17. obljetnica operacije „Tvigi '94"

Tvigi 94

U povodu obilježavanja 17. obljetnice vojne operacije „Tvigi '94.", i u spomen na poginule pripadnike brigade „Rama" u toj operaciji Damira Halužana, Josipa Kudića i Dragana Barešića, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, 24. siječnja 2011. su kod spomenika svim ramskim braniteljima u Prozoru položili vijenac i zapalili svijeće.

Tvigi 94

Da podsjetimo: 24. siječnja 1993. godine ofenzivne snage brigade „Rama" srušile su mit o nepobjedivosti tzv. ABiH i zauzele selo Here, jako uporište muslimanske vojske. Iako je u početnim planovima operacije „Tvigi '94" brigada „Rama" bila predviđena samo za pružanje logističke potpore, zbog više različitih okolnosti, uz potporu topništva Operativne zone i tenkovske satnije, postrojbe za specijalne namjene uz potporu ostalih postrojbi brigade „Rama" same kreću u akciju i nakon cjelodnevnih borbi zauzimaju Here.

Tvigi 94

Uz zauzimanje sela Here, pripadnici brigade „Rama" zauzeli su i kotu Zavišće koja se nalazi na putnoj komunikaciji G. Vakuf - Pidvorci i koja je bila vrlo važan položaj muslimanske vojske. Nakon pada Hera, po iskušanom receptu oglašava se muslimanska propaganda i još jednom u javnost pokušava plasirati laž o počinjenom ratnom zločinu od strane pripadnika HVO-a.

Tvigi 94

Izlaskom na teren, pripadnici UNPROFOR-a odlučno su demantirali tvrdnje muslimanskih čelnika i njihovih medija. Prema izvješću broj: 02 – 2/1 – 89/45 Zapovjednika Operativne skupine, brigadira Vinka Vrbanca poslanom 24. siječnja 1993. godine u 21.h. Glavnom stožeru HVO-a, u ovoj operaciji je poginulo najmanje 30 pripadnika tzv. ABiH i utrošena je značajna količina streljiva i projektila, između ostalog:

Tvigi 94

- 300 projektila za tenk (100 mm)

- 107 projektila za T- 130 mm

- 140 projektila za VBR – 122 mm

Operacija „Tvigi '94." donijela je novi odnos snaga na Ramsko-uskopaljskoj bojišnici i bila je izravni povod potpisivanju primirja između HVO-a i tzv. ABiH.

Ante Beljo

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.