Tko Rodion Luka?
Kako će izgledati testni hvarski plov portala HKV na famoznom L30?
Što je XXI Hvarska regata?

Tko je Rodion Luka?

Rodion LukaRodion Luka idejni je tvorac jedrilice L30, autor koncepta, osvojio je olimpijsko srebro, svjetski je i europski šampion te Volvo Ocean Race natjecatelj, jedan među malobrojnima i jedini Ukrajinac koji je završio regatu.

Biografija

Rodion Mykhailovych Luka (1972.) ukrajinski je jedriličar (Merited Sports Master) osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004., u klasi 49-evetica svjetski šampion 2005., europski šampion, ukrajinski sportaš godine 2005., 2015. izabran za Predsjednika ukrajinske jedriličarske federacije...

S jedanaest godina (1983.) ostavlja sviranje klavira i započinje jedriti. 1985. pobjeđuje na prvoj regati (Ukrainian Soviet Socialist Republic - “Republican Regatta”) na Šampionatu mladih. Sa 16 god osvaja sva natjecanja mladih uključujući i prvenstvo države te tada započinje jedriti profesionalno.

Godine 1995. diplomirao je na National University of Physical Education and Sports of Ukraine, specijalizirajući menađment u profesionalnim i olimpijskim sportovima. Usavršavajući se godine 1999. – još je jednom diplomirao (Kyiv State Maritime Academy) sa specijalizacijom: navigator, „brodski vozač“.

Koncepcija

Jedrilica

Njegova je ideja, koristeći naravno One Design, približiti jedrenje širim slojevima društva. Kako je jedrenje sport i to često iznimno naporan, Rodion Luka se zapitao zašto jedrenje ne bi moglo biti Kiev Racing Yacht Clubrasprostranjeno kao što su fitness klubovi. Ako se sagradi adekvatan brod, zašto kroz jedriličarske klubove ne bi prolazili brojni ljudi kao što brojni prolaze kroz razne druge pa i fitness klubove?To se zapitao razmišljajući o tome zašto je golf popularniji od jedrenja? Kako jedrenje učiniti pristupačnijim? Ovaj brod kreirao je za takav, nov tip jedriličarskih klubova. Takav je poslovni model i ostvario i to s uspjehom u svom Kijevu (Kiev Racing Yacht Club).

Kiev Racing Yacht Club

Nikada nije očekivao da će se naći u biznisu i gradnji brodova. Onih koji bi bili dobri za regate, za tim bilding, treniranje i krstarenje - jednostavno nije bilo na tržištu. Tražio je brz, moderan, ne skup brod prevoziv na prikolici, niskih troškova održavanja ali i prostrana potpalublja: kabine, kupaonice, kuhinje i pramčana dijela. Tako je s partnerima došao do realizacije broda s vrlo različitim zahtjevima. Izrada nekih dijelova broda pravo je umjetničko djelo, posebno kada su u pitanju karbonski jarbol, deblenjak, jedra te listovi kormila i pramčano koplje (hrv. dijalekt: baštun). Korisnici tako mogu uživati u vrhunskoj opremi i tehnologiji, dva kola kormila, uvlačivoj kobilici i perajama kormila te ekološkom električnom pogonu. Posebna je prednost lako izvlačenje iz mora / jezera te prijevoz na prikolici do vašeg parkirališta, dvorišta, vrta...

Dnjepar 

Moćna rijeka Dnjepar koja protječe (i) kroz Ukrajinu u svojem je toku usporena s više vrlo velikih akumulacijskih jezera. Jedno takvo nalazi se neposredno uz sjeverni Kijev: široko je nekoliko a dugo više od 50 kilometara... To je bilo dječačko dvorište Rodiona Luke, budućeg jedriličara svjetske klase, šampiona. Vrijedi pogledati ovaj kratki filmić na YouTube.com:

 

 Luka30 ONE-DESIGN

www.l30class.com

Postignuća

Prvu međunarodnu zlatnu nagradu osvojio je 1993. u 21-oj (Warnemünde Laser-Radial-Class Regatta) kao i brončanu medalju (European Championship na Sardiniji, Italija).

Rodion Luka

Jedrilica more

  • 1994., srebrna medalja - European Championship, Engleska i World Championship u Japanu.
  • Pripremajući se za Olimpijadu u Sydney-u 2000., u klasi 49-etica jedrio je zajedno s Georgiy Leonchuk-om.

Rodion Luka George Leonchuk

Rodion Luka i George Leonchuk, Mallorca 2012.

