Ljubomir ŠkrinjarLjubomir Škrinjar

Hrvatska svjetla i tame

Pregled reportaža

0 Kralj Tomislav

"Mi Hrvati"- zatajene istine o bolnici Rebru (3)

Lis 24, 2015
Jeste li znali da je zagrebački Grk Dimitrij Demetar bio glavni pokretač nastojanja da se hrvatskom banu Jelačiću podigne spomenik u Zagrebu? Da je spomenik prvog hrvatskoga kralja Tomislava bio izložen na Rokovu perivoju od 12. svibnja do svršetka lipnja 1935., te ga je tu vidjelo oko 3.500 ljudi, i da je »Društvo…
0_cilic_m

Veliki petak

Tra 06, 2007
Vidjeti u centru Zagreba sliku kršćanske tematike u izlogu neke prodavaonice nije uobičajeno, ali je moguće.
thompson_-m

Reportaža: Thompsonov koncert povodom Dana branitelja Grada Zagreba

Svi 31, 2008
Povodom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba sinoć je Marko Perković Thompson održao koncert na Trgu bana Josipa Jelačića. Prema podacima MUP-a okupilo se 120.000 ljudi – rekao je Thompson s pozornice, i pozvao prisutne da se prisjete i odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, časnicima i generalima…
belec_m

Europa u malom zagorskom selu Belec

Svi 08, 2007
Hrvatsko Zagorje, sa svojom graditeljskom i umjetničkom baštinom izrazitog srednjoeuropskog duha, odavno je u kulturološkoj karti Europe. Na južnim obroncima Ivanščice, u pastoralnoj idili malog zagorskoga sela Belec, nalazimo zavjetnu crkvu Sv. Marije Snježne, remek-djelo hrvatskog baroka, a njezin crkveni inventar…
Vice Vukojević

Politički negativno lice - Vice Vukojević predstavio knjigu "Dosje 2402712"

Svi 06, 2015
U Velikoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu je jučer predstavljena knjiga Vice Vukojevića "Dosje 2402712". O knjizi su govorili priređivačica knjige i predsjednica udruge Hrvatski križni put Bruna Esih te recezenti dr. sc Miroslav Akmadža i dr. sc. Zlatko Hasanbegović. Tekstove je čitala dramska umjetnica Anja…
0 Marija Braut

Povodom smrti Marije Braut - podsjetnik na njezimu zadnju izložbu

Srp 27, 2014
U povodu 85. rođendana jedne od najznačajnijih fotografkinja u povijesti hrvatske umjetničke fotografije otvorena je jučer izložba "Nepoznati Zagreb Marije Braut". U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izloženo je stotinjak crno-bijelih fotografija koje prikazuju grad Zagreb iz davnih dana, kakav pamte samo starije…
Promatrači za referendum o braku

Pripreme za referendum - 1.200 zagrebačkih volontera na Šalati

Stu 29, 2013
Jučer je u velikoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu održan sastanak s 1.200 zagrebačkih promatrača referenduma koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca 2013. Predstavnici Inicijative "U ime obitelji" vrlo su podrobno upoznali nazočne volontere s propisima, pravima i obvezama promatrača na…
Mimohod branitelja Zagreb - Kralj Tomislav

Hrvatski branitelji u Zagrebu obilježili 25. obljetnicu Dana hrvatske državnosti

Svi 30, 2015
U Zagrebu je mimohodom "Hrvatski branitelji zajedno za Hrvatsku", polaganjem vijenaca na Oltaru domovine i svetom misom za Domovinu u zagrebačkoj prvostolnici Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava obilježen Dan hrvatske državnosti (30. svibnja 1990.- 30. svibnja 2015.) (Lj.Škrinjar)
svmati_m

Sveta mati slobode – kralj vjekova

Stu 19, 2007
U nedjelju 18. studenog 2007. godine, u zavjetnoj crkvi «Sveta Mati Slobode» u Zagrebu, održana je svečana misa u spomen na sve žrtve Vukovara i svih stradalnika u Domovinskom ratu. Tom prigodom izvedena je glazbena premijera pjesme «Kralj vjekova» – koju je napisao odvjetnik Mile Prpe, a uglazbio prof. Vinko…
0-zenske-gacice

Gundulićeva

Velj 05, 2012
Znate li koje je boje gaćica danas obukla efemerna pjevačica Slađana? Da, naravno. A, da je današnju žarulju izumio Hrvat, i da je prva ulična žarulja zasjala u Zagrebu ispred Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj, i da je prvi neboder...? Ej, ne znam i ne zanima baš. Nisu to životna pitanja – reći će danas mnogi…

Reportaže u kronološkom redu

Hum – "Krasna zemljo, Istro mila"

 

Kastrum – tvrđava – grad Hum i šest kilometara udaljeni Roč kroz povijest dijele zajedničku političku, gospodarsku i kulturnu sudbinu. Hum je danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar ranosrednjevjekovnih zidina. U bizarnoj Guinessovoj knjizi rekorda spomenut je kao najmanji grad na svijetu.

