Novi plamen na Oltaru domovine

Oltar domovine

Na Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede na 15. obljetnicu vojno-redarstvene oslobodilačke akcije „Oluja", na Oltaru domovine na Medvedgradu okupila se grupa domoljuba. Položili su cvijeće, zapalili svijeće, prigodno se pomolili i otpjevali Lijepu našu na čast, slavu i za pokoj duša svih onih koji su časno ginuli braneći svoju Domovinu. Bilo je lijepo vidjeti da nakon pustih godina tzv. „detuđmanizacije" u milijunskom Zagrebu postoje i oni koji shvaćaju trenutak kad se treba dostojanstveno zahvaliti i znaju što treba učiniti na veliki Dan hrvatske pobjede. Dolazak na Oltar domovine čin je poštovanja prema Domovini i onima kojih više nema među nama živima, a dugujemo im vječnu zahvalu, jer su kroz povijest branili Hrvatsku od svih napadača i porobljivača raznih boja i zastava. Odanost Hrvatskoj kroz vijekove ostaje prepoznatljiva u ljubavi prema hrvatskom grbu to nam upravo dočarava uspješno djelo Kuzme Kovačića – spomenik nazvan Oltar domovine.

Oltar domovine

Medvedgrad je obnovljen i predan javnosti na Dan državnosti 30. svibnja 1994. godine. Povijesni Medvedgrad postaje tako prikladno spomen-mjesto za zahvalnost svima koji su branili i ginuli za Hrvatsku, ali i ugodno hodočasničko okupljalište. Nažalost, spomenik i ponosna utvrda ubrzo postaju prijeporom i potiču mnoge rasprave. U zamahu „detuđmanizacije" nastavlja se potiranje ideje i realizacije Oltara domovine, sve do posve zapuštenog održavanja. Posljednja jadna ovogodišnja vijest bila je o gašenju vječnog plamen na Oltaru domovine - zbog nedostatka novca za plin.

Oltar domovine

Nekoć je na državne blagdane na ovo mjesto protokolarno dolazio pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Dolazio se pokloniti svim braniteljima i žrtvama za Hrvatsku u svim prohujalim stoljećima. Bio je tu uz svoje suradnike i predstavnike hrvatske Vlade i Sabora, od kojih su neki i danas još uvijek na vlasti, no čini se slabog pamćenja i prevrtljivog ponosa. Tako ni jučer, kao ni ranijih godina, na Medvedgradu nije bilo predstavnika Vlade, Sabora i Ureda predsjednika pa čak ni izaslanika stranke koju je osnovao prvi hrvatski predsjednik.

Oltar domovine

Oltar domovine

No jučer su nagovješteni možda i neki pristojniji dani. Najprije je ugodno iznanađenje bilo za posjetitelje vidjeti veliki hrvatski stijeg zaviješen niz kulu iznad Oltara domovine. Naknadno doznajemo da je to onaj isti barijak koji je prije 15. godina zavijorio u Kninu i koji je poljubio predsjednik dr. Franjo Tuđman. Za ovu prigodu Vojni ga je muzej posudio Medvedgradu. Tako su na ovogodišnji Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti simbolično bili povezani Zagreb i Knin.

Oltar domovine

Oltar domovine

Okupljenim posjetiteljima pri Oltaru domovine obratila se s riječima dobrodošlice ravnateljica Parka prirode Medvednica gđa Nives Farkaš Topolnik, koja je napomenula da od nedavno za prostor Medvedgrada skrbi ustanova koju ona predvodi. Kazala je da je PP Medvednica osigurao da ponovno plamti vječni plamen na Oltaru domovine te da nije točno da se ovo mjesto ne posjećuje, dapače uočen je veći interes posjetitelja od očekivanog. Nazočni su riječi ravnateljice prihvatili s pljeskom i odobravanjem.

Oltar domovine

Ujedno PP Medvednica (www.pp-medvednica.hr) osigurava nadzor i održavanje prostora Oltara domovine i Medvedgrada. Time i unutarnji prostori postaju svakodnevno otvoreni za javnost. Uz uspostavljenu suvenirnicu, otvorena je i multimedijalna dvorana za razne prigode. Simbolična cijena ulaznice (10 kn) posjetiteljima omogućava razgledati prostor južne kule i doći na vidikovac.

Oltar domovine

U ulaznoj dvorani kule postavljena je prigodna izložba o najvažnijim događajima iz povijesti proglašenja samostalne Republike Hrvatske te početka i okončanja obrambenog Domovinskog rata. Ta se izložba fotografija sjajno uklapa s Oltarom domovine i podsjeća posjetitelja na vremena hrvatske slave i ponosa. Raduje i ostaje za pozdraviti novi početak skrbi za Medvedgrad kao spomeničku cjelinu Oltara domovine.

Oltar domovine

Voljeti i ljubiti Domovinu dokazujemo svojim djelima, pa i onim najmanjim. Ponosno izvjesi hrvatski barjak u dane sjećanja, na počast svim žrtvama u obrani Domovine. Ne traži opravdanje, sjeti se vremena neslobode, poljubi a ne odgurni barjak hrvatski... Učini barem nešto za Domovinu i ne pitaj što ćeš time dobiti. U ime naslijeđa i tradicije posjeti Oltar domovine, zapali svijeću i pomoli se za sve hrvatske junake iz prošlosti. Tradicija se pamti i poštuje, nju gaze samo barbari i pripuzi.

Oltar domovine

Tekst i fotografije: Damir Borovčak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.