  • Godine 1999., osvojio je titulu Champion of Australia i osvojio broncu u klasi 49-etica na European Championship-u.
  • U 2000., napravio je najveći profesionalni proboj u yachting sportu: on i njegov tim postali su vodeći na listi ISAF-a (International Sailing Federation) World Ranking (2002.-2003.) a Rodion Luka pobjedio je u klasi 49-etica i preuzeo vodstvo na svjetskoj rang ljestivici (2005).
  • 2005., Rodion Luka osvaja titulu Sportsman of the Year u Ukrajini prema National Olympic Committee-ju.
  • U 2008., postaje brončani na European i World Championships, te 2012 u SB20-Class postaje Champion of England, Russia and Europe!

Volvo Ocean Race Regatta

U 2008.-2009., Rodion Luka je jedini Ukrajinac koji je odjedrio cijelu rutu poznate i prestižne te iznimno opasne Volvo Ocean Race global sailing regatta-e na jedrilici imena “Kasatka“ (Kit ubojica). Na toj je jedrilici bio kormilar (steersman). Volvo Ocean Race je na listi pet najznačajnijih natjecanja jedriličara diljem svijeta.

Treniranje i vođenje

U godinama 2012.-2013., Rodion Luka radi kao RC44-class trener.

  • U 2012., utemeljuje jahting školu: Kiev Racing Yacht Club. Klub je stvorio uvjete za jedrenje za one ljude koji niti imaju vremena niti novca da kupe i održavaju vlastitu jedrilicu. Klub organizira amaterske regate a klubski timovi kontinuirano sudjeluju u međunarodnim natjecanjima.

Tko su suradnici na projektu L30 („Luka 30“)?

Andrej Justin L30 designer Gaber Bregant L30 builder Oleksii Kovalov. partner Leonid Fakeyev, partner
Andrej Justin,
L30 designer
Gaber Bregant, L30 builder,
'Ocean Tec'
Oleksii Kovalov,
partner
Leonid Fakeyev,
partner

Što je to XXI Uskršnja regata na Hvaru 2017.?

Uskršnja regata najpoznatija je jedriličarska regata u Hrvatskoj, međunarodnog je karaktera i reputacije. Najznačajnija je u športskom smislu i time što se od 2015. godine boduje istim koeficijentom kao i Prvenstvo Hrvatske u ORC Kupu Hrvatske, seriji najvažnijih ORC regata u Hrvatskoj. Krovni organizator regate je PBZ Leasing, a sportski organizator Jedriličarski klub “ANA” iz Bakra, u nadležnosti Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Uskršnja regata vodi se prema definiranim Regatnim pravilima (RRS), a pravo sudjelovanja imaju sve do određenog roka prijavljene jedrilice, koje će biti podijeljene u skupine ovisno o broju prijava. Uvjet za podjelu razreda u skupine je minimalno pet prijava po skupini. Skupine će se bodovati odvojeno kao i do sada, a ukupni pobjednik bit će proglašen temeljem ukupnog poretka jedrilica prijavljenih prema sustavu ORC International.

Za sve natjecatelje organizatori su ponovno ukinuli startninu, a zahvaljujući pokroviteljima regate i sponzorima nagrada, Uskršnja regata i dalje je regata s najvećim fondom nagrada. Za sve skupine brodova predviđeno je ukupno šest jedrenja, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se u hvarskom Arsenalu, u subotu 8. travnja. U hvarskom hotelu Palace, smješten je glavni ured regate.

Uvjet za sudjelovanje je osobna registracija vlasnika ili kormilara broda, uz predočenje valjane dokumentacije propisane pravilima regate. U povodu održavanja XXI Uskršnje regate u petak, 24. veljače je na 26. Međunarodnom Sajmu nautike na Zagrebačkom velesajmu organizirano druženje s novinarima na kojem je direktor regate Petar Paštrović, zajedno s članovima Organizacijskog odbora Uskršnje regate upoznao prisutne s tijekom priprema za ovogodišnju regatu i najavio glavne događaje na Hvaru. Novinarima su predstavljeni i predstavnici glavnih pokrovitelja regate: PBZ, VISA i Generali te sportskog organizatora regate, JK ANA iz Bakra.

Više o samoj regati i uvjetima prijava na: www.uskrsnja-regata.com.

HKV i prijatelji na testnom jedrenju na palubi L30

Kako me ljubazno pozvao, u srijedu, za dan prije regate, Rodion Luka i ja dogovorili smo susret. Zatim s posadom i fotografom jedrimo Hvar-Brač čime ću otpočeti test broda (za kormilom) te nešto kasnije odmotati razgovor: intervju sa slavnim svjetskim jedriličarem na globalno jedinstvenoj jedrilici a za naš portal Hrvatskoga kulturnog vijeća...

