O čemu se pažljivo šuti - Potpun bojkot državnoga vrha 25. lipnja

 

Mnogi možda nisu primijetili kako među medijskim izvještajima s raznih događaja kojima je državni vrh popratio Dan državnosti, baš izvještaji s Trga bana Jelačića bili šturi i s malo slika. Baš neobično, reklo bi se, jer postrojavanje Hrvatske vojske pred državnim vrhom na glavnom trgu glavnog grada Republike Hrvatske po prirodi stvari bio je središnji događaj obilježavanja 25. lipnja, prilikom kojeg se državni dužnosnici izravno obraćaju okupljenom narodu. I, zaista. Svi najviši državni dužnosnici, predvođeni predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, nedavno odlikovanim predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom i nedavno odlikovanim predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, zauzeli su svoja mjesta na glavnoj pozornicu u skladu s funkcijama koje obnašaju. Razne jedinice Hrvatske vojske postrojile su se u savršenom redu. A, predsjednik Republike Hrvatske održao je govor. 

Proslava Dana državnosti

Proslava Dana državnosti

Proslava Dana državnosti

Proslava Dana državnosti

Proslava Dana državnosti

No, nešto je nedostajalo. Broj okupljenih građana na središnjem zagrebačkom trgu bio tako mali da je cijeli događaj ličio na neku grotesknu scenu iz Fellinijevih filmova. Uredno postrojena vojska ispred pozornice na kojoj sjede najvažniji političari. Samozadovoljna lica izmjenjuju poglede. A izvan ograđenog prostora tek tu i tamo neki zalutali prolaznik ili turist. Sjećamo se vremena kada je smjena straže na Markovom trgu svaki dan prikupljala višestruko više gledatelja nego što je to bilo na Dan državnosti ove godine na Trgu bana Jelačića.

Proslava Dana državnosti

Proslava Dana državnosti

Svakom tko je bio na Trgu bana Jelačića jasno je kako je narod u potpunosti bojkotirao Mesića, Sanadera, Bebića i ostale uvažene dužnosnike, iz čega se onda samo po sebi nameće dvojba koga oni uopće više predstavljaju. Saznali smo čak i kako stranačka stega unutar HDZ-a nije bila od pomoći. Naime, na organizirani dolazak članova poružnih odbora iz Zagreba odazvalo se njih tek jedanaest. I zato o atmosferi koja je vladala na Trgu bana Jelačića hrvatske građane nitko se nije iz hrvatskih medija osudio pošteno izvijestiti. Sva pažnja posvećena je sjednici hrvatske Vlade na kojoj je predsjednik Mesić, podržan Sanaderom, opet uspio nametnuti ideološke obračune na temu 2. svjetskog rata čak i na dan kada se slavi državnost izvojevana u Domovinskom ratu. Državnosti u koju su tisuće mladih ljudi rođenih znatno poslije 1945. ugradili ono najviše što su imali, svoje živote. No, očigledno to nekima ne znači baš ništa.

Proslava Dana državnosti

Vrijeme - 10:45 

Proslava Dana državnosti

Vrijeme - 11:45 

A mi ćemo umjesto s otužnim slikama koje svjedoče o potpunom neuspjehu aktualne politike u kontaktu s narodom - i pored što su joj gotovo svi mediji na usluzi - završiti ovaj prilog slikom s jednog nedavnog događaja koji se odigrao na istom mjestu gdje se 25. lipnja okupio najviši državni vrh. Događaj se odigrao 30. svibnja ove godine na stari Dan državnosti, a nazočilo mu je oko 130.000 ljudi. On je po nekima naštetio Republici Hrvatskoj, ali po nama nije. Baš, obrnuto. Pokazao je da narod još uvijek postoji i da dobro zna što voli.

thompson_185 

Tekst: M.M.
slike: Ljubomir Škrinjar

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.