1-hum.jpg

 Pogled na Hum

U XI stoljeću izgrađen je kaštel, zatim tvrđava, a tijekom mletačke vladavine razvila se, osobito u XVI – XVII stoljeću, urbana jezgra današnjeg Huma.

2-hum.jpg

 Srednjevjekovne zidine, kula-zvonik i gradska vrata Huma

3-hum.jpg

 Gradska vrata, 1562.g.

Gradska vrata (nekad s drvenim, a danas s bakrenim vratnicama) su posljednja u nizu jedanaest spomen obilježja glagoljašima i glagoljaštvu u Aleji glagoljaša.

Vratnice s bukranijem (rogovi žrtvenog bika), alkama i popularnim srednjovjekovnim kalendarijem (12 okruglih medaljona) koji prikazuje radove u svakome mjesecu kroz godinu, su ukrasili entuzijasti i hrvatski domoljubi okupljeni oko Čakavskog sabora. Oni su obnovili i Hum.

4-hum.jpg
5-hum.jpg 

 U grad se ulazi kroz prizemlje humske Polače (gradske palače) u čijem je prizemlju uređen mali lapidarij. Izložene su rekonstruirane kopije glagoljskih natpisa koji su se nalazili na ugaonom kamenu zapadnog zida humskog zvonika – kule („1552, miseca marča na dan 16, va vrime župana… Gršinića. Meštar … Baštijančić iz Draguća… Pop Ivan Cvitić“), na kamenom bloku ugrađenom u pročelje župne crkve (Va ime Božje, amen. Let Gospodnjih 1609, miseca avrila, be osnovana sija crikav va vrime pre Mateja Benca tr župana i starešina Martina Gršinića. Oršin, biskup tršački i meštar Juri Gršinić), i na kamenoj ploči iznad gradskih vrata. Zapis glagoljaškog natpisa na skinutom i uništenom crkvenom zvonu je izgubljen.

Prema nalogu talijanskih vlasti 1921. g. su natpisi uništeni – utučeni nazubljenim batom, kako bi se izbrisao spomen hrvatskog pisma.

 
5a_glagzvono.jpg
Crkveno zvono s glagoljskim natpisom; Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina
 
5b_glagzvona.jpg

Izložena crkvena zvona na kojima su glagoljski natpisi

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina zajednički dijele izložbeni prostor (podrum, prizemlje i dva kata) u pazinskom kaštelu-utvrdi. U stalnom postavu muzeja je izloženo i nekoliko čudom spašenih zvona s glagoljskim natpisima, koja su bila skinuta sa crkava u doba vladavine Talijana u Istri (1919 - 1945.). Možda bi ova zvona trebalo vratiti crkvama s kojih su nasilno skinuta.

U mraku podrumske izložbene prostorije, i jedine namijenjene sakralnoj baštini, bilo je nemoguće čitati natpise uz zvona – obasjana jednom žaruljom, dok je preostalih pet, prema riječima djelatnice muzeja, pregorjelo.

Kršćansko sakralno u našim muzejima je valjda ukleto. Samo jedna od 16 izložbenih dvorana Arheološkog muzeja Istre u Puli je „kršćansko sakralna“, namijenjena izložbi spomenika slavenske materijalne kulture (dvorana 5 na drugom kata), dok su u dvoranama 1 – 3 (na istom katu) izloženi spomenici rimske materijalne i duhovne kulture.

5c_pula_am.jpg

 O slavenskoj materijalnoj i rimskoj materijalnoj i duhovnoj kulturi pisao je talijanski književnik, novinar i povjesnik Giuseppe Caprin (1894.): „ Hrvati su narod bez povijesti i kulture koji treba talijanizirati kako bi se civilizirali. Oni su uljezi u tuđoj zemlji i slavenska gomila.“

I danas u Istri imamo parlamentarnu stranku Istarski demokratski sabor (IDS) koja je uzela „pojam iz Istarskog pokrajinskog sabora u Poreču, gdje se nije smjelo govoriti hrvatskim jezikom. Čim je netko rekao hrvatsku riječ, službeni stenograf, zapisničar, nije to zapisao, nego je samo naznačio parla slavo, to znači da hrvatski jezik nije bilo moguće govoriti u tom pokrajinskom Saboru. Naprotiv, kad je Matko Laginja, otac Istre, nakon izbora izgovorio nekoliko hrvatskih riječi, nastala je takva gungula da je rad toga Sabora u Poreču bio zabranjen. Talijani nisu dopuštali da se u Saboru govori hrvatski, iako je to bilo moguće po saborskom poslovniku.“(Josip Bratulić, Vijenac, 26. ožujka 2009.).

