Roman Domović
Nation security and the future

NAPOMENA: Tekst je uvodni i zaključni dio znanstvenog članka Romana Domovića pod naslovom „Autentičnost sintagme '200 obitelji'". Cijeli rad dostupan je na poveznici.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.