Sutradan, u četvrtak, sa svojim brodom „Luka 30“ Rodion Luka i ukrajinska posada startat će u Hvarskom moru. Škakljivo je prognozirati, no nemam dvojbi tko će osvojiti prvo mjesto...

Moj važan suradnik u projektu predstavljanja jedrilice L30 i svjetskog skipera Rodiona Luke je Mladen Šćerbe, rabski jedriličar i sam vlasnik krstaša te majstor fotografije. Krucijalan mi je bio za zagrebački dio projekta i mlad i stručan - moj supervizor za engleski, nadam se budući jedriličar - moj drugi dragocjeni suradnik - prof. Ivan Vuković iz Zagreba...

Neke propozicije regate, organizatori i sponzori ove vrhunske priredbe

 Uskršnja regata

XXI. USKRŠNJA REGATA                                                   Hvar, 05.04.-08.04.2017.

21. Uskršnju regatu organizira Jedriličarski klub "ANA", Bakar u nadležnosti Hrvatskog Jedriličarskog saveza.

Krovni organizator 21. Uskršnje regate je PBZ Leasing, Radnička 44, Zagreb.

Pravo sudjelovanja

Pravo sudjelovanja imaju jedrilice sve jedrilice kako slijedi:

Sustav ORC International: valjana ORC International svjedodžba za 2017. godinu.
Razred OPEN: Plovidbena dozvola
Svi natjecatelji moraju biti verificirani pri svojim nacionalnim savezima.

Skupine

Jedrilice će biti raspodijeljene u skupine ovisno o broju prijava:

ORC International sustav:
Skupina A - Jedrilice s ORC International svjedodžbom i GPH < 601.0 s/NM
Skupina B - Jedrilice s ORC International svjedodžbom i GPH >= 601.1 s/NM
Razred OPEN – ovisno o broju prijava moguća je podjela na skupine.
Skupina Racer – regatna skupina (jedrilice koje koriste više prednjih jedara, materijal jedara različit od dakrona, odnosno ne udovoljavaju uvjetima za razvrstanje u skupinu B)
Skupina Nauta – amaterska skupina (jedrilice s dakronskim jedrima, samo jedno prednje jedro - genova i obvezno motalo letnog jedra)

Skupine Racer i Nauta dodatno će se podijeliti u skladu s brojem prijava. Možebitna granica za podjelu u skupine je 12 metara i 15 metara a moguće je i primijeniti kriterij pomičnog balasta.

Ukupni pobjednik Uskršnje regate proglasiti će se na osnovu ukupnog poretka jedrilica prijavljenih prema sustavu ORC International.

Startnina i prijave

Prijave zaprima PBZ-Leasing d.o.o. do 31.3.2017. na brojeve telefona: 01/6363-600 i fax.01/6363-563, kontakt osoba: Sanja Brozović; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijaviti se možete i putem online obrasca za prijavu.

Startnina se ne naplaćuje.

Registracija

7.1 Svaki vlasnik ili kormilar moraju se osobno registrirati u uredu regate u hotelu Palace u srijedu, 05.travnja 2017. od 17:00 do 22:00.

7.2 Sljedeći dokumenti moraju se predati prigodom registracije:

a) Valjana ORC International svjedodžba (sustav ORC International), odnosno plovidbena dozvola (razred OPEN)
b) Dopuštenje za isticanje reklame, ako jedrilica ističe reklamu.
c) Popis posade s imenom, brojem verifikacije i težinom svakog člana (težina samo za ORC International sustav)
d) vinjeta HJS

Srijeda 5. travanj - registracija
Četvrtak 6. travanj - 10:00 "štap" jedrenje(a)
Petak 7. travanj - 10:00 navigacijsko jedrenje(a) (planirano pristajanje u Starom Gradu) - "štap" jedrenje(a).
Subota 8. travanj - 10:00 "štap" jedrenje(a)

Za sve skupine previđeno je ukupno 6 jedrenja. Neće biti više od 3 jedrenja u jednom danu. Najslabiji rezultat odbaciti će se ako se održi 4 ili više jedrenja.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u Arsenalu 8. travnja 2017. u 20:00.

Vezovi i smještaj

Grad Hvar osigurao je besplatan smještaj, za jedrilice u gradskoj luci Hvar. U marini ACI Palmižana smještaj se plaća.

PBZ-Leasing d.o.o.

kontakt osoba: Sanja Brozović

Telefon

Tel. +385 - 1 - 6363 600

FaxFax +385 - 1 - 6363 563

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Elektronička pošta

 

Javor Novak

Uto, 27-02-2024, 03:34:22

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.