Predstavljena knjiga "Dosje 2402712"

U Velikoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu predstavljena je jučer navečer knjiga Vice Vukojevića "Dosje 2402712" u izdanju udruge Hrvatski križni put. O knjizi su govorili priređivačica knjige i predsjednica udruge Hrvatski križni put Bruna Esih te recezenti knjige dr. sc Miroslav Akmadža i dr.sc. Zlatko Hasanbegović. Tekstove je čitala dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot, a posjetiteljima predstavljanja obratilo se i "politički negativno lice" - Vice Vukojević.

Vice Vukojević

Dosje Vice Vukojević

Od 1959. do 1980. "politički negativno lice" Vukojević Vico je zatvaran 14 puta, u zatvoru je proveo četiri godine. Nakon Karađorđeva je optužen da se bavio "kontrarevolucionarnom djelatnosti u Matici hrvatskoj u inozemstvu" i osuđen na 10 mjeseci zatvora; putovnicu je ponovno dobio u prosincu 1989. godine.

Dosje Vice Vukojević

Knjiga prikazuje model djelovanja Udbe, a istovremeno je zapravo dokumentirani dnevnik jugoslavenskog komunističkog represivnog aparata nad Vicom Vukojevićem - koji je 1991. godine sudjelovao u osnivanju prvih jedinica Zbora narodne garde. Objavljen je popis Udbaša, ali i imena i pseudonimi najvažnijih suradnika koji su ga cinkarili, tj. doušnika zaduženih za praćenje i nadziranje Vice Vukojevića.

Vice Vukojević predstavljanje Sheraton

Publika predstavljanje knjige Vice Vukojevića

Predstavljanje Vice Vukojević
"Ova nas knjiga suočava s neugodnim činjenicama da su mnogi spomenuti i zabilježeni nositelji komunističke represije ostali na položaju političke moći i nakon uspostave moderne hrvatske države", rekao je dr.sc. Zlatko Hasanbegović.

Bruna Esih je istaknula kako je riječ o knjizi dokumenata na temelju izvorne dokumentarne građe jugoslavenskog komunističkog represivnog aparata, a najveći dio odnosi se na cjelovit dosje Udbe. Također naglasila je i zanimljiv podatak – da je zadnji dokument Udbe o Vici Vukojeviću napisan 1992. godine kad je on već bio saborski zastupnik.

Publika Vice Vukojević predstavljanje

Obitelj Vice Vukojević Dosje

Obitelj Vice Vukojevića smjestila se u prvi red desno Velike dvorane u Sheratonu.

Među nazočnima na promociji knjige bili su biskup Juraj Jezerinac, dužnosnici Ivan Šuker, Milan Kovač, Miro Kovač, Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, kao i general Mladen Markač, prof. dr. Zvonimir Šeparović, Tonči Matulić, Ivo Lučić, Bože Vukušić, novinarka Hloverka Novak Srzić,  i mnogi drugi.

Ljubomir Škrinjar

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.