Afera u samome vrhu Ministarstva financija

Nada Čavlović Smiljanec dala je neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću na mjesto ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra financija Slavka SmiljanecLinića i on je tu ostavku prihvatio. Svoju ostavku Smiljanec je obrazložila time da joj je posao u Poreznoj upravi posljednjih mjeseci bio iznimno težak zbog stalnih podmetanja i opstrukcije koji su dolazili od pojedinaca iz Ministarstva financija.

„Moram reći da je moj posao Unatoč svemu, nisam očekivala da će ići toliko daleko da me pokušaju diskriminirati za radnje koje nisam počinila i dovesti me u vezu s ljudima za koje se vežu razne afere. U takvim uvjetima ja ne mogu kvalitetno i odgovorno obavljati posao ravnateljice Porezne uprave" – rekla je Čavlović Smiljanec koja je kazneno prijavljena zbog sumnje u multimilijunsko pogodovanje poreznom obvezniku iz Osijeka koji je otprije poznat javnosti iz krupne afere o curenju informacija kriminalcima.

Smiljanec nije željela navesti konkretna imena osoba koje su opstruirale njen rad, no kazala je da je riječ o ljudima iz Ministarstva financija i Porezne uprave. Dodala je da je u posljednje dvije godine dala najbolje od sebe, no kako je izostala podrška ljudi, ostala je osamljena i više sve to nije imalo smisla. Razloge podmetanja, tvrdi, ne zna, ali pretpostavlja da je to zbog toga što je dobro radila svoj posao.

Reakcije na ostavku

Ministar financija Slavko Linić odbio je komentirati tvrdnju ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec da su joj podmetali pojedinci iz Ministarstva financija, rekavši kako su pravi problemi u Hrvatskoj mirovine, radna mjesta, plaće i prezaduženost te da se njegovo ministarstvo prvenstveno time bavi. Dodao je kako može samo komentirati da je danas teško biti na bilo kojoj radnoj dužnosti, a pogotovo na mjestu šefice Porezne.

Predsjednika Vlade Zorana Milanovića je jučerašnja ostavka ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec iznenadila, a ona je, kako je ocijenio danas u Čakovcu, "svoj posao radila vrlo žestoko".

Predsjednik Vlade je za današnje proslave 1. svibnja u Čakovcu najavio je da će se za njezin slučaj osobno zaintereisirati i postaviti neka pitanja jer je "ona ipak druga osoba Ministarstva financija".

Linic Smiljanec MilanovicKomentirajući medijske navode da je u ratu s ministrom financija Slavkom Linićem, izjavio je da ne može biti u ratu s ni jednim ministrom, ni oni s njime, "jer ako do toga dođe ministar odlazi".

Prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić nije danas željela komentirati tvrdnje bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec da je bila pod pritiskom pojedinaca iz Ministarstva financija, poručivši kako "tračeve neće komentirati" te da se Vlada "ne treba zabavljati takvim stvarima".

Pusić je dodala kako nitko nije do kraja upoznat sa situacijom u Poreznoj upravi pa ni sama Čavlović Smiljanec.

"Zato je, po mom mišljenju, dala ostavku, da institucije mogu odraditi posao što se tiče tužbi i prijava koje su upućene na njezin račun. Institucije to trebaju odraditi, a Vlada treba raditi svoj posao. Svatko u toj podjeli rada ima ono što radi i ne trebamo se svi zabavljati sa takvim stvarima. Za to postoji pravosuđe i Državno odvjetništvo", ocijenila je Pusić.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.