Opet smo tamo gdje smo i bili.  

6-hum.jpg

  "Sjeverna ulica" u Humu

Hum ima samo dvije ulice i samo tri reda kuća (najstariji je srednji red, na fotografiji lijevo) u kojima su od srednjeg vijeka živjele obitelji vojne posade Huma. Prvi put se spominje 1102. g. kao castrum Cholm.

7-hum.jpg

 Središnji gradski trg: Humska kula-zvonik (iz 1552.) i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Današnja župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije izgrađena je 1802. na mjestu starije iz 1609., a ova na mjestu još starije romaničke crkvice iz XII – XIII stoljeća.

8-hum.jpg

 Unutrašnjost župne crkve

10-hum.jpg

 Gradska loža Huma i županov radni stol

Žitelji Huma i njegova 33 sela i zaseoka su svake godine u lipnju dobili novog župana (plovan). Jedanaest sudaca posjeda uokolo velikog kamenog stola i novog župana izabiru između sebe. Obično predlože dvojicu, uzmu „glasački listić“ - raboš - kratku drvenu palicu četvrtastog oblika na kojoj kandidatima označe jedan kraj, i onda urezuju glasove svakom kandidatu. Novi župana je kandidat s više ureza. Župan dobije župansku palicu, što je od nekad označavala vlast po uzoru na vladarsko žezlo davnih hrvatskih kraljeva. On će rješavati nesuglasice, nesporazume i izricati kazne, upravljati javnim radovima i skrbiti za red u Humu i okolnim selima.

11-hum.jpg
12-hum.jpg

  Do prije trideset godina ovdje su bile ruševine! A danas je Hum lijepo dotjerana "zlatna koka" i primjer drugima što je sve moguće napraviti kad se okupe pametne (i samozatajne!) glave. Zato danas ovdje, ali i u cijeloj srednjoj Istri, gostoljubivi i susretljivi domaćini ne okrivljuju recesiju za pad "turističkog prometa".

13_sv_jeronim.jpg

  Romanička crkvica Sv. Jeronima, XII st.; groblje u Humu

Prva tiskana Gutenbergova knjiga (iz 1455.) bila je Biblija (Vulgata) koju je Sv. Jeronim (+420. po.Kr.) preveo s grčkog i armenskog na latinski. Kako je latinski tada bio govorni jezik puka (vulgus), njegov je prijevod Biblije dobio ime Vulgata.

14_sv_jeronim.jpg

 Unutrašnjost crkvice Sv. Jeronima

Na sjevernom zidu (lijeva strana fotografije) sačuvani su fragmenti zidnih slika iz ciklusa Kristove muke: Posljednja večera, Judin poljubac, Raspeće, Skidanje s križa i Polaganje u grob. Na južnom je zidu bio ciklus iz Kristova života od kojeg je sačuvan tek detalj. Nepoznat nam je slikar ovih fresaka iz XII stoljeća, naslikanih u duhu romaničkog Zapada, ali i pod uplivom bizantskog slikarstva.

15_sv_jeronim.jpg
 Nekad je na žrtveniku (oltaru) bio poznati Humski triptih iz 1529. godine (danas se čuva u Poreču), rad domaćeg majstora Antuna iz Padove (naziv brda u sjeverozapadnom dijelu Istre). Godine 1949., na oslikanom zidu "učahurene" apside, desno od žrtvenika, hrvatski akademik Branko Fučić je našao glagoljični grafit, kasnije nazvan Humski grafit.

 

16_sv_jeronim.jpg
17-humskigrafit.jpg

 Humski grafit, XII st.

Na Humskim freskama ima oko 40 grafita, a najstariji među grafitima je Humski grafit - govori o gregorijanskoj misi zadušnici (30 gregorijanskih misa mora biti služeno u neprekinutom nizu) koju je za oslobođenje od muka u Čistilištu netko platio za kovača Martina: Kovača Mar'tina e svĕ J (=30) e vzeta ino ošće edna, u današnjem prijevodu Kovača Martina je svih 30 (odsluženih misa). Uzeta je još jedna (misa). Iz ovog grafita zaključujemo da se tijekom mise zadušnice nepoznati humski svećenik (pop) glagoljaš zabunio u brojanju (po svakoj odsluženoj misi ugrebao je kao podsjetnik jednu crtu u oslikani zid), tj. da je odslužio jednu misu više nego što je morao.

 

19_sv_jeronim.jpg
18_sv_jeronim.jpg
20_sv_jeronim.jpg
21_sv_jeronim.jpg

 Raspeće i Skidanje s križa

Danas u Istri ima Hrvata koji još drže do svog ponosa i dostojanstva.

  Ljubomir Škrinjar

 

{mxc}

Čet, 24-06-2021, 11:53:21

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.